Siden studiestart er flere unge studenter innlagt ved Rusakutten, fordi festene ved semesterstart hadde endt med flatfyll — så kraftig at de ikke klarte å ta vare på seg selv.

— Ofte handler det om unge menn og kvinner som er kommet til byen. De forteller i en del tilfeller at de har drukket sprit, er slitne fra før og har spist lite. Noen forteller at de har vært med på fadderfest der de har drukket shots, sier seksjonsleder Anne Magrethe Stokken ved Rusakutten.

Blir overvåket

Siden de åpnet i 2010 har antallet studenter som våkner hos dem vært relativt konstant. Det topper seg hver høst, når nye studenter deltar på fester ved semesterstart.

Da BT var på reportasje ved Rusakutten fredag lå to studenter og sov ut festen og rusen. Ved lunsjtider fikk kvinnen dra hjem. Da sto flere venner utenfor Rusakutten og lå da hun kom ut døren.

Denne natten hadde hun blitt overvåket av sykepleiere ved Rusakutten. For høyt alkoholinntak kan gjøre at man ikke puster regelmessig.

— De fleste uttrykker at de synes det er flaut å være her og vil snarest mulig ut. Det er også sjelden de kommer tilbake igjen, sier Stokken.

Pumpes ikke

I dag er det kun unntaksvis at en pumper mennesker som har drukket for mye. I stedet overvåkes de.

— Over halvparten av våre innleggelser skyldes alkohol, og dette er noen av dem, sier Stokken.

Men det er ikke bare unge studenter som sørger for ekstra aktivitet hver høst. Også julebordsgjester sørger sesongvariasjoner på Rusakutten. Da er gjerne godt voksne som våkner opp her.

— Ja, det er voksne folk som ikke klarer å ta vare på seg selv etter julebordet, sier Stokken.

- Roligere i år

Når det gjelder ferske studenter er fordelingen noenlunde lik blant unge kvinner og menn.

At studenter ender opp på Rusakutten er ukjent for Dina Mikalsen, leder av kjernestyret ved Norges Handelshøyskole.

— At det skjer er i så fall veldig trist. En fadderuke skal være god opplevelse og man har jo flere faddere som skal passe på nye studenter. Vi har i tillegg de fleste arrangementene på skolen, noe som gjør det mer oversiktlig, sier Mikalsen.

Ved NHH har de også en eller flere døgnansvarlige gjennom fadderuke.

— Vårt inntrykk i år er at det har vært mindre fyll enn normalt og at fadderfestene gikk veldig bra i år, sier Mikalsen.

Ved Universitetet i Bergen har de hatt ekstra kurs for faddere i hvordan skal gripe det an når nye studenter har fått i seg for mye alkohol.

— Jeg synes dette er veldig uheldig. Og det er trist for dem det skjer med, sier Christine Marie Wigestrand, fadderkoordinator ved UiB.