Byråden skal se på Sofies (3) barnehagevei

Sofie Marhaug (R) ble så oppgitt da hun leste om familien i Arna, at hun tar opp saken i oppvekstkomitéen mandag. Skolebyråden lover å gå inn i saken.

Publisert Publisert

LITE FRITID: Sofie Hausken Bauge (3) har lite fritid etter hun kommer hjem fra barnehagen. Da er det middag, barne-tv og legging. Dette fordi hun bor i Arna, men går i barnehage på Nordnes. Foto: Elias Dahlen

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Dette er en utrolig trasig situasjon som påvirker hele familien til Sofie. Jeg synes det er svært rart at man ikke har fått til en god løsning på ti måneder. All den tiden denne treåringen har brukt i bil, er jo tapt barndom. Barn har rett på fritid, sier Marhaug.

BT skrev søndag om tre år gamle Sofie Hausken Bauge som bruker over ti timer fra hun drar til barnehagen, til hun kommer hjem igjen. Årsaken er at familien bor i Arna, men har barnehageplass på Nordnes. Dette har pågått helt siden familien søkte flytting i oktober i fjor.

OPPGITT: Sofie Marhaug ble svært oppgitt da hun leste om Sofies lange skolevei. Det første til at hun varslet oppvekstbyråden om at hun ville ta opp saken i komitéen.

Marhaug har allerede varslet byråden om at hun vil ta opp saken og stille spørsmål om kommunen vil gjøre noe umiddelbart for å bistå barn i samme situasjon som Sofie.

— Vi har snakket mye om det å skulle ha nærbarnehager, men så har vi to bydeler hvor det ikke er nok plasser. Vi mener vi må bygge nye kommunale barnehager der folk bor, ikke der det er billigst å bygge dem. Hvis ikke så får vi ikke orden på denne situasjonen, sier hun.

– Lite handlingsrom

Pål Hafstad Thorsen (Ap) er en annen politiker som har engasjert seg i saken.

— Jeg synes denne saken identifiserer at Bergen egentlig ikke har full barnehagedekning ennå. Ingen barn skal være nødt å reise tvers over byen og tilbringe tiden i bil som de egentlig skulle tilbrakt med foreldre og søsken, sier han.

Les også: Byrådet har ikke noe annet valg enn å avvikle barnehagen

At en uferdig privat barnehage i Arna er en av hindringene for full dekning i Arna, synes han er håpløst.

— Vi kan ikke lene oss på det private. Dette er et eksempel på at barnehager må bygges i kommunal regi. At denne familien har ventet i nesten ett år, holder ikke mål. Det er synd vi har et så byråkratisk opptakssystem at det ikke finnes handlingsrom eller muligheter for å kunne flytte på barnet, sier han.

Les også

Det tar over ti timer fra Sofie (3) drar i barnehagen til hun kommer hjem

Går inn i saken

Skolebyråd Jane Midelfart Hoff (H) forstår familiens frustrasjon.

— Vi ønsker at alle skal få plass der de bor, men vi har ikke klart det. Nå må vi jobbe med å finne ut hvordan vi skal klare det. Vi var veldig fornøyde med at vi klarte Årstad Bydel. I Bergenhus kommer Skansemyren barnehage, og vi har også fått klarsignal til å kunne bygge mindre barnehager, såkalte bybarnehager, hvor utearealet er mindre, men hvor det for eksempel er park i nærheten eller større innearealer. Det vil også hjelpe oss, forteller hun.

VIL SE PÅ SAKEN: Skolebyråd Jane Midelfart Hoff (H) vil gå inn i saken og se om det finnes en løsning.

For Arna sin del kan hun ikke si så mye før den nye barnehageplanen kommer til høsten.

Hun forteller at hun ble varslet om saken mandag, og at avdelingen allerede har begynt å se på den.

Les også: Bystyret vedtok omstridte blokker på Skansemyren

— Om det er greit for familien, ønsker vi å gå inn i denne enkeltsaken for å finne ut hva som har skjedd og hva som kan gjøres for å hjelpe dem. Vi forbereder oss nå frem til mandag, sier hun.

Hun vil ikke gå inn i kritikken fra Thorsen.

– I Bergen trenger vi både det private og det offentlige.

Vanskelig med bytting

Søndag sa Anne-Marit Presterud, kommunaldirektør for oppvekst, at det ikke nytter å ringe barnehagene, og at det ikke er så lett å bytte plass på grunn av ansiennitetsprinsippet.

— Nå sitter denne familien på en svært attraktiv plass i sentrum. Bergenhus er den andre bydelen hvor vi ikke har fått til å gi ønsket plass til alle. Da skulle man kanskje tro at det var noen som ville bytte, men det er ikke så lett, sier hun.

Hun forklarer at det kan være noen som står før i køen i den enkelte barnehagen, da kommunen har et system hvor ansiennitets-nummer styrer opptaket i den enkelte barnehage.

— Det kan være mulig å bytte, men dette er en utfordrende prosess hvor alt må være riktig med tanke på regelverket bystyret har vedtatt, sa hun.

Glade

Erna Marie Hausken, Sofies mamma, er svært glad for at saken nå kommer opp i oppvekstkomitéen.

— Det er utrolig kjekt å se hvor mange som har engasjert seg og vi er veldig glade for at saken skal opp på møtet. Jeg har innsett at vår sak ikke er en quick fix, men jeg håper at politikerne kan hjelpe andre som kommer etter oss med å få en barnehageplass i nærområdet, sier hun.

DÅRLIG SAMVITTIGHET: Mamma Erna Marie Hausken og pappa Ivar Nystøl Bauge er lei av å ha dårlig samvittighet for lite tid med datteren. - Vi ønsker oss så indertlig en barnehageplass i nærheten, sier Hausken. Her sammen med Sofie (3) Foto: Elias Dahlen

De har denne uken vært i dialog med en privat barnehage som kan tilby en femti prosent plass frem til 1. januar, men etter dette står de på bar bakke igjen.

— Vi beholder likevel håpet om at ting skal ordne seg. Det må gå an for en familie å flytte ut fra byen uten å bekymre seg for barnehageplass et helt år etter flytting. Vi har på en måte ikke fått flyttet ordentlig ennå, sier hun.

Publisert