Kripos er tilbake i Sogndal

Skal hjelpe med etterforskningen etter dødsfallet til Veronica Heggheim Stegegjerdet (22).

MINNE: Veronica Heggheim Stegegjerdet (22) ble funnet i Barsnesfjorden i Sogn 14. november. Hun døde høyst sannsynlig av drukning. MARITA AAREKOL

Tirsdag kommer Kripos tilbake til Sogndal i forbindelse med Veronica-etterforskningen.

Ifølge Arne Johannessen, som mandag var tilbake i jobben som regionlensmann, dreier det seg om taktisk bistand fra en Kripos-etterforsker.

— Hjelpen fra Kripos vil dreie seg om å finne ut hva vi skal jobbe videre med, sier Johannessen.

Les også

Siktet for falsk forklaring

Les også

- Bra politiet gjør så utrolig mye

Torsdag 27. november ble en mann i 40-årene varetektsfengslet i ti dager, siktet for falsk forklaring som vitne i Veronica-etterforskningen.

Dette skal være mannen som kjørte Veronica Heggheim Stegegjerdet (22) hjem til boligen hennes på Årøy lørdag 25. oktober i år. Dermed ble han også den siste som med sikkerhet så henne i live.

Kripos ble tidlig koblet inn i saken, både med teknisk og taktisk bistand, men har ikke fysisk vært til stede i Sogndal på en stund.

Etter det BT kjenner til, er det høyst sannsynlig at drukning var dødsårsaken. I tillegg kommer en del skader, som kan være påført både av naturkrefter og på unaturlig vis.

— Intens periode

Johannessen sier Kripos-etterforskeren selvsagt også vil gi råd knyttet til etterforskningen av den påstått falske forklaringen i Veronica-saken. Kripos vil bli i Sogndal i hvert fall til onsdag.

— Det å ha en person siktet og i varetekt, skaper åpenbart en veldig intens periode for politiet. Da er det om å gjøre å bruke tiden mest mulig effektivt, sier den nye regionlensmannen.

— Det virker dramatisk når en person, i tillegg et kronvitne, blir arrestert for falsk forklaring under etterforskningen av et mistenkelig dødsfall?

— Jeg skjønner at det sikkert er mange spørsmål og mye spenning knyttet til saken slik den fremstår. Men generelt vil jeg si at det ikke er uvanlig at man under etterforskningen av én sak, der mange miljø blir kartlagt, kommer over andre ting som kan føre til nye straffesaker. Det skjer stadig vekk at en etterforskning får nye retninger, sier Johannessen.

Fengslet for ti dager

Den siktede sjåføren har vært inne til flere vitneavhør i Veronica-etterforskningen. Tirsdag sist uke ble han, under et slikt vitneavhør, siktet for falsk forklaring.

Både politiet og mannens forsvarer har sterkt poengtert at mannen i 40-årene ikke er siktet for å ha noe med Stegegjerdets forsvinning eller dødsfall å gjøre. I den saken har han hele tiden hatt - og har fortsatt - status som vitne.

Etter avhøret tirsdag for en uke siden, ble mannen pågrepet og satt i politiarresten. Fredag ble mannen i Sogn tingrett varetektsfengslet for ti dager med brev- og besøkskontroll. Med i siktelsen var også et forhold som gjelder narkotika.

Mannen er tidligere straffedømt, men de siste forholdene ligger relativt langt tilbake i tid.

Les også

Politiet:- Noen kan ha sett Veronica

Les også

Familien venter på svar

Varetektsperioden på ti dager er ikke politiet fornøyd med. De ønsker å ha siktede bak lås og slå i fire uker. Mandag anket politiet fengslingen til Gulating lagmannsrett. En avgjørelse fra lagmannsretten vil komme i løpet av kort tid.

— Vi må etterforske nærmere det vi mener er falske forklaringer. Det er av stor betydning for oss å få oversikt over hendelsesforløpet rundt forsvinningen. Og det er selvfølgelig alvorlig å forklare seg falskt i en pågående etterforskning av et mistenkelig dødsfall, sier Katrine Trønsdal, politiadvokat og ansvarlig jurist for saken.

Nekter for falsk forklaring

Verken politi eller forsvarer har så langt villet si noe om hva politiet mener mannen lyger om, og hvor omfattende de påståtte løgnene er.

Mannen nekter straffskyld for falsk forklaring, men har i stor grad erkjent skyld for et narkotikaforhold som også inngår i siktelsen.

Etter hva BT forstår, mener politiet at mannens angivelig falske forklaring har skapt trøbbel for arbeidet med å få mest mulig oversikt over hendelsesforløpet rundt 22-åringens forsvinning.

Politiet har tidligere sagt at de har en periode på nærmere tre døgn der de ønsker å fylle tidslinjen så mye som mulig. Det er dagene fra den siste sikre observasjonen av Stegegjerdet, om formiddagen lørdag 25. oktober, til 22-åringen ble meldt savnet tirsdagen etter.

Regionlensmann Asle Karoliussen i Sogn sier de må ha kontroll på siktede for å «få klarhet i ting» - og at det derfor var nødvendig å kreve varetektsfengsling.

— Vi må gjøre nye avhør, få klarhet i ting og jobbe med å få verifisert riktigheten av opplysninger som er gitt, sier Karoliussen.

Hvis politiet ikke får medhold i å forlengevaretektsfengslingen, kan to ting skje: Politiet trekker siktede for rettenigjen fredag, med krav om videre varetekt - eller de må løslate ham søndag.