Fredag kveld var Kvammes barn, Line (10) og Sara (12) Kvamme Gjertsen, i selskap på Yri i Oldedalen. Rundt klokken ti kjørte han og samboeren, Lauren Barnes, fra Olden for å hente dem. Da de var kommet halvveis tilbake traff de plutselig på et steinras.

— Bilen sto bom fast, så vi måtte bare snu og kjøre tilbake der vi kom fra, sier Kvamme.

Beskyttet barna

Etter noen minutter traff de på et nytt ras.

— Da skjønte vi at vi var sperret inne mellom rasene. Vi bestemte oss for å kjøre så langt vi kunne og så ringe etter hjelp, sier han.

Tilbake ved det første raset gikk de opp på en bakketopp for å ta kontakt med veivesenet og redningsselskap.

— Det striregnet og var helt mørkt. Vi begynte å ringe rundt for å få hjelp da vi hørte et forferdelig brak. Over oss så vi at hele fjellsiden løsnet, sier han.

Skrekkslagne prøvde han og samboeren å beskytte barna. Rundt dem raste det jord og steiner. Veien nedenfor dem forsvant ut i vannet.

— Det var et voldsomt bråk med plasking, av steiner i vann, buldring og braking fra stein som smalt i bakken, sier han.

Etter noen minutter roet raset seg. Både barn og voksne var like uskadde, men svært redde

— Barna gråt og hadde panikk, og vi voksne var veldig skremt. Vi bestemt oss for å gå opp til det nærmeste huset for å søke ly.

Rodde hjem

Natten tilbrakte familien hos fremmede. Grytidlig neste morgen gikk Kvamme mot en campingplass et stykke unna.

— Men der var det gått enda et ras, så jeg måtte stoppe, sier han.

På campingplassen fant han en robåt og rodde tilbake til Eide. Derfra fikk han skyss inn til Olden. Kvamme eier en turistbåt som han bruker til å frakte turister med i sommersesongen. Båten ble nå familiens redning.— Jeg kjørte båten inn til Oldedalen og hentet familien og de som ønsket å dra fra dalen.

Han forteller at familien fremdeles er skjelvne etter opplevelsen.

— Det er det skumleste jeg noen gang har opplevd, sier Kvammes samboer Lauren Barnes.

- Aldri opplevd lignende

I løpet av natt til lørdag gikk det til sammen fem store og små ras på fylkesvei 724 ved Oldevatnet. Rundt 200 personer innerst i Oldedalen er isolert og uten strøm. Vegvesenet vet ikke når de får åpnet veien igjen. Flere steder er deler av veien borte. Kvamme kjørte lørdag i skytteltrafikk med båten mellom Olden og den innesperrede bygden i Oldedalen.

— Folk i dalen trengte forskjellige ting på butikken, så da sto jeg til tjeneste, sa han.

Kvamme forteller at de aldri har opplevd at det har gått så mange ras ved Oldevatnet.

— Vi har hatt en del mindre snøras tidligere, men aldri jordras. Fem på en natt er helt utrolig.

Sto om sekunder

Hele lørdag har ryddemannskap jobbet på spreng for å rydde veien. Kvamme har fått hentet bilen sin ved gården der han måtte sette den igjen.

— De har ryddet veien fort, men det er fremdeles mye igjen. Innenfor de rasene vi møtte på er det gått et kjemperas som har tatt med seg mye av veien. Enda lengre inne har flere kampesteiner løsnet fra fjellveggen og ligger i veien, sier han.

Han tror det vil gå lang tid før veien kan åpnes igjen.Selv er han takknemlig for at ingen mennesker ble tatt av raset.

— For oss sto det bare om sekunder. Det er tilfeldig at vi sto der vi sto. Hadde vi stått femti meter bortenfor er det ikke sikkert vi hadde vært her i dag.

Vannet reiste seg

Det gikk til sammen fem ras langs fylkesvei 724 natt til lørdag. Det største raset gikk rett ved Bjarne Magnar Sundes gård. Han merket en lav buldring da han var i ferd med å legge seg ved midnatt fredag.

— Jeg tenkte at det gikk et ras i lien på andre siden av vannet, for der hadde det buldret litt hele kvelden. Men buldringen vokste i styrke og gikk over til høye dunk. Så hørte Sunde et høyt brak.

— Da var det bare å hive seg ut av sengen. Jeg hørte at det raset måtte være nært.

Han løp ut til inngangsdøren og så ned mot Oldevatnet.

— Plutselig ble en lyktestolpe revet over, og i rundt ti sekunder lyste hele gården opp da strømlinjen ble brutt.

Da så Sunde noe han aldri vil glemme.

— Hele Oldevatnet reiste seg da raset traff vannet. Det må ha stått minst fem meter opp, og smalt mot åssiden rundt.

Beboerne langs rasstrekningen på fylkesveien ble tilbudt å evakueres med båt. For Sunde var det helt uaktuelt å forlate gården.

Minst 200 meter

Veivokter Kjell Nesje forteller at han var inne i Oldeldalen natt til lørdag for å stenge veien. Da hadde det gått et mindre ras på fylkesvei 724.

— Jeg hørte det buldret godt oppe i fjellsiden så jeg skjønte at det gikk ras. Da jeg kom tilbake lørdag morgen så jeg at omfanget av raset var mye større enn jeg trodde tidligere. Det har aldri gått et ras av sånne dimensjoner her. Det har gått minst fire større ras, i tillegg til en rekke mindre. Det største er over to hundre meter langt.Og en god del av veibanen er ødelagt og skylt ut i Oldevatnet, sier Nesje.

Dette er ett av rasene som gikk langs fylkesvei 724 natt til lørdag.
Kristine Lindebø