Strippeklubben Dreams Showbar skaper nok en gang debatt i Bergen. Nå vil Kvinnegruppa Ottar at lokalpolitikerne skal frata utestedet retten til å servere alkohol.

— Kommunen har allerede regler som sier at noen steder kan nektes skjenkebevilling. For eksempel får ikke utesteder knyttet til MC-klubber eller med pengeautomatspill servere alkohol, fordi det er uønsket virksomhet. Vi mener strippeklubber må behandles på samme måte.

- Tjener penger på nakenhet

Det sier initiativtaker er Sunniva Schultze-Florey, som har opprettet et innbyggerinitiativ. Så langt har saken 49 underskrifter, og mangler dermed 251 før den eventuelt kan sendes til bystyret.

Der bestemte lokalpolitikerne at strippeklubben Money Talks ikke lenger skulle få servere alkohol.

STRIPTEASE: Dreams Showbar åpnet i Bergen i 2010.
EIRIK BREKKE
STRIPPE-MOTSTANDER: Oddny Miljeteig (SV) har aksjonert mot Dreams før. Her fra en aksjon i 2010.
ODD MEHUS

— Jeg synes ikke det er greit at de skal tjene penger på nakenhet. Dreams bidrar til å opprettholde de strukturelle forskjellene mellom menn og kvinner i samfunnet, sier Schultze-Florey om utestedet.

«Strippesak» i Sandnes

Kvinnegruppa Ottar har flere ganger aksjonert mot Dreams. Inspirasjonen til å gjenoppta kampen har Schultze-Florey hentet fra Sandnes og den såkalte «strippesaken» som raste i høst.

Avslaget ble begrunnet med at et utelivskonsept med erotisk dans og toppløs servering ikke var ønsket i kommunen, skriver Stavanger Aftenblad.

— Det stiller debatten her i Bergen i et nytt lys, mener aktivisten.

Får støtte av SV-topp

Blant dem som har signert oppropet, er SV-politiker Oddny Miljeteig. Hun er klar i sin tale:

— Nå har partiene muligheten til å ta et reelt valg også her i Bergen. Jeg synes vi må følge etter Sandnes, i anstendighetens navn.

I Bergen har partiet programfestet at de ikke ønsker kommersiell stripping.

— Vi må kunne holde Norges nest største by fri for kvinneutnyttende «strippebuler». Om vi ikke klarer det, har vi ikke kommet særlig langt, sier politikeren.

«Te og kaffi»

Money Talks i Sandnes holder fremdeles åpent, selv uten alkoholservering.

— Om de klarer å overleve ved å selge te og kaffe, er jo det interessant, er SV-politikerens kommentar.

SJEF: Atle Maaø er kjedeleder for Dreams.
EIRIK BREKKE

Schultze-Florey tror imidlertid det ikke vil vare lenge.

— Dette er en del av en langsiktig strategi. Uten ølsalg vil de forhåpentlig sakte, men sikkert dø ut, sier hun.

- Siste ord ikke sagt

Daglig leder av Dreams i Bergen, Geir Carlsen, svarte ikke på BTs henvendelser. Men leder av Dreams-kjeden, Atle Maaø, sier til BT at han tar innbyggerinitiativet med stor ro. Han mener bergenspolitikerne ikke kan gjøre det samme som i Sandnes.

— Money Talks ble ikke fratatt skjenkebevillingen, de fikk ikke innvilget ny tillatelse da de flyttet lokale, sier han.

Han understreker at «strippesaken» i Sandnes ennå ikke er over. Strippeklubbsjef Osman Uzun har anket dommen, som er berammet i september i år. Uzun har hanket inn advokat John Christian Elden.

- Kommer ikke for å drikke

Det er langt fra første gang Dreams-kjeden er i konflikt med Kvinnegruppa Ottar. Maaø mener argumentene til Miljeteig og Schultze-Florey ikke holder til å frata Dreams skjenkebevillingen.

— De kan ikke basere argumentene på moral, fordi de ikke liker erotisk dans. Om kommunen fratar noen skjenkebevillingen, skal det være begrunnet alkoholpolitisk, sier han.

Maaø mener Miljeteig og Schultze-Florey ikke kan bevise at Dreams ikke egner seg for ølservering.

— Jeg er en gammel bransjemann og ser at alkoholkonsumet hos våre gjester er betydelig lavere enn på andre utesteder i Bergen. Folk kommer ikke til oss for å drikke, men for å bli underholdt, sier han.