Nå blir månen mørk

Ulriken, Løvstakken og Lyderhorn er de beste stedene for å få med seg den totale måneformørkelsen.

52-11.jpg
MÅNE I VÅR SKYGGE: Måneformørkelsen oppstår når Månen beveger seg inn i skyggen fra Jorden.
  • Jo Hjelle
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Fra like etter klokken tre i dag vil månen komme inn i jordskyggen og formørkes. I nærmere 50 minutter vil den være helt mørklagt.

— Omstendighetene er spesielle og vil gjøre hendelsen uvanlig flott, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, astronom ved Universitetet i Oslo.

Les også

[No available link text]

Det kommer til å bli et syn for de fleste av oss, om bare meteorologene holder hva de lover. Storm melder klarvær, mens yr.no antyder delvis overskyet.

Burgunderrød

Fullmånen begynner å komme inn i jordskyggen allerede i totiden og er ikke ute i fullt sollys igjen før i femtiden.

— Fordi månen står så lavt under formørkelsen vil den virke mye større og mer imponerende enn vanlig. Dette vil derfor oppleves som en superstor formørkelse, opplyser Ødegaard.

Les også

[No available link text]

Han forteller at litt sollys slipper gjennom Jordens atmosfære og treffer Månen som dermed ikke blir borte. Forholdene i jordatmosfæren bestemmer farge og lysstyrke på Månen under formørkelsen, men antagelig blir Månen vakkert burgunderrød.

Slutten er best

— Dersom vi hadde stått på Månens overflate ville vi opplevd en total solformørkelse. Rundt den kullsvarte nattsiden av Jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor Solen står opp eller går ned. Måneformørkelser avspeiler derfor alle Jordens soloppganger og solnedganger på en gang! forteller den entusiastiske astronomen.

I Sør-Norge sørvest for Oslo kommer Månen opp under totaliteten. Jo lenger nord i landet man befinner seg, jo høyere er Månen under formørkelsen, jo mer sees av de innledende fasene og jo mørkere er himmelen. De siste fasene blir svært severdige i hele landet.

Fire år til neste gang

Dette er den tredje totale måneformørkelsen i Norge på under ett år. Men nå må vi vente helt til 28. september 2015 på å få oppleve en ny total måneformørkelse i Norge. Ødegaard anbefaler derfor sterkt å få med seg denne formørkelsen.

— Det er svært sjelden en slik formørkelse finner sted på et tidspunkt som er så gunstig for at alle skal kunne få oppleve fenomenet.

Publisert