Jobbet seg tilbake til livet

Nå er endelig tidligere rusmisbruker Jørgen Lie (38) på vei tilbake i arbeidslivet. - Uten arbeidstrening hadde jeg ikke hatt en sjanse. Jeg hadde faktisk ikke vært her i dag, sier han.

Publisert Publisert

ENDELIG RUSFRI: Trond Taule (t.v), daglig leder ved Dreamcenter, er imponert over hvor langt tidligere rusavhengige Jørgen Lie er kommet siden de ført møttes. Jørgen Lie var nylig på sitt første jobbintervju. Han håper å få kommet tilbake i arbeidslivet så snart som mulig. - Selv om jeg får meg en jobb skal jeg alltid jobbe frivillig i bruktbutikken, sier Lie. Foto: Rune Nielsen

  • Camilla Ahamath
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jørgen Lie (38) har hatt det vanskelig så lenge han kan huske. Han var bare 14 år da han ruset seg for første gang. Nå, 24 år senere, har han sine siste dager hos Dreamcenter Bergen (tidligere Bergen Kontakt Senter).

Rehabiliteringen er over. Han er rusfri, har fått seg arbeidstrening, mer utdanning og egen leilighet.

Nå mangler han bare drømmejobben.

Jeg er jo egentlig ikke narkoman. Jeg er jo egentlig bare et menneske som har tråkket feil.

Jørgen Lie

— Det har vært en lang og tung vei å komme tilbake til livet, men nå har jeg et liv igjen, et verdig liv, sier han.

Ny bruktbutikk

Lørdag åpner Dreamcenter en bruktbutikk på Nesttun. Butikken skal drives av og for rusmisbrukere og tidligere rusmisbrukere.

Dreamcenter er en stiftelse som har til formål å hjelpe mennesker som har problemer med rusmisbruk. Stiftelsen driver forebyggende og oppsøkende med rehabilitering og ettervern.

Klosterhagen hotell i Bergen har siden 2011 hatt et lignende tilbud til rusmisbrukere og prostituerte.

Bergen kommune har også tre mottaks- og oppfølgingssentre (MO-sentre) som blant annet skal tilby arbeidstrening. Flere andre stiftelser i Bergen tilbyr rehabilitering og ettervern til rusmisbrukere.

— Målet med denne butikken er at de som trenger det skal få den arbeidstreningen de har behov for, slik at de skal stå sterkere rustet til å møte det ordinære arbeidslivet. Vi håper også på overskudd slik at det blir et økonomisk tilskudd i vårt hjelpearbeid blant rusmisbrukere, sier daglig leder Trond Taule ved Dreamcenter Bergen.

Det er full fart i og utenfor lokalet til bruktbutikken. Noen rydder og pakker ut, mens andre setter på plass varer i hyller og på bord.

Butikken på 114 kvadratmeter skal fylles opp og være klar om få dager. Det er her vi treffer Lie. Her i bruktbutikken skal han ha sine siste dager med arbeidstrening før han skal videre inn i arbeidslivet.

Rusfri i to år

— Du vet det ordtaket «ledighet er roten til alt vondt»? Det eksisterer enda. Arbeidstreningen har vært min livredder. Det er så utrolig viktig å ha noe å stå opp til, en oppgave eller et prosjekt, forteller Lie.

Han har vært tilknyttet Dreamcenter i to år, like lenge som han har vært rusfri.

Siden april i fjor har han hatt godkjent praksisplass på gården til Dreamcenter på Landsvik i Meland. Samme gård som har vært hjemmet hans siden august 2013.

Les også:

Les også

Takket være Jesus og Evangeliesenteret har Tom André Faye klart noe få andre gjør: Å slutte med metadon

— Gruppeterapi fungerte aldri for meg. Jeg må være i arbeid og bevegelse. Det nytter jo ikke å snakke og spørre «hvorfor er du narkoman?». Jeg er jo egentlig ikke narkoman. Jeg er egentlig bare et menneske som har tråkket feil. Det er jo det sistnevnte vi må snakke om, sier Lie.

