- Håper ikke lokale står bak

I MAGEN: - Jeg kjente det i magen med en gang jeg sjekket nyhetene på morgenen i dag. Nei!, var min første reaksjon, sier Øyvind Hauge (foran). Geir Vidar Matre sitter i bilen.
  • Hvis noen har tent på her, håper jeg inderlig det ikke er noen lokale folk, sier lærer Øyvind Hauge.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sammen med kameraten Geir Vidar Matre står Øyvind Hauge utenfor det nedbrente hotellet. Om bare tre uker skulle dørene åpnes her for å ta i mot 40 asylungdommer, i alderen 15 til 18 år.

— Jeg kjente det i magen med en gang jeg sjekket nyhetene på morgenen i dag. Nei!, var min første reaksjon, sier Hauge. Han er lærer, og har erfaring med å ta i mot syriske flyktningbarn.

— Det kom en syrisk familie hit for en stund siden. Det har gått helt fint, sier han.

Poliitiet mistenker at brannen er påtent.

— Jeg håper inderlig at det ikke er noen lokale folk som står bak dette. Det vil være svært dårlig reklame for bygda og for Lindås, sier Hauge.

Skepsis, ikke sinne

— Hvordan har folk i nærmiljøet reagert på at det skulle komme et asylmottak her?

— Det har vært en viss skepsis, men ingen sterke, negative reaksjoner. Folk har vært opptatt av om det psykiske helsevernet rundt ungdommene vil bli godt nok tilrettelagt, fordi en del av de som kommer trolig er traumatisert. Men det er ingen jeg har snakket med som har vært sterkt negative, sier Geir Vidar Matre.

— Noen har vært skeptiske til å samle så mange ungdommer på et sted, men de fleste har tenkt at dette skal gå greit. Idrettslagene har snakket om hvordan de kan få integrert dem. Bedehuset her har snakket med en prest som har jobbet på asylmottak for å få råd om hvordan de skal ta i mot de som kommer. Folk har stort sett vært positive til dette, sier Hauge.

Hauges sønn og flere andre barn var allerede i gang med å samle inn fotballsko til asylbarna som skulle flytte inn.

Publisert