TV 2 sier nei til regjeringens avtale

Nå står hovedkontoret i fare for å bli flyttet fra Bergen.

GIGANTENS FALL: På Nøstet i Bergen ligger TV 2s hovedkontor. Men TV 2 er ikke lenger den TV-giganten de var. Oppslutningen daler, annonseinntektene forsvinner. Her får de ansatte på desken budskapet om at TV-kanalen sier nei til ny avtale med regjeringen. Foto: Guro Valland

  • Kjetil Gillesvik
  • Guro Valland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

TV 2 søker ikke på regjeringens avtale om å bli kommersiell allmennkringkaster, ifølge flere kilder som er tett på prosessen. Avgjørelsen ble tatt på et telefonstyremøte onsdag formiddag, men blir først offentliggjort klokken 16 i dag når fristen for å søke går ut.

Dette betyr at Norge fra nyttår av ikke vil ha noen TV-kanaler med kommerisiell allmennkringkasterforpliktelser — noe som igjen betyr at kanalen står fritt til å flytte fra Bergen om de skulle ønske det.

På Solbergs vakt

Beslutningen kommer neppe som noen overraskelse på dem som har fulgt saken tett. TV 2s sjefredaktør Olav T. Sandnes har drevet et høyt spill før utlysningen og uttrykt ønske om et produksjonstilskudd fremfor en formidlingsplikt.

Et årlig beløp på mellom 300 og 400 millioner kroner har vært nevnt. Tallet tar utgangspunkt i en rapport fra NHH-professor Trond Bjørnenak, som har anslått at dette er beløpet TV 2 taper på å drive nyhetsproduksjon, samt ha hovedkontor i Bergen.

I regjeringspartiene har TV 2s tøffe linje skapt irritasjon. Nå har imidlertid TV-kanalen skapt dem et stort problem. Kan statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland, begge bergensere, gå til valg med et nedlagt TV 2 på sin vakt?

- Har sviktet Bergen

Ved stortingsvalget i 2009 tok Ap æren for å ha reddet bergenskontoret. Nå er svarteperspillet allerede i gang.

— Regjeringen har sviktet både Bergen, TV2 og stortingsflertallet. Partiene på Stortinget var tydelige på at regjeringen måtte legge frem en avtale som kompenserer for kostnadene det medfører å være allmennkringkaster og ha hovedkontor i Bergen. Regjeringen ignorerte dette og nå ser vi resultatet, sier vikarierende byrådsleder Dag Inge Ulstein (KrF).

— Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere. Av den grunn ble alle andre krav enn daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen tatt ut av utlysningen, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i en pressemelding.

Tror nyhetene fortsetter

Dagens avtale mellom staten og TV 2 gikk opprinnelig ut ved årsskiftet, men ble etter avtale mellom partene forlenget med ett år ut 2016. Partene har lenge vært i forhandlinger om å få til en ny avtale.

Regjeringen har imidlertid nektet å la seg presse i spørsmålet om statstilskudd. For å kjøpe seg mer tid utlyste de i mai en treårig, midlertidig avtale. Her var de fleste innholdskrav fjernet.

De eneste som gjenstod var at kanalen fortsatt skal drive med nyhetsproduksjon, samt ha hovedkontor i Bergen. I BTs magasinsak «Kampen for tilværelsen» er det siste punktet anslått til å ha en kostnad på mellom 50 og 80 millioner kroner.

Alt tyder på at det er hovedkontoret i Bergen som lever mest farlig. Få tror at TV 2 mener alvor med å slutte med nyheter.

— Jeg tror at TV 2 vil fortsette å lage nyheter, men om det blir fra Bergen er et annet spørsmål, sier Trond Solvang, styremedlem i Klubb2 og nyhetsreporter med base i Bergen, til Journalisten.

Politisk press

Spørsmålet nå er hvor mye dagens nei skal leses som et pressmiddel inn mot Kulturdepartementets pågående arbeid med å få på plass en permanent allmennkringkasteravtaler. Kilder BT har snakket med i TV 2 sier at sjefredaktør Olav T. Sandnes spiller et høyt spill, og at han i verste risikerer å stå igjen uten noen form for allmennkringkasteravtale i fremtiden.

Andre mener imidlertid at det lå så få goder i regjeringens nye avtale at det ikke var å vente at TV 2 skulle søke.

Uansett er Sandnes linje helt annerledes enn hans forgjengere Alf Hildrum og Kåre Valebrokk. For dem var nyhetsproduksjon en del av TV-kanalens DNA, noe som ga dem troverdighet og skilte dem fra TV 3 og TV Norge. For Sandnes er nyhetsproduksjon blir fremstilt som en kostnad som de vil ha kompensasjon for.

HBO og Netflix

TV 2 er inne i en kraftig omstillingsprosess og skal kutte 350 millioner kroner i årlige utgifter frem mot 2020. Utfordringene til TV

Digitaliseringen skaper utfordringer. Monopolet på å drive reklamefinansiert fjernsyn på sendenettet er for lengst historie. I tillegg blir formidlingsretten på kabelnettet stadig mindre verdt. Internett, strømming og utenlandske selskaper som HBO, Netflix og YouTube har endret hele bildet.

PÅ LUFTEN: I 15 år har Sturla Dyregrov vært ansatt i TV 2. Nå er han anker for TV 2-nyhetene.rommet sitter det lokale mannskapet og ser til at alt går som det skal. Oslo. Med hus i Sædalen og barn i skolealder, er det lite fristende.

I formiddag opplyser MTG, VG og Discovery at de ikke kommer til å søke på den midlertidige konsesjonen.

— Her er det snakk om å etablere et hovedkontor og en nyhetsproduksjon for lineær TV i Bergen og dette skal man da få lønnsomt på to-tre år i, konkurranse med TV 2. Det kaller jeg kommersielt selvmord for alle andre enn TV 2, sier Trygve Rønningen i MTG, eieren av blant annet TV3.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Påbud om munnbind bare når man går og står? Her er 12 spørsmål og svar om reglene.

Forvirret av de nye koronareglene? Her svarer kommunen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 403 nye smittede

  2. – Jeg har bare ventet på det. Det burde for lengst vært påbudt.

  3. – Vet du hvor mange venner jeg vil miste hvis jeg sier noe?

  4. – Jeg kan ikke huske at en norsk offiser har gjort noe lignende

  5. Espen (49) er en av mange som dropper trenings­senter. Nå slår bransjen alarm.

  6. Lærerstudent Kaia tvinges ut i praksis