Denne kniven er 75.000 år gammel

Menneskene skaffet seg avansert teknologi mye tidligere enn antatt, viser et sensasjonelt funn i Sør-Afrika.

  • Jon Tufto
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Universitetet i Bergen (UiB) har bidratt sterkt til oppdagelsen, som er omtalt i siste utgave av det prestisjetunge tidsskriftet Science.

— Vi er glade for at vi har en forsker av denne klassen her. Han trekker hele miljøet vårt opp, sier Knut Andreas Bergsvik, førsteamanuensis i arkeologi på UiB.

Kollegaen han snakker om er Christopher Stuart Henshilwood, som i flere år har gravd i Blombos-hulen, sammen med blant andre flere studenter fra Bergen. Her fant forskerteamet gjenstander som kan være det tidligste eksempelet på avansert teknologi - 75.000 år gammel.

Skarpe kniver av stein

Redskapene er skarpe kniver og spydspisser til jakt og partering av dyr, laget ved hjelp av såkalt trykkteknikk. Det innebærer at steinene ikke bare er formet ved hjelp av slag, men behandlet med andre verktøy av horn eller bein. Resultatet er en skarp og rett knivsegg.

Tidligere har forskere funnet beviser for at denne teknikken ble brukt for rundt 20.000 år siden i Frankrike og Spania. Det nye funnet i Sør-Afrika viser at den er minst 55.000 år eldre, og stammer fra tiden før det moderne mennesket, homo sapiens, utvandret fra Afrika.

— De har ikke, som neandertalerne, bare slått på steinene. I stedet brukte de en indirekte teknikk som krever planlegging. Dette er noe av det som skiller homo sapiens fra andre arter, sier Bergsvik.

Bare i Afrika

For 75.000 år siden fantes det ikke moderne mennesker i andre verdensdeler enn Afrika. Anatomisk var homo sapiens allerede da ferdig utviklet, og funnene fra Sør-Afrika kan indikere at de også mentalt var omtrent på høyde med oss. I Europa rådet neandertalerne grunnen alene på denne tiden.

Norge skulle fortsatt forbli folketomt i titusenvis av år, ettersom landet var dekket av is. De tidligste sporene av menneskelig aktivitet her til lands er om lag 11.500 år gamle, ifølge Bergsvik.

Teknologien som oppsto i Afrika, var da spredd over det meste av verden, også Norge.

Les også

Fant verdens eldste kunstverk

Les også

Borer i gammel bergenshistorie

Les også

Dette gørret er et kulturminne

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. UiB best i landet

  2. UiB fyker til værs

  3. Borer i gammel bergenshistorie

  4. Unikt steinalderfunn på Bjorøy

  5. Dette gørret er et kulturminne

  6. Gjorde funn på Nøstet

  7. Fant verdens eldste kunstverk

BT anbefaler

«Vi har likt å spille for dere. Takk!»

Johnny Depp (59) valset inn på scenen på Bergenhus festning, til full jubel, da det var gått 34 minutter av konserten.

LES SAKEN