Politiet reiser til Filippinene for å etterforske drapssiktet enke

Giftdrapssiktet kvinne får slippe ut av isolasjon.

SIKTET: Den 30 år gamle enken er siktet for å ha drept ektemannen Helge Ove Irgens (61) med overlegg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Kvinnen (30) ble torsdag varetektsfengslet for fire nye uker av Nordhordland tingrett, siktet for med overlegg å ha drept ektemannen Helge Ove Irgens (61).

Mens hun til i dag har sittet i isolasjon i fengselet, får hun nå tilgang til media og sosialt samvær med andre i fengselet.

— Bevisforspillelsesfaren er ikke lenger like stor, men vi ba om fortsatt brev- og besøksforbud for henne, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland.

Kullos i blodet

Irgens døde 25. juni i fjor. Han ble funnet død i sin egen seng, og konen var den som varslet nødetatene.

Les også

Politiet jakter pengemotiv etter Helges død

Les også

Rettsmedisiner: - Politiet var trege

Rettsmedisineren som obduserte 61-åringen, mistenkte raskt at noe var unormalt og bestilte ekstra prøver. De viste at mannen hadde høy konsentrasjon av kullos i blodet.

Kullos og høye verdier av medikamenter tok livet av Irgens.

— Vi prøver nå få flere avhør av henne. Vi har foretatt mye etterforskning, blant annet en hel rekke dommeravhør og innsamling av informasjon. Dette må vi nå bearbeide og tolke, sier Høyland.

Branntilløp

Enken erkjenner ikke straffskyld.

— Hennes syn er at enten må noen andre ha drept mannen, eller at det var selvmord, sier Jannicke Keller-Fløystad, kvinnens forsvarer.

Politiet fattet mistanke til kvinnen i løpet av høsten, men bevisene var ikke sterke nok til å pågripe henne. Kvinnen ble i høst siktet for å ha forklart seg uriktig om branntilløp på soverommet der Irgens ble funnet.

I desember fikk politiet inn bevisene som de mener knytter kvinnen til overlagt drap. En mistanke er, etter det BT vet, at kullosen ble produsert i en kontrollert ulmebrann fra en ovn.

Til Filippinene

Politiet planlegger nå å reise til Filippinene, der kvinnen er statsborger. Da hun ble pågrepet i februar, kom hun fra et over to måneder langt opphold i hjemlandet.

Blant annet vil politiet gjøre avhør.

— Vi skal gjøre flere forskjellige etterforskningsskritt der. Vi antar at det blir nødvendig. Vi skal opplyse alle sider av saken, sier Høyland.

AKTOR: Politiadvokat Inger Lise Høyland ba om forlenget varetekt for den drapssiktede fillipinske kvinnen.

Første avhør på måned

Kvinnen ble i går avhørt av politiet. Det var det andre avhøret av henne etter pågripelsen, etter at hun gjennomførte et totimers avhør kort tid etter at hun ble pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen i februar.

Enken har ikke ønsket å la seg avhøre fordi hun ikke har hatt innsyn i politiets beviser mot henne.

— Hun har fått delvis innsyn i det som var klausulert informasjon, sier Høyland.

Keller-Fløystad sier kvinnen i starten var i sjokk, og at hun derfor frarådet henne å forklare seg i en slik tilstand.

— Når hun er fra en annen kultur, er det viktig at hun vet hva siktelsen bygger på. Det er en grunnleggende rettighet. Hun kan lett misforstå, sier forsvareren.

Enken møtte ikke selv i fengslingsmøtet i Nordhordland tingrett torsdag morgen. Selve kjennelsen er unntatt offentlighet.

Publisert: