- Dette kunne gått fryktelig galt

Michelle Nordstrand (29) satt i bilen og så på en varebil med tilhenger som snudde ut av køen foran henne. Da kom en motorsyklist imot i stor hastighet.

Publisert Publisert

«HÅRREISENDE»: Det mener Michelle Nordstrand om varebilen som snudde i en tunnel - i fredagens kø på E16 mot Voss. Ifølge henne måtte en motorsyklist som kom i mot svinge utenom hengeren, og klarte med nød og neppe å unngå kollisjon med bilen hennes. Foto: PRIVAT

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Situasjonen hun forteller om til bt.no skal ha skjedd i Bolstadtunneleni 21-tiden fredag — i køen som oppsto mot Voss etter en trafikkulykke tidligerepå dagen.

Køproblemene eskalerte fordi en luftambulanse ble stående medmulige rotorskader like etter Bolstadtunnelen - etter å ha blitt påkjørt av en brannbil.

- Hårreisende

— Jeg vil anslå at de i varebilen holdt på i 7-8 minutter medsnuoperasjonen inne i tunnelen. De hektet av hengeren, men hadde problemer medå få den hektet på igjen etter å ha snudd bilen. Hårreisende, spør du meg. Ogde brukte ingen form for varsellys mens de holdt på, hevder Nordstrand.

Nordstrand var på vei fra Bergen til hytten på Voss sammen med enkamerat. I baksetet satt datteren på 20 måneder.

Først sto hun et stykke bak varebilen, men etter hvert beveget hunseg litt fremover i køen. Mens varebilen holdt på med snuoperasjonen, kom detifølge Nordstrand noen få biler imot.

- Klarte så vidt å stoppe

— Da jeg kom på høyde med varebilen, måtte jeg bare stoppe, for veienvar delvis sperret av tilhengeren. Akkurat da kom motorsykkelen imot oss, iretning Bergen. Jeg vil anslå at den holdt 80 km/t.

Nordstrand sier at føreren av motorsykkelen, en mann, måtte svingeutenom tilhengeren.

— Han holdt på å miste balansen, og vi trodde han skulle fyke retti oss. Motorsyklisten klarte så vidt å stoppe rett foran bilen vår.

- Sjokkert og overrasket

-Snakket du med motorsyklisten?

— Nei, vi bare satt i bilen og var helt rystet, med en skrikendeunge i baksetet. Og vi var forbanna. Men jeg glemmer ikke det blikket hans, hanvirket både sjokkert og overrasket. Da han stoppet foran oss holdt han på åmiste sykkelen i bakken, sier Nordstrand.

— Dette kunne gått fryktelig galt. Du snur bare ikke midt i entunnel med en tilhenger, mener Nordstrand.

Politiet: - Gjør rare ting

Operasjonsleder Ole Jakob Malmo i Hordaland politidistrikt sier dejevnlig får meldinger om trafikkfarlige situasjoner når bilister snur for åkomme seg ut av køer.

— Vi vet jo det at folk i kø begynner å gjøre rare ting for å snu,og dermed skaper trafikkfarlige situasjoner.

Om situasjonen i Bolstadtunnelen sier han dette.

— Det er ikke noe generelt forbud mot å snu i tunneler, medmindre det er heltrukken midtlinje der.

«Vær særdeles varsom»

Han poengterer likevel at bilister som vil ut av en kø ved å snu,må vurdere både behovet og trafikksituasjonen på stedet.

— Du skal være særdeles varsom med å gjøre slike manøvre. Ikkebare i tunneler, men generelt når man står i køer. Det denne bilisten beskriver,tyder på at dette ikke var et egnet sted for en slik snuoperasjon. De burde iså fall hatt noen til å varsle trafikken i begge retninger. Det kan gjørestiltak for å sikre en slik manøver, sier Malmo.

- De fleste er flinke

Operasjonslederen minner også om at det kan kommeutrykningskjøretøy på utsiden av køer som oppstår etter trafikkulykker.

— Det kan være mannskaper som kommer for å redde liv, eller for åhjelpe til med opprydning på skadestedet. Da kan det være at vi slipper gjennomtrafikk i bare én retning, nettopp for å hjelpe utrykningskjøretøyene frem. Detkan bilister i køen oppfatte som kjedelig og irriterende, men husk da på at detkan være nødetater på vei, sier Malmo.

Trafikanter flest er flinke til å yte bistand og vise hensyn,mener Malmo.

— Det er ikke noe generelt problem at folk opptrer uvørent.

Publisert