I mai 2010 var Per Henning Sævareid nylig blitt tobarnsfar. Det var en helt vanlig fredag på jobben. Betongarbeideren på Ølen betong skulle klargjøre en støpeform da et feste plutselig røk og nesten ett tonn betong falt på beina og verneskoene hans.

Begge føttene ble skadet. Fire dager etter ulykken ble venstrefoten amputert fra kneet og ned. Det var ikke kjekt, verken for Per Henning eller familien. Men han var likevel innstilt på at han skulle tilbake i arbeid når han hadde vent seg til protesen og kunne bruke foten. Slik skulle det ikke gå.

Jeg ville ikke gitt bort foten min for én milliard

Plass til rullestol

I fjor sommer, tre år etter ulykken i Ølen, fikk Per Henning Sævareid tilbud om to millioner kroner i yrkesskadeerstatning. Av disse har han så langt fått utbetalt 325.000 kroner. To millioner skal blant annet dekke tapt arbeidsfortjeneste, generelle fremtidige utgifter, advokatbistand og — ikke minst - merutgifter til bolig.

Advokatfirmaet Crawford fører skadeforhandlingene på vegne av det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance A/S. De ga Sævareid medhold i at 50-tallshuset han og familien bor i må bygges om, eventuelt at et nytt hus må oppføres, for at han skal kunne få avlasting i rullestol og slippe å gå i en bratt trapp for å komme til og fra soverommet.

TUNGVINT HUS: For å komme fra soverommet og til første etasje, der stue og bad ligger, må Per Henning Sævareid ned en bratt trapp. Han har ramlet der flere ganger og sier han har pådratt seg smerter i skuldre og rygg på grunn av trappen.
Marita Aarekol

Sævareid takket nei til dette tilbudet, og advokaten hans forhandlet i løpet av høsten 2013 frem en ny avtale på 3,8 millioner kroner. I dette tilbudet var ombygging av huset tilgodesett med 500.000. Det er ikke nok, mener Sævareid, som selv er innstilt på å betale en del av kostnadene til ombygging eller nybygg. Før helgen kom selskapet med et nytt tilbud som er identisk med det første, altså to millioner kroner.

— Rystende, synes Sævareid.

Advokaten hans Paul Rynning skal nå vurdere hva de skal gjøre videre.

Fantomsmerter

Nesten fire år etter ulykken sitter Per Henning Sævareid i stuen i Kyrping i Etne mens konen er på jobb og døtrene i barnehage og på skole og kjenner seg oppgitt.

— Jeg vil ikke fremstå som en sutrepave. Men livet endret seg totalt og ble veldig annerledes enn jeg tenkte like etter ulykken. Jeg fikk stadig mer smerter i amputasjonsstumpen og jeg klarer bare å ha på protesen en time av gangen før jeg må ta den av. Og så har jeg fantomsmerter. Her nede kjennes det som det står en kniv, sier han og peker dit ankelen skulle vært.

Fantomsmerter er ganske vanlig hos folk som har amputert arm eller fot. De kommer ifølge danske forskere fra såkalte nerveknuter. Når en nerve blir skåret over under en amputasjon vil nervetrådene alltid forsøke å vokse sammen igjen. Amputasjonen gjør at nervetrådene ikke kan finne hverandre, og det dannes smertefulle nerveknuter.

Vanskelig å jobbe

Sævareid fikk foreskrevet smertestillende, men følte han ble «sløv og løyen» av det. Han vil heller leve med smertene. Men det gjør ham rastløs. Mens BT er på besøk tar han av og på protesen flere ganger, masserer «stumpen» og beveger også på den andre foten der stortåen ble knust, noe som går ut over balansen.

— Denne kroppen er bygget for å arbeide, ikke for å sitte her. Jeg må ut på tur hver dag, klarer ikke å sitte i ro og lese en bok.

Han gikk ofte i fjellet før ulykken inntraff, gjerne med eldstedatteren i bæremeis. Nå kjører han på tur i en ATV (firehjuling) han selv har kjøpt. Drønnet fra ulykken dukker opp om nettene, på dagtid sliter han med konsentrasjonen. I fjor fikk han diagnosen posttraumatisk stresslidelse.

