- Må dere spy? Flott!

Slik ble de nye toppidrettselevene introdusert for skolehverdagen som venter til høsten.

  • Sindre Øye Helgheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

— Jeg har trent og løpt til jeg dreit i buksen, til jeg pisset meg ut og til jeg spydde. Jeg håper det er noen her i dag som vil holde på til de spyr!

- Smerte er gøy

Slik skulle Kjell Tore Solvang motivere 70 unge idrettsutøvere på talentsamlingen på Haakonsvern onsdag. Den tidligere landslagstreneren i kajakk ga de fremmøtte en peptalk på idrettsbanen på marinebasen før de skulle gjennom militærøvelser og hinderløype.

— Husk: smerte er gøy! Når musklene verker, kjenner vi at vi lever, sa Solvang til elevene.

Som en forsmak på en skolehverdag med 12 timer trening i tillegg til den vanlige 28 timers ville Olympiatoppen gi både nye og ettårige toppidrettselever signal om at sommer ikke betyr treningsfri.

— Nåde den som får dårligere testresultat når de kommer tilbake etter sommeren, mante toppidrettssjef i Olympiatoppen Vest-Norge, Roger Gjelsvik, før han sendte elevene avgårde til løpebanen.

De 70 fremmøtte var høstens førsteårs og andreårs elever fra toppidrettslinjene på Voss og Åsane gymnas. Mens 29 elever denne uken avslutter første året som toppidrettselever, kommer 24 nye unge håpefulle inn til høsten.

Se også: intervju med toppidrettselevene fra første kullet

Tre nye grener

I Åsane skal det dyrkes frem enda flere talenter innen fotball, håndball og friidrett de kommende årene. Høstens førsteklasse bringer også flere nye idrettsgrener til toppidrettsgymnaset på Åstveit.

— Vi får en spennende friidrettsgjeng til høsten, der sprint og høyde blir nye grener for oss. I tillegg kommer tre utøvere fra individuelle idretter, nemlig sykling, tennis og kampsport, forteller Pia Mørk Andreassen, som er koordinator for toppidrettssatsingen i Hordaland-skolene.

— Førsteåret har gått prikkfritt, helt uten problemer. Nå må vi bare sørge for å holde oppe den samme motivasjonen og engasjementet for de nye elevene, selv om spenningsmomentet med noe nytt er litt mindre. Det tror jeg ikke skal bli noe problem, spår hun.

Blir forbilder

Talentet Alexander Raa representerer noe så sjeldent som et ungt tennishåp fra Bergen, og er blant de heldige som ble plukket ut av 86 søkere til toppidrettslinjen. Treneren hans, Patrik Broddfelt, har sto tro på toppidrett blandet med skolehverdag.

— Jeg har kjempetro på opplegget, og det hele virker veldig profesjonelt. Det krever mye om man skal bli god i idrett i dag, så det er utrolig viktig å få muligheten til å kombinere skole og trening, sier Broddfelt.

Han tror at Raa kan nå nye høyder og samtidig bli et forbilde for andre tennistalenter på Vestlandet.

— Alexander elsker og trene og er topp motivert for dette. Nå får han 12 timer ekstra trening og muligheten til å trene sammen med andre utøvere som også ønsker å bli best og sammen kan de pushe hverandre frem. De neste årene tror jeg enda flere tennisspillere kan ha lyst og sjanse til å komme inn på linjen, sier Broddfelt.

- Vi vil jo bli best

— Ned og ta ti armhevinger!

I hinderbanen driver grønnkledde soldater kunstløpere, skiskytere, håndballspillere og sprintere sammen over bukker og opp klatretau. Men mens klassekameratene svetter og løper i grupper rett forbi dem, sitter en liten gruppe elever og strekker forsiktig på bena i skyggen under et tre.

— Vi skal delta på et stort friidrettsstemne i helgen, så vi må ta det litt med ro, forteller høydehopper Christian Boe Helland fra Norna Salhus, uten helt å klare å skjule at han er godt fornøyd med det.

Helland, Amalie Skage fra Gneist, Anne Hansen fra Hovding og Heidi Ann Bruknapp fra Aks-77 har konkurrert sammen i mange år. Til høsten begynner de i klasse sammen, og skal lære og trene sammen med talenter fra fem andre idretter.

— Jeg gleder meg til å begynne i en ny klasse med et nytt miljø. Til å lære av de andre og hvordan de trener, sier Skage.

— Også kan de andre selvfølgelig også lære av oss, skyter Bruknapp inn.

De fire forteller om høye ambisjoner, NM-medaljer, verdensmesterskap og personlige rekorder. Og ikke minst OL - et ord ingen av dem er redde for å bruke. De er ikke særlig redde for at skolehverdagen skal bli for tøff som toppidrettselever.

— Vi trener like mye uansett, nå får vi sjansen til å trene i skoletiden. Man må jo yte litt for å bli god også da, smiler Hansen og strekker litt ekstra på lårmuskelen.

Mens klassekameratene tar sit ups på grusen like bak...

Her er klassen

24 nye elever begynner på toppidrettslinjen ved Åsane gymnas til høsten. Her er hele klassen:

Fotball

Øystein Aune Aksnes, Arna-Bjørnar

Kenneth A. Slettevold, Vadmyra

Håkon Weløy Aarseth, Fyllingen

Vegard Skaug Karlsen, Brann

Jørgen Aarre Mohus, Tertnes

Kine Tonning, Arna-Bjørnar

Janniche T. Linde, Arna-Bjørnar

Karoline I. Bakke, Hald

Daniel G. Hatland, Eikanger

Matias Jordal Møvik, Eikanger

Friidrett

Christian Boe Helland, Morvik

Emil Andre Erstad, Manger

Halfdan Emil Færø, Ostereidet

Anne Hansen, Ulset

Amalie Tefre Skage, Blomsterdalen

Heidi Ann Bruknapp, Vågseidet

Håndball

Torbjørn T. Aamelflot, Loddefjord

Andreas B. Hansen, Olsvik

Ida Sofia Jorddal, Fyllingsdalen

Tonje Løset, Bønes

Helen Matre, Rådal

Karate

Marius Mørner-Bartnes, Straume

Sykling

Pernille Iden, Ytre Arna

Tennis

Alexander Raa, Bønes

PS. Åsane gymnas skifter navn til Tertnes videregående skole 1. juli 2007.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Et fantastisk år

  2. Hør hva elevene selv synes