— Vi er fryktelig impulsive, sier Terese Røkås lattermildt og skotter kjærlig på Torgeir Iversen, som på selveste valentinsdagen, 14. februar, skal bli hennes ektemann.

Hjemme i stuen deres i Sleipners veg på Nesttun er det lite som tyder på bryllupsnerver. Her er det ryddig og rolig. Iben Sofie (8) og Emil (6) sysler for seg selv i underetasjen. Attpåklatten Aurora (15 måneder i dag) stabber rundt de voksne.

- Impulsive? spør BT. 13 års kjæresteri og syv års forlovelse lyder ikke særlig impulsivt!

Kapret siste plass

Brudgommen insisterer. - Jo, når vi først bestemmer oss, skjer det raskt. Papirene sendte jeg inn for tre uker siden. Vi fikk siste ledige plass på Tinghuset.

Ikke alle detaljer er på plass. Hvem som skal bevitne giftermålet, for eksempel. En av forloverne jobber i blomsterbutikk og fikk ikke fri på kort varsel. Ikke på valentinsdag. Bryllupsfest blir det kanskje til sommeren. Bryllupsreise står ikke på tapetet, ikke egentlig, men i juni drar de til et bryllup i London. Det er mange år siden de fikk et halvt nytt kjøkken i bryllupsgave.

Her blir det ingen prøvepynting av brud, frisørbesøk og tannbleking. Men to brudepiker og en brudegutt skal bli - det henter de av egen avl.

— En venninne spurte hvilken leppestift jeg skulle bruke. Jeg har en fin lipstick, det blir vel den, ler Terese.

Torgeir har ikke en gang bestemt seg for hvilket slips han skal velge.

— Jeg har bare én dress, så det er enkelt, sier han og stikker på soverommet for å ta den på.

Drømte om strandbryllup

Kjolen er klar. Den ble innkjøpt til strandbryllupet de drømte om. Det romantiske bryllupet i Spania som hele familien var invitert til, men som ble avlyst av mangel på prest i strandkanten. Tur til Spania ble det, men ikke noe giftermål. Ikke før de plutselig for tre uker siden kom på at valentinsdag nærmet seg.

- Hvorfor gifte seg etter så mange års samliv og tre barn?

— Som gifte slipper vi samboerkontrakt og gjensidig testamente. Men dette handler om mer enn det formelle, sier brudgommen og smiler til sin brud.

- En vanlig fredag

— For oss valentinsdag en vanlig fredag. Det blir travelt, men det er travelt alle fredager, sier Torunn Skare, leder for servicesenteret ved Bergen tingrett.

I fjor, da valentinsdag falt på torsdag, var det to-tre vielser mer enn en vanlig torsdag. Ikke mer.

I dag blir det ti vielser på Tinghuset - som de fleste fredager.

For det straks nygifte paret Røkås Iversen blir ikke dette som fredager flest.