Liv og vaffelrøre på Viggohytten

Solen skinner, og fra en luke i veggen selges varme vafler, kaffe, kakao, saft og varm buljong. Hver søndag tar flere bergensere turen opp til Viggohytten, 314 meter over havet på Gravdalsfjellet i Kanadaskogen.

Publisert Publisert

GURO ISTAD

Denne søndagen er det familien Johansen som har kjøkkentjeneste. Hege Johansen får hjelp av sin venninne Anette Mulelid til vaffelsteking og kaffekoking.

— Hver pose med røre gir 23 vafler. I dag går det nok med seks poser, tror Johansen. De gamle vaffeljernene får kjørt seg. Steikosen ligger tjukt i det lille kjøkkenet.

TURGODT: Walther Hauge handler varme, deilige vafler av Anette Mulelid. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE

FAMILIEKOS: Mira (10) og Bipha (6) Thiruchelvam er med mamma og pappa på fjelltur hver søndag. - Det er medisin for oss, sier mamma Rani. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE

ENTUSIASTER: Walther Hauge (fra v.) Turid og Willy Johannessen og Jack Frosta er ivrige turgåere og entusiaster for Viggohytten. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE

Utenfor er det yrende liv i det fine turværet. Både unge og gamle har funnet veien til Viggohytten for å nyte freden og utsikten — og vaflene.

Alltid på søndagstur

Familien Thiruchelvam er blant turgåerne. Hver søndag legger familien ut på fjelltur.

— Vi går på alle fjellene i Bergen. Forrige søndag var vi på Sandviksfjellet, forteller mamma Rani.

— Etterpå var vi og svømte. Vi pleier det, sier hun.

Barna Mira (10) og Bipha (6) er vante turgåere. De var på Viggohytten for tre uker siden også. Med Laksevåg speiderlag for å selge vafler.

— Å gå på tur er medisin for oss, sier Rani. Foreldrene er opptatte av at døtrene skal komme seg ut i naturen.

— Jeg liker Ulriken best, sier Mira, mens Bipha er mest fornøyd når hun får gå på Gullfjellet.

Nytt liv til Viggohytten

Det er fem år siden Viggohytten fikk nytt liv. Svein Ivar Holm og Willy Johannessen tok i 1996 initiativet til å pusse opp den da svært forfalne hytten, og med seg på arbeidet fikk de Jack Frosta. 6. september i 1999 ble hytten gjenåpnet, og den er nå et populært turmål.

— Det er åpent her hver søndag mellom 10 og 15. På én søndag kan mellom 200 og 300 mennesker være innom, opplyser Frosta.

Han er svært glad for at folk benytter seg av den åpne hytten, som også leies ut til overnattingsgjester.

— Det er viktig at den blir brukt, understreker han. Turgåerne og hyttegjestene skriver flittig i hytteboken. Til nå er fem bøker utskrevet, og den sjette godt påbegynt.

— Det går med en hyttebok i året, sier hytteentusiasten fornøyd.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Byfjellene i vest under press

BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN