— De fire la ut fra Etne i en 14 fots åpen plastbåt ved 15-16-tiden fredag. Båten ble funnet kantret på sørsiden av Etnefjorden, opplyser redningsleder Ola Våge ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til NTB.

Fjordbunnen skannes

Båten de fire var i, ble lørdag morgen brakt på land og ligger på et verksted. Det skal ikke være synlige skader på den.

Ingen av av de fire mennene skal ha hatt redningsvester på seg da de la ut. Klokken 14.44 lørdag melder politiet at det pågår søk på sjø og strand. 30 personer leter etter dem. Åtte båter og fem hunder deltar også. Dessuten har politiet rekvirert et firma som vil skanne fjordbunnen.

— De har utstsyr til å skanne sjøbunnen og røntgenfotografere bunnforholdene. Hvis det ligger omkomne på bunnen, vil den eller de fremkomme på et data-animert bilde på havbunnen, sier Knut Lyngholm, stabssjef i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

— Dette er forferdelig

De fire mennene, som skal være i 20-årene, bodde i en campinghytte i Osvågen. Den eies av Odda Kjemiske Arbeiderforening.

— De var med i en gruppe på ni personer som leiet hytten. Dette er forferdelig. Jeg har snakket med de fem som sitter igjen. De er sterkt preget, sier Jan Hagen, som er hytteansvarlig i foreningen.

Ifølge Hagen eier de 14 hytter på stedet. Han opplyser at hytten ble leid ut torsdag og at de ni skulle være der i fire dager. De benyttet også hytten forrige helg, ifølge Hagen.

Politiet opplyser at de fire ble meldt savnet av en av kameratene, som ble igjen i hytten. Han hadde forsøkt å ringe dem, men ble satt direkte over på mobilsvar. Klokken 23.20 kontaktet han politiet og fortalte at de fire ikke var kommet tilbake.

LETER ETTER SAVNEDE: Søket pågikk lørdag formiddag ved hjelp av flere gummibåter.
Svein Egil Økland

Etter at patruljen kom til stedet, ble det gjort undersøkelser med utleier av hytten og hyttenaboer. Det ble søkt i den lokale båthavnen, uten resultat. Hovedredningssentralen ble deretter varslet, og lokale redningsmannskaper ble kalt ut med båt.

En omkommet

Klokken 04.00 meldte en av de lokale søkebåtene at den savnede båten var funnet et stykke ut i Etnefjorden, ved stedet Bjørgjo.

— Den lå med kjølen i været, slo mot fjæresteinene og påhengsmotoren lå på bunnen like ved, sier Svein Roald Vikse, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

— En av de fire ble funnet omkommet i sjøen av et redningshelikopter klokken 05.10, og det letes nå etter de tre andre, legger han til.

Lokalfolk sier til bt.no at det er vanskelig å ta seg til land fra sjøen i det aktuelle området, fordi terrenget er bratt og ulendt.

Det er søkt med båter fra Dreganeset til Vesteneset. Mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp deltar også i letingen. Ved 10.30-tiden settes det hunder inn i søket.

soek ny.jpg
Svein Egil Økland

Blåste kraftig

Mennene skal, etter det politiet kjenner til, ha vært turister og ikke hatt arbeid her i landet. Årsaken til forliset er ikke kjent.

— Det blåste kraftig sørøstlig vind i området tidligere på dagen i går, men de la ikke ut før i 15-16-tiden og vinden skal da ha løyet. I går kveld var værforholdene gode, opplyser Vikse.

Klokken 08.50 melder politiet at søket pågår og at tre personer fortsatt er savnet. Hjelpemannskapene holder nå på med et mannskapsbytte.

LETEAKSJON: En redningsskøyte søker i Etnefjorden.
Erik Fossen
MULIG ÅRSAK TIL HAVARIET: Polakkene har fått et snøre i propellen.
2211-tipser