Brage snakker med øynene

Syvåringen Brage har et språk. Nå kan han bruke det også. Han snakker. Med øynene.

Publisert Publisert
svp://26086
  • Berit Kvalheim

Askøygutten Brage Victor Midtøy Nøttveit går på Kleppe skole i en helt vanlig klasse, og følger godt med i undervisningen.

Han er sterkt fysisk funksjonshemmet etter en fødselsskade.

Syn, hørsel og hode er det ingen ting i veien med, men han sitter i rullestol og kan knapt bevege en finger, og han har aldri hatt noen taleevne.

Styrer med blikket

Nå har et avansert språkverktøy forandret livet hans. Øyestyrt kommunikasjon heter det.

Ved hjelp av en skjerm med bokstaver og symboler kan han kommunisere. Blikket er verktøyet.

Når han ser på et bilde eller en bokstav blinker symbolet eller bokstaven på skjermen. Bokstavene former seg til setninger. Han kan skrive også, uten å bruke hendene.

Bestevenn

Etter bare et halvt år har Brage utviklet seg til litt av en ekspert på det nye dataverktøyet. Det fikk BT demonstrert da vi besøkte ham hjemme i Ospedalen på Askøy.

— Hva liker du best på skolen?

Symboltegningene dukker opp i rask rekkefølge på skjermen.

— Dissen, sandkassen, ballbingen, å være ute, å være sammen med venner i friminuttet.

— Hvem er bestevennen?

— Kaia.

Han har en skjerm full av bilder av klassekameratene i andreklassen som han går i. Når bildet av Kaia begynner å blinke, vet vi svaret.

Livrett

Et annet skjermbilde er fullt av bilder av matretter. Når vi spør om livretter, sveiper blikket over skjermen og stopper.

— Kjøttboller.

Og sveiper raskt videre.

— Is.

— Hva liker du ikke?

— Prim.

Slipper å gjette

Brage har en rekke forskjellige menyer med symboler på dataskjermen som er festet til rullestolen, eksempelvis en knapp for "jeg har lyst til å". Så kan han klikke seg frem til alternativer under.

Pappa Rune Nøttveit sier at det nye hjelpemiddelet har forandret hverdagen radikalt for hele familien.

— Tidligere var det mye frustrasjon både for ham og for oss. Han kunne bare gi små signaler på nei og ja. Vi måtte gjette oss gjennom en lang liste før vi endelig fikk det rette svaret, kanskje hente frem alt pålegget fra kjøleskapet for å finne ut hva han ville ha på brødskiven.

— Nå går alt mye lettere. Han er mer fornøyd, han føler at han kan kommunisere både med oss og med vennene sine, og at han blir forstått. Det nye verktøyet vil få svært mye å si for hans videre utvikling i livet, sier Rune Nøttveit.

Lærte fort

— Det fine er at det kan justeres etter hvert som han blir eldre og utvikler seg. Bare fantasien setter begrensninger på hvilke programmer som kan legges inn.

BRAGE1.jpg

Da Brage fikk utstyret for et drøyt halvår siden, fikk foreldrene høre at det nok ville ta et par år før han mestret det helt.Men han er blitt råflink i løpet av rekordtid. Med noen få tilpasninger følger han undervisningen sammen med de andre elevene i 2. klasse.

— Han får oppgaver som han skal gjøre hjemme, og han har fått mange gode venner på skolen. Dette var midt i blinken for ham, sier faren.

- Store gevinster

Språkverktøyet som har fått Brage ut av isolasjonen er utviklet av en forskergruppe ved Universitetet i Bergen i samarbeid med bergensbedriften Tobii Technology Norge.

Språkforsker Gunn Lyse ved UiB er en av fire forskere som jobber med språkteknologi som del av et større internasjonalt prosjekt, Meta-Nord, der åtte land er med.

— Utvikling av nye måter å bruke språkteknologien på kan gi store gevinster både for den enkelte og samfunnet. Problemet er ofte mangel på økonomisk finansiering. Hjelpemiddelet som Brage for eksempel bruker er utviklet av et privat firma som sitter på den tekniske ekspertisen mens vi er i besittelse av den språklige kunnskapen, sier Gunn Lyse.

— Det er vanskelig å få finansiert prosjekter der private bedrifter er involvert med forskere på denne måten. Men i noen tilfeller er det en arbeidsmetode som gir strålende resultater. Blant annet er et svært vellykket verktøy for dyslektikere blitt utformet etter denne modellen, sier Gunn Lyse.

Hun skulle ønske det var mulig å finne frem til bedre samarbeidsmodeller mellom forskere og det private næringsliv på dette feltet enn det som finnes i dag.

ENKLERE HVERDAG. Skjermen leser Brages pupiller, og slik kan han snakke med pappa Rune Nøttveit, storebror Elias (11) og lillebror Heine (4). Med kompisene spiller han helst juniormillionær. Foto: RONALD E. HOLE

svp://26086
Publisert