Bergensforskere fant ny kreftmedisin

Forskere fra Bergen har utviklet ny medisin som kan hemme spredning av brystkreft.

Publisert Publisert

FORSKERGRUPPE: Professor James Lorens sammen med fire av hans PhD-stipendiater. Fra venstre Katarzyna Wnuk-Lipinska, Henriette Ertsås, Fanny Pelissier og Crina Tiron. Foto: SISSEL DYRSTAD, UIB

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Selskapet BerGenBio AS er klar for å teste kreftmedisinen på pasienter over jul.

— Hvis dette virker slik vi håper, kan vi hjelpe mange pasienter. Tilsvarende medisiner redder mange liv, og er også utgangspunkt for en milliardindustri, sier professor Jim Lorens ved Universitetet i Bergen.

Lorens leder forskningsgruppen som har funnet mekanismen bak den nye medisinen. Han er veldig fornøyd med at miljøet i Bygg for Biologiske Basalfag har maktet å omgjøre forskningsresultatene til praktisk behandling gjennom bioteknologiselskapet BerGenBio AS.

— Vi kan jo ikke bare drive med olje i denne byen, sier Lorens.

Fant sammenhengen

Spredning av brystkreft til andre organer i kroppen er den vanligste årsaken til at brystkreftpasienter dør av sykdommen. Forskergruppen til Lorens var blant de første som beskrev sammenhengen mellom spredning og forekomsten av såkalte Axl-enzymer på kreftcellene. Når Axl er til stede, oppfører kreftcellene seg mer ondartet.

Her kan du lese mer om virkningen av Axl.

— Når vi vet hvilke pasienter som har Axl-reseptoren på kreftcellene, vet vi også noe om risikoen for at de kan få spredning og at det kan være vanskelig å behandle kreftsykdommen deres, påpeker Lorens.

Den nye medisinen blokkerer dette Axl-enzymet, og hemmer derfor spredningen.

— Tanken er at dette kan bli behandling som tilbys kvinner med aggressive primærsvulster, men som ikke responderer på tradisjonell behandling. Vi tror også at medisinen vil være egnet for kvinner med spredning, men dette vet vi ikke ennå, sier Lorens.

Han legger til at det fortsatt er langt frem til medisinen kan tilbys som ordinær behandling.

- Lovende nytt

Jannikke Ludt leder forskningsseksjonen i Kreftforeningen. Hun sier følgende om utsiktene til nye medisiner for brystkreftpasienter:

— Dette er lovende nytt for pasienter med den type kreftsvulster. Særlig siden dette er en type medisin som angriper selv spredningsprosessen. Det er nemlig spredning og dattersvulstene som de fleste dør av, sier Ludt og legger til:

— Samtidig er det viktig å understreke at det er et stykke vei frem til det er dokumentert at medisinen virker og kan tilbys pasienter.

Også Ludt gleder seg over at et norsk miljø står bak nyvinningen.

— Det er spennende at det ikke bare forskes på kreft her i Norge, men at resultatene bringes videre mot innovasjon.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Derfor gikk sosiale medier i svart i dag: – Nå skjønner alle at dette ikke går over av seg selv

  2. Slik er reglene for den nye skolehverdagen

  3. Karoline (26) omkom etter fall i foss: – Dette er et stort tap for oss alle

  4. – Eg hatar kattar

  5. Måtte hentes i helikopter fra Via Ferrata i Loen

  6. Øygarden FK henter Liverpool-legende