1. Hvorfor er det møte på Grand selskapslokaler klokken 19 i kveld?

Bergen Høyre har nominasjonsmøte for listen til kommunevalget 2015. For plassen som byrådslederkandidat blir det kampvotering. Årsaken er at den tidligere Høyre-toppen Martin Smith-Sivertsen har bestemt seg for å gjøre comeback i lokalpolitikken, og har utfordret sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

2. Hvorfor gjør han det?

Bergenspolitikken, og spesielt Bergen Høyre, har vært preget av konflikt siden byrådsleder Monica Mæland ble utnevnt som næringsminister i fjor. Flere byråder har trukket seg, og KrF har forlatt byrådet. Etterfølgeren hennes, Ragnhild Stolt-Nielsen, har vært i en opprivende konflikt med bystyregruppen sin.

3. Hvorfor kranglet hun med bystyregruppen?

De hadde helt forskjellige syn på hvor Bybanen skal gå gjennom sentrum. Mens et stort flertall i Høyres bystyregruppe vil ha Bybanen i en eller annen form for tunnel gjennom sentrum, sto Stolt-Nielsen steilt på at banen burde gå over Bryggen. Flere i Høyre mente byrådet overså hva flertallet i bystyret ønsket.

4. Hva mener de to om Bybanen?

Stolt-Nielsen ville ha Bybanen over Bryggen, men bøyer seg for vedtaket om å legge den i tunnel ved Kjøttbasaren. Det gjør også Smith-Sivertsen, men ønsker en lang tunnel dersom denne ikke lar seg bygge.

5. Hvor ble det av gruppeleder Dag Skansen?

Skansen var selv en ivrig forkjemper for byrådets Bryggen-trasé, men snudde etter sterkt trykk fra bystyregruppen. Han ble siden beskyldt for å ville sikre byrådslederjobben for seg selv. Skansen sto også frem med sitt kandidatur til byrådslederjobben tidligere i høst, men trakk kandidaturet sitt.

6. Hva er Martin Smith-Sivertsens fortrinn/ulemper?

Smith-Sivertsen har den klare fordelen av å være ubesudlet av Bergen Høyres offentlige skittentøyvask det siste året. Smith-Sivertsen bygger sitt kandidatur på at han kommer utenfra, og kan bidra til stabilitet og ro. Han har derimot vært lenge ut av bypolitikken. Han trakk seg fra bystyret i 2003, og har aldri jobbet i et parlamentarisk styresett.

7. Hva er Ragnhild Stolt-Nielsens fortrinn/ulemper?

Den sittende byrådslederen har mer kunnskap om dagsaktuelle saker i bypolitikken og har utformet budsjettet som byrådet skal søke flertall med sentrum om. Kritikken mot henne har hovedsaklig dreid seg om hennes lederstil og -evner. Stolt-Nielsen beskyldes for ikke å lytte til og sikre seg nødvendig støtte fra grasroten i partiet.

8. Hvordan skjer et eventuelt skifte av byrådsleder?

Stolt-Nielsen har selv varslet at hun trekker seg om hun taper i kveld. Det kan hun gjøre når hun vil, og da vil hele byrådet gå av med henne. De blir imidlertid sittende i funksjon til et nytt byråd er på plass. Ordføreren vil få i oppgave å peke på en ny byrådsleder. Hun vil gå til det største partiet, Høyre, som kommer med sin kandidat, i dette tilfellet Martin Smith-Sivertsen. Han får så i oppgave å sette sammen sitt kollegium. Et nytt byråd kan dermed være på plass før førstkommende bystyremøte onsdag.