Han er den som har oppholdt seg lengst på rehabiliteringsgården. Der har han fått bruke hendene sine på fysisk arbeid og fått tilbake mye av selvtilliten sin.

— Det burde vært flere tilbud for dem som ikke ønsker å begynne på Legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Jeg synes det er mye bedre med en medisinfri behandling. Jeg hadde aldri klart dette hvis jeg var på LAR, sier han.

Dreamcenter er et tilbud til rusavhengige i Bergen som ikke ønsker LAR-behandling. Stiftelsen får statlig støtte.

Holdt på å dø

Taule er stolt og imponert over hvor langt Lie har kommet. Det så ikke alltid like lyst ut.

— Jeg husker første gang vi møttes, sier Taule og ser bort på kameraten sin. Lie møter blikket hans, skifter stilling og krysser armene.

Les også:

Les også

Får ikke hjelp til å kutte ut metadon

Møtet var på akuttlegevakten i august for to år siden. Legevakten fortalte Taule at de hadde en pasient som de ikke turde å skrive ut, fordi de fryktet at han ikke kom til å klare seg.

Legevakten hadde prøvd flere steder, men det var ingen ledige plass å oppdrive til pasienten.

Det endte med at Taule tok Lie med seg til rehabiliteringsgården i Meland.

— Livet mitt ble reddet da jeg ble hentet av Trond. Jeg var så avkreftet. Jeg hadde aldri vært her i dag hvis ikke, sier Lie.

Hardt å komme tilbake

Det er fortsatt vondt for Lie å snakke om den verste tiden i livet sitt og han vil ikke at familien skal bli opprørt av å lese om ham i avisen.

— Det er ikke enkelt å komme tilbake etter å ha levd et liv sliik jeg har gjort. Det er mye å ordne opp i. Konsekvensene er mange, forteller Lie.

NY BRUKTBUTIKK: Lørdag åpner det en ny bruktbutikk på Nesttun. Den skal i hovedsak drives av rusavhengige og tidligere rusavhengige. Kristoffer Nygård (t.v.) er tilknyttet rehabiliteringsgården til Dreamcenter på Meland og skal bidra i bruktbutikken to ganger i uken. Trine Taule er miljøarbeider i 100% fast stilling ved Dreamcenter Bergen. Foto: Rune Nielsen

All kontakt med familien ble tidvis kuttet helt. Det er ikke enkelt å holde på relasjoner når man er rusmisbruker. Alt av verdipapirer ble også borte i tiden han opphold seg i rusmiljøet.

— Nå har jeg begynt å få litt tillit av familien igjen. Det er veldig viktig for meg, sier han mens ansiktet glir opp i et stort smil.

Papirene har han snart i orden. Han viser frem en sort mappe med attester og kursbevis. Flere av kursene er av nyere dato.

Trener hver dag

Lie er engasjert og aktiv på fritiden. Mens han prater hjelper han til med å bære på plass møbler til butikken.

— Jeg liker å holde meg i form. Jeg må det, sier han.

Nå trener han styrketrening og sykler flere ganger i uken. Tidligere i år syklet han Bergen - Voss.

Les også:

Les også

Frykter søksmål fra abstinens-barna

— Jeg driver også med oppsøkende arbeid i rusmiljøet og som frivillig på Kafé Lazarus, sier han.

- Hvordan er det å være en del av det miljøet uten å ruse seg?

— Det er hardt, men jeg vil at flere skal få seg et liv med mer verdighet. Det er en kraft som er større enn meg som får meg til å gå og møte venner i rusmiljøet nå, forteller Lie.

Han følger Jesus og er med i Jesusfelleskapet.

— Den kristne rusomsorgen burde fått mer oppmerksomhet. De gjør utrolig mye bra for folk, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Frykter søksmål fra LAR-barna

  2. Kjører i tre dager for <br/>46 Subutex-tabletter