Stor nedgang i forbrytelser rundt parken

Rundt Nygårdsparken er kriminaliteten mer enn halvert siden stengningen i august. Men lovbruddene forsvinner ikke, de bare sprer seg utover byen.

Publisert Publisert

STENGT: I måneden etter at Nygårdsparken ble delvis stengt, er anmeldte lovbrudd i og rundt parken redusert til en tredel av tidligere nivå. Foto: EIRIK BREKKE

  • Eirik Brekke (foto)
  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

25. august i år ble Nygårdsparkens øvre del stengt og de rusavhengige utestengt.

Én uke etter stengningen kunne politiet rapportere om et merkbart fall i kriminaliteten, over 20 prosent nedgang for hele Bergen sentrum politistasjons område.

Les også

- Maks uflaks

Les også

- Narkomane må i fengsel fordi de ikke kan betale

- Hvis dette viser en trend, og vi klarer å holde den ved like, er det svært positivt. Uansett er dette positive tall, fordi færre personer er blitt utsatt for kriminalitet, sa politistasjonssjef Olav Valland i Bergen sentrum om statistikken.

Økt innsats, færre lovbrudd

Nå har sentrumspolitiet sjekket utviklingen etter parkstengningen i et månedsperspektiv, ved å sammenligne visse lovbruddstyper med samme månedsperiode i fjor. Sammenligningen gjelder skadeverk, vinningsforbrytelser, narkotikaforhold og vold — av politiet betegnet som lovbruddene «folk flest blir berørt av».

Etter en måned er bildet blitt et noe annet:

  • Nedgangen i kriminalitet er fortsatt stor i området i og rundt Nygårdsparken (politisonene Nygårdshøyden/Møhlenpris og Sydneshaugen). Der er det mer enn 60 prosent reduksjon.
  • Den totale nedgangen er likevel «beskjeden» - og langt unna det markante fallet som ble registrert etter én uke med stengt park.

- Trenden nå er enorm nedgang, kanskje som forventet, rundt parken. Men kriminaliteten som forsvinner fra Nygårdshøyden, blir ikke borte. Den bare flytter på seg og har spredd seg over hele byen, sier han.

Noen kriminalitetstyper har økt kraftig i bestemte områder. Som eksempel peker Valland på langt flere narkotikasaker i områdene Vågsbunnen, Torget og Bryggen. Det er også her politiet har satt inn størstedelen av sin ekstrainnsats.

- Vi skal foreløpig være varsomme med å si noe bombastisk om sammenhengen mellom mindre kriminalitet og stengningen av parken. Men vi konstaterer at det er en liten nedgang, på tross av økt politiinnsats, sier Valland.

- Vil flytte seg

Vågsbunnen er blitt stedet i sentrum der rusmiljøet er mest synlig til stede. Allerede før «sprengingen» av rusmiljøet i Nygårdsparken, ble Vågsbunnen og området rundt pekt ut som en nyetablert, åpen russcene.

Som BT har skrevet tidligere, vil store deler av Vågsbunnen bli stengt av til vinteren i forbindelse med rehabilitering. I politiet tror de det vil ha en todelt konsekvens:

- Jeg tror det vil bli positivt for dem som bor, jobber og driver forretningsvirksomhet i området. Samtidig betyr det kanskje at rusmiljøet der vil flytte seg til andre plasser. Jeg håper flere i dette miljøet etter hvert vil finne seg til rette i de tiltakene som kommunen og Helse Bergen har eller holder på å opprette, sier Valland.

Kan ta åtte, ni år

Politisjefen i Bergen er innstilt på at det vil ta tid før innsatsen gir varige resultater. I august fortalte Oslo-politiet til BT at de først nå, etter tre år med intensiv innsats mot narkotikamiljøene, ser at kriminaliteten går ned. Sjef ved Grønland politistasjon i Oslo, Kåre Stølen, advarte mot å lette på polititrykket for tidlig.

- I Frankfurt brukte de åtte, ni år år på å løse opp de åpne rusmiljøene. En så langsiktig satsing har vi også, sa Stølen.

Publisert