— Prisen kan spenne fra 500 til nesten 2000 kroner på en enkelt bok, sier Eli Gerhardsen, leder i bokhandlerkjeden Campusbok.

Studentene strømmer til Bergen denne uken. Ved semesterstart kan det være mye penger å spare på å sammenligne utenlandske pensumbøker på bokhandel og på nett.

Priser i været

I fjor gikk prisene på mange amerikanske fagbøker til værs i Europa, etter at en høyesterettsdom i USA gjorde at flere store forlag begynte å ta lik pris for å hindre videresalg av billigere bøker.

— Prisene gikk opp over natten. På enkelte bøker ble prisen tredoblet, sier Gerhardsen.

Resultatet er at de fysiske studentbokhandlene har noen bøker som er langt billigere enn nettbutikker - stikk motsatt av slik det ofte er ellers.

Ett eksempel er biologiboken «Molecular Biology of the Gene». Prisen på 899 kroner i bokhandelen Akademika på Studentsenteret i Bergen kan være stiv nok for en studentlommebok, men hos nettgiganten Amazon koster den 128 pund, eller drøyt 1300 kroner. Bokkilden skal ha 1280 kroner for boken.

Andre utenlandske nettleverandører man kan handle hos gjennom Amazon kan derimot være billigere enn butikkene, igjen.

Hard jobb

Bokhandler og forlag i Norge som spesialiserer seg på akademisk litteratur har jobbet hardt for å få ned prisene, og noen bøker er blitt tatt vekk fra pensumlistene og erstattet med andre.

— Studenter i Norge og andre steder i Europa kjøpte ikke bøkene etter prisøkningen. Da forlagene skjønte konsekvensen, begynte de å jobbe med å finne løsninger for å kunne selge bøkene på det europeiske markedet, sier Gerhardsen.

Studentbokhandelen Studia i Bergen - nå Akademika - var blant dem som fikk et problem i fjor sommer. Da endte de opp med å selge enkelte bøker til innkjøpspris, for i det hele tatt å få solgt dem. Nå har de gjennom forhandlinger fått prisene ned på «gammelt» nivå på nesten alle bøkene.

— Vi har klart å holde prisene nede. Forlagene har redusert prisene for å kunne konkurrere, sier Sylvi Steine ved Akademika.