Politiet vil ikke straffe mastemotstanderne

Politiet vil ikke straffe masteopprørerne i Hardanger. De krever heller ikke at de må betale bøtene som nærmet seg 200 000 kroner etter demonstrasjonene mot Statnett.

Publisert Publisert

POLITIET AKSJONERTE: - Det er ikke vi som er skurken, sier Synnøve Kvamme. Her bæres hun bort da Hardangeraksjonen demonstrerte mot Statnett sommeren 2011. Foto: NN

  • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Påtaleansvarlig i Hordaland politidistrikt, Duc Van Nguyen, opplyser at politiet har gått for påtaleunnlatelse for de åtte aktivistene som demonstrerte mot mastene. Aksjonistene mener det likevel ikke godt nok. De vil renvaskes helt, og har brakt saken inn for retten som startet i Odda mandag.

— Politiet mener bevisene er gode nok. Det er demonstrert uten at politiet er blitt varslet, og politiloven er brutt. Når vi likevel går for påtaleunnlatelse skyldes det at vi ikke ser grunn til å bruke mer ressurser på dette. Det er nå halvannet år siden demonstrasjonene skjedde og de er nå avsluttet. Vi har også lagt vekt på at demonstrasjonene ikke innebar fare for voldelige sammenstøt, sier Duc Van Nguyen.

Han viser også til at demonstrantene med påtaleunnlatelse blir helt likt behandlet.

Det var bare propaganda

En av frontfigurene i Hardangeraksjonen, Synnøve Kvamme, er tydelig på at hun ikke ønsker å akseptere denne løsningen.

— Det er ikke vi som er skurkene. Vi er ikke villig til å skrive under på at det er vi som er de skyldige. Vi har hatt gode grunner for å demonstrere, sier Kvamme.

Hun viser til at argumentasjon for mastebyggingen endret seg hele tiden.

— Derfor var vedtaket om kraftlinjene ugyldig. Det ble hevdet at Bergen ville oppleve strømkrise og gå i svart om ikke mastene ble bygget. Alt var bare propaganda. Det var nødvendig for oss å bruke sivil ulydighet, sier Kvamme.

Aksjonistene har engasjert advokaten Randi Hagen Spydevold som har markert seg i flere asyl- og innvandringssaker. Statsadvokaten ville i sin tid sikte henne for menneskesmugling med strafferamme opp til tre år. I den saken endte det med påtaleunnlatelse.

Store konsekvenser

— Påtaleunnlatelse er ikke godt nok nå. Politiet hadde kanskje håpet at de med det hadde sluppet en rettssak. Det gjør de ikke, sier Spydevold.

Hun viser til at en påtaleunnlatelse ikke er det samme som en full frifinnelse, fordi saken vil være registrert på aksjonistenes rulleblad.

— Det vil ha store konsekvenser for dem på i jobbsammenheng og for innreise til andre land, sier Spydevold.

Hun mener aktivistene er ekte idealister, som gjorde det de måtte gjøre.

— Jeg er blitt imponert over hvor dyktige disse menneskene er. De har brukt sin lovmessige rett til å uttrykke seg og gå hvor som helst i Norges land. De aksepterer ikke at deres rettigheter blir innskrenket fordi de demonstrerte mot mastene. Vi vil føre bevis for at de har vært innenfor borgerens rett til ferdsel og tale, sier Spydeberg.

Kastet på glattcelle

Hun mener også politiet har opptrådt unødvendig brutalt mot enkelte demonstranter. Synnøve Kvamme sier blant annet hun ble arrest utenfor anleggsområdet av sivilt politi som kom i helikopter. Hun er også kastet på glattcelle. To andre skal ha blitt arrestert mens de sto og filmet langs en vei.

— Har det ikke vært fristende å akseptere politiets tilbud om påtaleunnlatelse?

— Det har kanskje politet selv håpet på, men dette er en for stor og viktig sak til det. Jeg tror større oppmerksomhet kan føre til bedre saksbehandling og styring av offentlige prosjekter. Samfunnet har noe å lære av det som skjedde, mener Spydeberg.

Når aksjonistene nå selv bringer saken inn for retten risikerer de dom og bøter.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Barnefamilier flyktet fra helikoptertrafikk

  2. Nå gjenstår det bare én kamp