Per Henning Sævareid understreker at han får god hjelp hos fysioterapeut og i samtaleterapi, og at arbeidsgiveren har vært svært behjelpelig og villig til å tilby ham tilpasset arbeid. I 2012 prøvde han å komme tilbake og jobbet blant annet litt på kontoret. Men han syntes det fungerte dårlig på grunn av manglende konsentrasjon og smerter i foten.

Vil sikre fremtiden

Han håper at det en gang i fremtiden skal bli mulig å jobbe. Men han er også opptatt av å sikre fremtiden om så ikke skjer. Og han må få et mer lettvint hus å leve i. Han har ventet i snart fire år på det, men han vil ikke begynne med ombygging før forsikringssummen er endelig avklart. Håpet var å få rundt fem millioner kroner totalt. Nå er han altså tilbudt to.

— Jeg ville ikke gitt bort foten min for en milliard! Men jeg ønsker å få dekket mer av utgiftene til huset. Jeg synes yrkesskadeforsikringer burde vært mer presise. Det kunne for eksempel stått at om man må bygge om huset på grunn av skade, får en dekket 75 prosent. Slik det er nå, er alt basert på skjønn. Og det er en kynisk bransje der det virker som om målet hele tiden er å redusere beløpet, sier Sævareid.

— Hei, pappa, måtte en tur i barnehagen, eg!

Tobarnsfaren lyser opp når minstejenten Johanna (4) står i døren sammen med storesøster Audhild (8).

— Det at jeg har mer tid med døtrene mine, er et lyspunkt. Vi kan ikke gå på fjellturer sammen som før, men jeg kompenserer med sykling og svømming. Og nå har jeg jo tid til å levere i barnehagen.

Johanna løfter opp protesen til pappa. Hun husker ikke hvordan han var da han hadde begge beina på bakken. Men det gjør resten av familien.

— Han var en friluftsmann uten like. Det er tøft å se hans plager nå. At ting drar ut med forsikringen gjør alt verre, sier konen Åshild Gundegjerde.

— Det handler ikke bare om et nummer i en forsikringssak, det er et liv som er satt på vent, sier Per Henning Sævareid.

- Kunne vært løst for lengst

— Selskapet har knepet igjen på alle vis, sier advokat Paul Rynning.

Per Henning Sævareids advokat har ført saker for personer med amputerte armer eller bein i snart 30 år. Han mener advokatfirmaet Crawford & Company, som behandler skadesaken på vegne av danske Alpha Insurance AS, har utvist liten interesse for å tilfredsstille Sævareids behov. Kun én gang, i 2011, har en representant fra selskapet, en advokat som ikke var saksbehandler i erstatningssaken, vært på besøk hos Sævareid for å vurdere hans situasjon.

— Selskapet har knepet igjen på alle vis. Jeg kan ikke huske en lignende sak der en håndterer alvorlig skadede personer på en så passiv måte, sier Rynning, som understreker at han tidligere også har hatt positive erfaringer med Crawford.

— Vi ba om 1,5 millioner til tilpasset bolig. Sævareid var innstilt på å betale en del selv og vi hadde også akseptert et noe lavere tilbud. Men nåværende tilbud på 500.000 til bolig kom veldig sent og er altfor lavt.

Å ha en bolig der man kan bruke rullestol for avlastning, er essensielt for folk med fotproteser, påpeker Rynning. Med et skikkelig bidrag til å bygge om boligen, ville saken vært løst for lengst, mener han.

Sævareids advokat vil sette seg nærmere inn i det nye utspillet og snakke med Crawford før han uttaler seg om den kraftige reduksjonen i erstatningssummen. Men han innrømmer at det kom veldig brått.

BT kontaktet advokatfirmaet Crawford & Company onsdag for å få deres versjon av saken. I en e-post svarer saksbehandler og advokat Siri Andersen-Gott at de ikke ønsker å «kommentere enkeltsaker som er under behandling.»

Fredag fikk Sævareid beskjed om at erstatningstilbudet nærmest er halvert. Nå vet han ikke hva som skjer, men han sier han er beredt til å ta saken til retten om nødvendig.