Hodeskalle tilhørte kvinne fra middelalderen

Bemerkelsesverdig funn førte til politiutrykning onsdag - til det som en gang var en voksen kvinnes hode.

FUNNET: Kvinnen døde en gang i løpet av middelalderen. Tennene - uten moderne tannbehandling - var det som avslørte henne.
NOE TÆRET: Kraniet hadde blitt utsatt for vær og vind da det ble funnet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Onsdag kveld ble en hodeskalle funnet ved Kyrkjetangen i Bergen. Det førte til en større politiutrykning og avsperring av området ved den populære badeplassen ved Bønes i Bergen.

Hodeskallen viser seg nå å trolig tilhøre en voksen kvinne. Hun døde en gang i løpet av middelalderen.

Skallen lå trolig i et stykke jord ved veien til Kyrkjetangen. Denne ble i slutten av april gravd oppav en entreprenør og fraktet 100-200 meter til stedet der hodeskallen ble funnet i går.

— Undersøkelser viser at hodeskallen trolig tilhører en voksen kvinne som døde en gang i middelalderen, skriver operasjonsleder Lars Geitle i en pressemelding.

Middelalderen er en populær betegnelse på en ganske lang tidsperiode, fra år 500 til 1500 i vår tidsregning. Det skal også tidligere ha blitt gjort funn fra middelalderen i området.

- Vil kunne bestå lenge

Antropolog Stian Suppersberger Hamre er en av dem som torsdaghar undersøkt skallen.

— Når alt bløtvevet er borte, vil en hodeskalle kunne bestå lenge, i opp mot flere hundre år. Bein og tenner er solide saker, sier Hamre, som er biologisk antropolog ved Universitetet i Bergen.

hodeskalle.jpg

Tennene var det som avslørte kvinnens alder, betror Hamre.

— De er sterkt nedslitte, ned til røttene mange steder. Og det er ingen tegn til tannbehandling eller hull i tennene. Du ser ikke denslags nå til dags, men det er et ganske vanlig fenomen i middelalderen, sier han.

Selve kraniet må ha ligget åpent i terrenget en stund - kanskje et halvt år - siden det er litt bleket av sollys. Det er også tegn til frost og værskader.

Les også:

Les også

- Kan være et arkeologisk funn

Den relativt hvite hodeskallen var noe skadet, men med flere intakte fremtenner.

— Det betyr ikke at hodeskallen er av nyere dato. Tennene kan henge på i tusenvis av år og er det siste som blir nedbrutt. Fortennene faller gjerne ut etter en stund, men jekslene vil sitte på lenge, sier Hamre.

- Trodde det var en stein

Skallen ble funnet av to turgåere onsdag i 21-tiden.

Den ene av dem fortalte onsdag til BT at han og en venn var på veimot badeplassen på Kyrkjetangen, da de bestemte seg for å ta en avstikker oppover mot deponiet.

HER KOM JORDEN FRA: Drange Maskin har arbeidet på Kyrkjetangen fra midten av april i år. I slutten av april flyttet de jord fra innkjøringen til Kyrkjetangen til området der en trolig mennesklig hodeskalle ble funnet onsdag kveld av turgåere.

— Da så vi noe vi først trodde var en stein. Men fargen var litt rar, så vi så litt nærmere på den. Så så vi tennene, og så stoppet alt opp, fortalte mannen, som ønsket å være anonym.

Levningene blir nå overlatt Universitetet i Bergen.

Politiet informerer om at de ikke ser på saken som en kriminalsak.

Publisert:
FUNNET: Denne hodeskallen ble funnet av turgåere onsdag kveld.