Bergensbanen stengt etter ras - riksvei 7 åpnet fredag

Millioner liter masse vasket vekk. Fredag ettermiddag avgjør Jernbaneverket når banen kan åpne.

Publisert Publisert

RAMMET: Raset tok med seg både fyllmasse og strømlinje, men skinnene står, eventuelt henger. Foto: Oddgeir Finstad, Jernbaneverket

  • Ove Sjøstrøm
  • Ørjan Torheim
  • Roy Ellingsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Riksvei 7 forbi rasstedet på Bergensbanen åpnet klokken 20.30 fredag kveld ved Lindelia mellom Gol og Hønefoss.

— Det var litt frem og tilbake før vi kunne åpne veien. Vi måtte undersøke om det var mer masse som kunne skli ut før vi åpnet riksveien, sier Leif Christensen ved Vegtrafikksentralen region sør, fredag kveld.

Fredag pågår fortsatt utbedringen av banen ved Gulsvik, melder Jernbaneverket (JBV) i en Twitter-melding.«Det ser ut til at Bergensbanen kan opnast i morgon tidleg», altså lørdag morgen, skriver de.

Klokken 15 fredag skal det komme med en ny status for arbeidet.

Jernbaneverket meldte torsdag morgen om raset ved Gulsvik i Flå kommune i Hallingdalen.

— Vi jobber for fullt på stedet. Det må tilføres masse på flere tusen kubikkmeter, sa pressevakt Inge Hjertaas i Jernbaneverket.

Raset sperret også riksvei 7, hovedveien i området og en av de mest brukte veiene mellom Bergen og Oslo.

Arbeider for fullt

Raset gikk ifølge NTB mellom Ørgenvika og Gulsvik, ved Lindelia, like etter stedet der nye og gamle riksvei 7 møtes nord for Sokna og Noresund. Raset dro med seg store deler av riksveien ut i Krøderen.

Arbeidet med å åpne veien startet opp torsdag formiddag, etter at geoteknikere fra Statens vegvesen hadde klarert området.

Torsdag var veien ryddet, og arbeidet med å bygge opp igjen veibanen var i full gang, opplyste Vegvesenet.

Ingen tatt av raset

Jordraset var mellom 40 og 60 meter bredt, men ingen personer ble tatt av jordmassene. Politiet fikk melding om raset ved 05-tiden torsdag.

– Cirka 30 meter av jernbanefyllingen har glidd ut. Det er også skade på det elektriske anlegget, opplyser Jernbaneverket.

Les også:

Les også

Kan du gjette hva det koster med taxi fra Drammen til Bergen?

Buss for tog

FORSTÅELIG: Ikke vanskelig å skjønne at dette er et problem for togtrafikken. Over cirka 30 meter henger skinnene i løse luften. Anslagsvis to millioner liter masse er vasket vekk. Foto: Jernbaneverket/Trygve Kleiven

NSBopplyser at det blir kjørt tog mellom Oslo og Hønefoss, og at det jobbes med å organisere alternativ transport mellom Hønefoss og Voss.Les også:

Les også

Enorme nedbørsmengder skaper problemer på Østlandet

Liv Eggebø, pressevakt hos NSB, sier at forsinkelser må påregnes i tilfeller som dette.

— Dersom noen ikke har lyst til å reise, eller de vil reise på en annen dag, som følge av disse problemene, vil kundesenteret være behjelpelig med det.

Hun sier at de som ikke ønsker å reise vil få full refusjon av billettprisen.

Kritisk allianse

Jernbanealliansen sendte torsdag ut en pressemelding.

— Dette minner oss igjen om hvor viktig det er å øke vedlikeholdsinnsatsen på jernbanen. Bedre vedlikehold trengs for å gjøre jernbanen mer robust, slik at den bedre kan stå imot nedbørsmengder og blir mindre utsatt for andre feil som på strømforsyning og signalanlegg. Dette er helt nødvendig for å få en pålitelig jernbane, som igjen gjør at næringsliv og folk flest kan stole på toget og dermed velge et miljøriktig og trafikksikkert transportalternativ, sier Holger Schlaupitz, styreleder i Jernbanealliansen.

Jernbanealliansen består av ti organisasjoner; Arbeidsgiverforeningen Spekter, Framtiden i våre hender, LO, LO Stat, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Norsk Jernbaneforbund, Norsk Lokomotivmannsforbund, NHO og Trygg Trafikk.

Stor flomfare

FORSTÅELIG: Ikke vanskelig å skjønne at dette er et problem for togtrafikken. Over cirka 30 meter henger skinnene i løse luften. Anslagsvis to millioner liter masse er vasket vekk. Foto: Jernbaneverket

Samtidig ble flomvarselet for Østlandet oppjustert.Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) oppjusterte natt til torsdag flomfaren i Oslo, Oppland og Akershus til farekategori 3, som er den nest høyeste kategorien, melder NRK. Fra før var Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud omfattet avdette varselet.

I Vest-Agder, Hedmark og Østfold varsler NVE om flomfare i kategori 2.

Les også:

Les også

Bergensbanen største sinken

Det er det kraftige regnværet som har skyllet over Østlandet onsdag og natt til torsdag som har ført til at NVE oppjusterer flomfaren. Flomvarselet gjaldt i første omgang kun torsdag, da det også var ventet store nedbørsmengder, ifølgeMeteorologisk institutt.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Akershus
  2. NRK
  3. Bane NOR
  4. Bergen
  5. Ål