Administrasjonen har funnet ut hvordan overgangen fra Mæland til en ny byrådsleder skal gjennomføres.

Kommunaldirektør Robert Rastad presiserer at de ikke er bedt om å utrede dette fra byrådslederens kontor.

- Men da vi så valgresultatet, valgte vi å sette oss inn i hvordan reglene fungerer, sier han.

Kommunaldirektøren påpeker at bystyret nylig vedtok nye regler for hvordan parlamentarismen skal fungere i Bergen. Nå er det ikke lenger slik at et byråd må godkjennes av et bystyre. I stedet er det ordføreren som peker på en byrådslederkandidat, som selv konstituerer sitt byråd.

I går ble det kjent at Monica Mæland etter all sannsynlighet blir med i regjeringen til Erna Solberg.

Etter det Rastad kjenner til så vil det oppstå en historisk unik situasjon dersom byrådsleder Mæland blir statsråd i dag. Utnevnes hun til minister må hun nemlig fratre alle sine andre verv umiddelbart. Da Erling Lae valgte å gå av som byrådsleder i Oslo, skjedde dette i forbindelse med et bystyremøte.

- Dersom mediene har rett i sine spekulasjoner om at byrådslederen i Bergen blir statsråd, så vil dette ikke sammenfalle med et bystyremøte. Oppstår denne situasjonen, må den håndteres av ordfører. Ordfører kan sammenkalle gruppelederne i bystyret og diskutere hvordan man skal forholde seg til den informasjonen bystyret har fått utenfor et bystyremøte.

Har vurdert mulighetene

Det har vært diskutert i Bergen Høyre hvordan man eventuelt skal gjennomføre overgangen mellom Monica Mæland og en ny byrådsleder. Et av alternativene er å følge fremgangsmåten fra hovedstaden da Erling Lae ga fra seg byrådslederjobben til Stian Berger Røsland.

- Byrådslederen kan eventuelt melde fra til arbeidsutvalget (AU) i Høyre om at hun ikke lenger er kandidat. Så skal AU peke på en person til rollen som byrådsleder. Den kandidaten presenteres for bystyregruppen som enten sier ja eller nei til forslaget, sier leder i Bergen Høyre, Harald Victor Hove.

Skolebyråden presiserer at dette kun er hypotetisk, og bedyrer at byrådsleder Mæland i går kveld ikke hadde røpet hvorvidt hun ble statsråd — heller ikke til sine byrådskolleger.

Blir ny byrådsleder

BT har tidligere skrevet at det er Ragnhild Stolt-Nielsen (H) som tar over for byrådsleder Mæland, dersom sistnevnte tar turen over fjellet. Byrådslederen skal ha pekt ut dagens gruppeleder for Høyre i bystyret som sin etterfølger.

44-årige Stolt-Nielsen har tidligere vikariert som skolebyråd, og skal ha signalisert at hun er villig til å ta over toppjobben i Bergen. Selv har hun nektet å kommentere den muligheten. Begge hennes mest sannsynlige motkandidater, Harald Victor Hove og Dag Skansen, har imidlertid erklært seg som uaktuelle til jobben.

Gratulerer

Tilbake i bystyret i Bergen står gratulantene i kø, selv blant Mælands politiske motstandere.

Harald Schjelderup (Ap) sier han alltid har hatt et godt forhold til Mæland.

- Så jeg kan med hjertet ønske henne lykke til i den nye jobben. Hun har vært en markant og tydelig politiker i Bergen i mange år, og hun fortjener å få anledning til å prøve seg i regjering, sier Schjelderup.

Oddny Miljeteig i SV hadde aller helst sett at Mæland hadde endt opp i et annet departement enn Næringsdepartementet.

- Jeg hadde ønsket meg henne til å passe på barn, barnevern og likestilling. Det oppfatter jeg som utsatte felt i denne regjeringen, og jeg er sikker på at hun brenner for dette. Men Monica vil gjøre en god og samvittighetsfull jobb i mange departement.

Hva synes du om saken? Si din mening.