Frikjenner polititoppene etter Monika-varslingen

Spesialenheten mener ingen av toppene i politiet kan straffes for behandlingen av Monika-varsleren Robin Schaefer.

GRANSKING: Leder i Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus.
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det kommer frem i en fersk avgjørelse fra Spesialenheten. Dagbladet meldte om saken først.

I avgjørelsen skriver Spesialenheten at de mener Robin Schaefer, som varslet om den manglende etterforskningen av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall, ikke ble rammet av straffbare brudd på arbeidsmiljøloven.

— Vi er glade for at det konkluderes med at det ikke ble begått straffbare forhold i varslersaken fra vår side. Det er ikke overraskende at konklusjonen ble som den ble, men likevel gledelig. Prosessen har tatt veldig lang tid, noe som har vært og er en belastning for mange, sier visepolitimester Gunnar Fløystad til BT.

Han var en av dem som var etterforsket.

Henlagt og gjenåpnet

Spesialenheten er kritisk til hvordan politiet har håndtert saken, men mener feilene ikke er så alvorlige at noen kan straffes.

Bakgrunn:

Les også

Etterforskningen ferdig i Schaefer-saken

Åtte år gamle Monika ble funnet død i Sund kommune i 2011, og dødsfallet ble først henlagt som selvmord. Først etter at Schaefer hadde varslet først innad, og siden via bistandsadvokat og Bergens Tidende, ble saken gjenåpnet.

Fra 2014:

Les også

Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken.

En litauisk mann sitter i varetekt, siktet for å ha kvalt åtteåringen til døde.

Etterforsket også tidligere

Spesialenheten har etterforsket politiet i to omganger i etterkant av Monika-saken. Første gang, i 2014, etterforsket de om politiet gjorde en straffbart mangelfull jobb i den opprinnelige etterforskningen.

Den gang ga de bot til Hordaland politidistrikt på 100.000 kroner, mens sakene mot fire politifolk ble henlagt.

Etter at hordalandspolitiet fikk kraftig kritikk av eksterne granskere i advokatfirmaet Wiersholm i 2015, åpnet

Les også

Spesialenheten opp etterforskning av hvordan politidistriktet hadde behandlet varsleren

Robin Schaefer.

Granskingsrapporten fra Wiersholm slo fast at Schaefer ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse fra ledelsen etter at han varslet om svikten.

Spesialenheten skriver nå at de som har hatt status som mistenkt, alle har fått henlagt saken sin. Dette gjelder blant andre tidligere politimester Geir Gudmundsen.

Spesialenheten skriver på sin nettside at de «har ikke kommet til at Schaefer har vært utsatt for behandling som kan føre til straffansvar for Hordaland politidistrikt eller ansatte i Hordaland politidistrikt for brudd på arbeidsmiljøloven».

— Omfattende etterforskning

Jan Egil Presthus er sjef for Spesialenheten for politisaker. Han sier at etterforskningen, som har vært ledet fra Trondheim, har vært tidkrevende.

— Vi ønsket at Arbeidstilsynet skulle gå inn i saken, noe de ikke gjorde. Vi har konkludert med at Schaefers varsling var forsvarlig og at politidistriktet hadde en mangelfull implementering av regler om varsling, sier Presthus.

Det er i seg selv alvorlig, sier han.

— Men ikke så alvorlig at den leder til straffeansvar, sier Presthus.

Les også:

Les også

Ukjent notat viser hvorfor politiet holdt fast på selvmord

— Hysteri

Til Dagbladet sier John Christian Elden, som representerer Gudmundsen, at den tidligere politimesteren er glad for frifinnelsen.

— (Han) håper med det at hysteriet rundt alle påstandene knyttet til arbeidsmiljøbrudd ved Hordaland politikammer og hans påståtte ansvar her nå er avsluttet, sier Elden til Dagbladet.

— En gledelig avslutning på anklagene som har hengt lenge og en viktig korrigering av Wiersholm-rapporten, skriver Elden i en tekstmelding til BT.

Advokat Jan Fougner, som ledet granskingen av politiet, understreker at Spesialenheten kun skal vurdere straffbare forhold.

— Jeg er ikke overrasket over Spesialenhetens konklusjon. Jeg ser at man blander sammen straffespørsmålet med bruddene på arbeidsmiljøloven. Vi mente aldri at bruddene på arbeidsmiljøloven var straffbare, og var overrasket over at Spesialenheten satte i gang etterforskning.

- Hvordan ser du på Eldens påstand om at avgjørelsen er en viktig korrigering av granskingsrapporten?

— Det er derfor jeg sier at man blander sammen to forskjellige spørsmål. Det er unaturlig å vurdere straff i denne sammenhengen, sier Fougner.

- En belastning

I tillegg til Gudmundsen har også resten av toppledelsen ved det tidligere Hordaland politidistrikt vært under etterforskning av Spesialenheten.

Svein Holden representerer påtaleansvarlig Sidsel Isachsen. Hun har har vært en av de etterforskede og ansvarlig politijurist for henleggelsen av Monikas dødsfall som selvmord.

Les også:

Les også

Isachesen klager på Monika-vedtak

— Det har vært en belastning for henne å ha dette hengende over seg så lenge. Hun er tilfreds med resultatet. Det er en grundig avgjørelse som Spesialenheten har foretatt, sier Holden.

- Burde gitt forsikringer

Spesialenheten mener Schaefer, da han var sykemeldt, ble fulgt opp av ledelsen i tråd med alminnelige rutiner. I ettertid kan det slås fast at politidistriktets øverste ledelse tidligere burde ha gitt ham forsikringer om at han ikke løp noen risiko med varslene, mener Spesialenheten.

«Det er få opplysninger i saken - om noen - som objektivt sett kan underbygge at Schaefer hadde grunn til å være urolig for sin stilling i politidistriktet», heter det i avgjørelsen.

Schaefers advokat, Toril Wik, ønsker ikke å kommentere saken i dag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Riksadvokaten: Politiet må øve på etterforskning

  2. Monika-varslinger har kostet 13 millioner kroner

  3. Spesialenheten med ny gransking

BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN