Det er noe i lungene som ikke skulle vært der. Tuberkulosebakterier. Svevestøv. Sveiserøyk. Cannabis.

Selv om du puster inn frisk luft igjen, kan problemene sitte i. I den rene luften på Korsneset har folk kjempet seg tilbake til en normal tilværelse helt siden etterkrigstiden. Noen brakker fra tyskernes artillerianlegg ble overlatt til Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon, som senere ble til Landsforeningen for Hjerte— og Lungesyke. Her bygget de en skole hvor de som var satt tilbake av sykdom kunne få kompetanse til å klare seg i arbeidslivet. I dag heter den Krokeide videregående skole og har 145 elever. Tor og Krister er to av dem. Det er lungene som har ført dem hit.

— Jeg får mye problemer hvis det er støv i luften. Det blir tyngre å puste, sier Tor Mackenzie (31).

Den store karen fra Austevoll hiver etter pusten. Planen var å bli sveiser. Som lærling på et smelteverk var det sveisingen han mestret best. Så kom slimet og hosten, bronkitten og lungebetennelsen. Da Tor endelig fikk konstatert sveiseastma, var han nesten ferdig utdannet. Han tok fagbrevet, men kan ikke jobbe som sveiser. Nå går han på elektrolinjen, det er ikke så mye gift i luften der. Ikke her i skogen, heller.

— Jeg bodde først et par år på Danmarks plass, men måtte flytte på grunn av luften. Det var derfor jeg fikk plass på internatet her.

Korsneset er en av byens største lunger. Kanskje det avsperrede militærområdet ikke burde vært her. Alt går ikke som det burde her i verden.

— Jeg er tidligere narkoman, sier Krister André Gulbrandsen (27). Som ung hadde han ADHD og dårlig helse, da skoletiden var over ga han faen i det meste.

— Det ble fire-fem år med hasjrøyking. Jeg levde langt ute i ingenmannsland, i hytten til en kompis. Først røykte vi en gang i uken, så begynte vi å handle mer om gangen. På slutten var det piller og speed, det gikk hardt for seg. På det verste veide jeg 46 kilo og begynte å svime av. Den dagen jeg gikk på vekten, var det slutt. Da pakket jeg vekk brukerutstyret mitt, siden har jeg ikke rørt noe.

Krister begynte å trene og spise riktig. Problemet var at han kjedet seg, helt til han fant en brosjyre for skolen på Nav-kontoret. Nå håper han å få jobb i bergensområdet, hvis ikke flytter han hjem til Lofoten, der han og moren holder på å pusse opp huset. Finner han ikke jobb, er nordlendingen innstilt på å fiske. Man kan si mye om fisk, men de har i alle fall ikke lunger.