Bruker drapsoffer i rasistisk propaganda

Bildet av Margaret Molland Sanden, som ble drept på Valdresekspressen, florerer på rasistiske nettsider.

Publisert:

«Negerrasen er virkelig en forbannelse å ha rundt oss», heter det på en amerikansk nettside ved siden av bildet av Margaret Molland Sanden fra Årdal.

Sanden ble for to år siden drept på Valdresekspressen av en asylsøker fra Sør-Sudan. Bildet hennes florerer nå på grovt rasistiske og antisemittiske sider.

— Folkemord

«Denne nydelige hvite jenten ble stukket til døde av ett av disse stygge dyrene», heter det på en annen nettside, der bildet av Sanden er sammenstilt med et bilde av en tilfeldig mann fra Sør-Sudan. Siden anklager «jødisk-kontrollerte medier» for å skjule navnet på gjerningsmannen.

Også flere norske nettsider bruker liknende retorikk. En av dem skriver at Sanden ble offer for folkemord på hvite.

Drapene på Valdresekspressen skjedde 4. november 2013. I tillegg til Sanden ble Brahim Khouya fra Göteborg og sjåfør Arve Kvernhaug fra Valdres, drept på bussen.

  • Vennene om Brahim: - De kalte ham «sommerfuglen»
    «Det var to nordmenn og en svenske som ble slaktet ned av en 24 årig muslim fra Sør-Sudan etter oppfordring fra Koranen. Drapene var langt fra tilfeldig fordi alle offrene var ikke-muslimer og nøye planlagt», heter det på en annen norsk side.

I virkeligheten var gjerningsmannen, Peter Roy Paul Beak (31), kristen. Presten i Bergen fengsel har tidligere fortalt at Beak leste Bibelen på cellen.

Politianmeldt

Sandens familie har tidligere politianmeldt twitter-kontoen til en høyreekstrem gruppering, som brukte 19-åringens portrett som profilbilde.

— Det er særdeles grovt å oppleve at en død person blir misbrukt på denne måten, sa regionlensmann Arne Johannessen til TV 2 da de omtalte saken tidligere i år. Kontoen skal nå være fjernet, men bildet er altså spredd til en rekke andre sider.

— Jeg tror ikke familien er kjent med disse nettsidene som blir nevnt. Det kan trolig være aktuelt å kontakte dem for å be dem fjerne bildet, sier familiens bistandsadvokat, Maria Kirkeeide Ravnå.

Flere i Sandens omgangskrets har den siste tiden meldt seg ut av en «minneside» for 19-åringen på Facebook. Siden blir nå hovedsakelig brukt til å spre innvandringskritiske artikler.

19-åringens familie reagerer på Facebook-gruppen, sier Ravnå.

Reagerer på «minneside»

— Familien synes det er synd at minnesiden brukes på denne måten. Siden fungerte fint i begynnelsen og familien opplevde den som positiv, men den har etter hvert blitt misbrukt til andre formål. Den typen diskusjoner som foregår der, hører ikke hjemme på en minneside, sier hun.

  • Margarets lærer: - Hun var så positiv til livet
    Hun sier familien tar avstand fra synspunktene som kommer til uttrykk. BT har også vært i kontakt med flere venner av 19-åringen, som reagerer sterkt på innleggene i Facebook-gruppen.

FAKSIMILE: De etterlatte og venner av Margaret Molland Sanden, reagerer sterkt på «minnesiden» på Facebook, som legger ut innvandringsfiendtlige innlegg.

— Dette er veldig fjernt fra Margarets holdninger og det hun stod for, sier Ravnå.Onsdag, på toårsdagen for drapene, la administratoren for gruppen ut et innlegg der han blant annet skriver følgende:

«Frå Oslo har me tidlegare høyrt skrekk-meldingane om afrikanske gjengar som overfell og gruppevaldtek mindreårige, men no er slike valdtekter vorte vanlege jamvel i Førde i Sogn og Fjordane. Det er slutt på den tida då kvinner og jenter kunne gå fritt.»

Meldte seg ut

Fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun (Ap), har meldt seg ut av gruppen. Hun er selv fra Årdal.

— Mange venner og bekjente fra Årdal har tatt kontakt og er oppriktig fortvilet over innholdet på siden. Folk føler seg brukt og er oppriktig lei seg på vegne av Margarets familie og venner. Det må være en fortvilende situasjon for dem, sier Hestetun.

- Er det ikke legitimt å nevne drapene i en diskusjon om innvandringspolitikken?

— Den enkeltes ytringsfrihet står fast, og det er bra med landet vårt. Men jeg følte det nesten som en krenkelse når utgangspunktet var en minneside for en person som har opplevd noe så grusomt. Jeg er stolt av hvordan Årdal-samfunnet har håndtert tragedien, og synes en slik Facebook-side er uverdig, sier Hestetun.

BT har vært i kontakt med mannen som administrerer Facebook-gruppen. Han har ikke villet svare på spørsmål.

Publisert: