- Søviknes er den beste vi har hatt

Velgerne vender tilbake til Terje Søviknes. Valgforsker Frank Aarebrot mener Os-ordføreren har hatt vett til å holde kjeft.

ORDFØRER-SKRYT: Sjur Veim sympatiserer med venstresiden, men berømmer Frp-ordfører Terje Søviknes for mye av det han har utrettet som ordfører i Os. Grete Tveitnes er innflytter fra Fusa, og medlem av Høyre, som har en liten tilbakegang på BT-meningsmålingen.
  • Atle Andersson
  • Gunnar Wiederstrøm
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

- Frps politikere burde lære av Terje Søviknes. Kanskje burde han ha arrangert et kurs for Frp-politikere som ikke klarer å holde kjeft, sier Aarebrot.

Han tenker særlig på partiets eldregeneral Carl I. Hagen som de siste dagene har brukt tid på å kritisere politietterforskningen etter Utøya-massakren.

Hosianna for Oseana

Hagen var til stede under Hordaland Frps valgkampåpning i Bergen i går sammen med blant andre Terje Søviknes. Her mottok Søviknes de gledelige meningsmålingstallene fra Os som gir partiet et løft på 3,9 prosentpoeng sammenlignet med BT-målingen i mai. I maimålingen fikk Frp over åtte prosentpoeng lavere oppslutning enn de hadde ved valget for fire år siden. Nå er flere osinger tilbake i Frp-folden.

—  Mye av det positive som har skjedd i Os de siste årene, skyldes nok innsatsen til Terje Søviknes. Jeg sympatiserer med venstresiden, men vi må være ærlige nok å berømme Frp-ordføreren. Han er nok den beste vi har hatt her i kommunen. Det er bare å se innover havnebassenget, så oppdager man at det har skjedd mye bra her de siste årene, sier Sjur Veim, og peker i retning det flunkende nye kulturhuset Oseana.

Veim er en av mange BT snakker med i Osøyro som skryter av nettopp kommunens nye kultureldorado. Terje Søviknes trekker også frem kulturhuset.

Handler om stolthet

-  I mai var Oseana ennå ikke åpnet, og det skapte nok litt usikkerhet blant osinger. Men i juni åpnet vi, og folk fikk selv oppleve hvor bra dette er blitt. Osingene har gjennom sommeren fått se at dette er liv laga, sier Søviknes.

Han tror det har gjort noe med stoltheten til osingene. Og siden Oseana så sterkt er knyttet til Terje Søviknes og Frp, gir det ifølge ordføreren mye av forklaringen på at oppslutningen om partiet igjen er på vei oppover.

-  Og så slår det nok inn at vi har et lokalvalg og at det handler om lokale saker og lokale kandidater, sier Søviknes.

Professor Frank Aarebrot er enig med Søviknes:

—  Kulturhuset kan absolutt ha hjulpet Søviknes. Her har han bygget seg et monument som hjelper på oppslutningen. Og så har han snakket om lokalpolitikk, og det har også en betydning, mener Aarebrot.

Den oppfatningen deles av Sjur Veim, som har bodd i Os i førti år.

—  Søviknes er en tydelig og synlig ordfører som gjør et godt inntrykk på folk. Han er en god taler og opptrer tillitvekkende, sier Veim, som understreker at han har mye mer til overs for Søviknes som politiker enn politikken til Fremskrittspartiet.

Hopp for Ap

Også Arbeiderpartiet øker oppslutningen på denne meningsmålingen til 21 prosent. Det er opp 2,8 prosentpoeng fra forrige måling, og 6,9 prosentpoeng opp fra kommunevalget i 2007.

—  Vi har startet valgkampen veldig forsiktig og er selvsagt sterkt preget av det som har skjedd. Oppslutningen om partiet er likevel gledelig, sier Aps førstekandidat Lars Atle Skorpen.

Bakgrunnstallene viser også at Arbeiderpartiet henter velgere fra alle partier, flest fra Frp.

—  Vi tror kanskje ikke at mange vil endre partiet de normalt stemmer på ut fra enkelthendelser, uansett hvor tragiske de har vært. Men vi tror på at det er mange sosialdemokrater blant tidlige hjemmesittere som ved dette valget vil bli mobilisert.

Ønsker systemskifte

—  Spiller det noen rolle om oppslutningen om Arbeiderpartiet øker kraftig, så lenge Frp og Høyre bevarer et meget bekvemt flertall?

—  Det er overmodent for et nytt flertall i Os. Av alt som er viktig i en kommune scorer Os i dag på det samme nivået eller dårligere enn da Frp overtok for 12 år siden, sier Skorpen.

Den såkalte kommunebørsen har, med utgangspunkt i kommunetall fra Statistisk sentralbyrå, gitt Os terningkast 1 på eldreomsorg og terningkast 2 på skole.

—  Hadde Frp og Høyre ønsket bedre kvalitet på skole og eldreomsorg, har de hatt tolv år med flertall på seg, sier Skorpen.

OPPTUR UNDER ÅPNINGEN: Frps ordfører Terje Søviknes kan glede seg over økende oppslutning om partiet på dagens BT-måling. På partiets valgkampåpning i går talte Søviknes sammen med partifellene Carl I. Hagen, Liv Røssland og Gunnar Bakke.
Publisert
BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

  2. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

  3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

  4. Skaanes starter mot Bryne

  5. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

  6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.