Clinton + Lorentzen = sant

Bergenske Pål W. Lorentzen samarbeider med tidligere amerikansk president Bill Clinton om å lage kommunikasjonspakke om klima.

KLIMAKRIGER: Høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den årlige klimakonferansen Global Initiative, initiert av Bill Clinton, tidligere amerikansk president, gikk av stabelen i New York denne uken – med høyesterettsadvokat, klimaforkjemper og bergenser Pål W. Lorentzen med på laget.

— Mye å lære

Lorentzen er styreleder for Norsk Klimastiftelse, en ikke-kommersiell stiftelse som jobber for å få utviklet og tatt i bruk ny teknologi og nye energiformer som kan bidra til å redusere energiforbruk og utslipp av klimagasser. Siden 2012 har Norsk Klimastiftelse vært medlem av The Clinton Global Initiative, og nå har et av Norsk Klimastiftelses prosjekter blitt tatt opp som et prosjekt, en såkalt «commitment» i organisasjonen. De som er en del av CGI-nettverket, kan søke samarbeid med andre deltakere i prosjekter der det er naturlig, forteller Lorentzen.

— Ved å gå inn i andres prosjekter er det også mye å lære. Vi har nå meldt enn den årlige klimarapporten som Norsk Klimastiftelse skal distribuere som et prosjekt innenfor CGI. Bill Clintons støtte til dette prosjektet vil selvsagt hjelpe oss til å få rapporten ut til flest mulig, skriver Lorentzen på e-post fra New York.

Formålet med The Clinton global Initiative er å utvikle løsninger på verdens klimautfordringer. For at man skal kunne omsette ideer til handling, oppfordres medlemmene til å forplikte seg til konkret handling. Forpliktelsen kan være stor eller liten, global eller lokal, men for å bli godkjent må den være ny, konkret og målbar. På den årlige konferansen, som sammenfaller med FNs Generalforsamling, samles stats – og regjeringssjefer, nobelprisvinnere, mediefolk og diverse ledere og direktører for stiftelser og organisasjoner.

I samtale med Bill

Organisasjonen The Clinton Global Initiative (CGI) ble etablert i 2005. Dens medlemmer er bedrifter, stiftelser og organisasjoner fra hele verden. Første gang Pål W. Lorentzen var på møte med CGI var i 2006.

— Det er inspirerende. Der møter man fantastiske mennesker fra alle kanter av verden og får høre om deres prosjekter. Der knyttes kontakter, samtidig som viktige tema som klimaendringer, energi, fattigdom, utdannelse og helse blir behandlet av foredragsholdere og panel som er på det absolutte toppnivå, sier Lorentzen.

Ifølge Lorentzen har Norge, sammen med den øvrige del av Europa, hatt lite representasjon i CGI. Fra Norge møter i år Gro Harlem Brundtland, Kronprinsesse Mette-Marit og Lorentzen selv. Denne gangen fikk Lorentzen litt tid til å prate med den tidligere presidenten.

— Jeg har snakket med Bill Clinton flere ganger. Denne gangen fikk jeg et par minutter med ham, der han uttrykte sterkt anerkjennelse for det Norsk Klimastiftelse driver med, og det prosjektet som nå lanseres.

TJOMMI: Bill Clinton og Pål W. Lorentzen på klimakonferanse i det store eplet, New York.

EKS-PRESIDENTEN: Bill Clinton.
Publisert: