TV2: Hadde ekstreme holdninger

En tidligere studiekamerat av den kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), sier han var kjent for ekstreme holdninger på 90-tallet.

KIDNAPPET: Terrororganisasjonen Islamsk Stat har kidnappet norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. FACEBOOK / PRIVAT

TV 2 var onsdag kveld i kontakt med en tidligere studiekamerat av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), som han studerte sammen med på 90-tallet.

Ifølge mannen skal Grimsgaard-Ofstad ha sympatisert med Arne Myrdal og hans gruppe Folkeaksjon mot innvandring (FMI).

Sympati med høyreekstreme

Gruppen beskriver seg selv som en tverrpolitisk opplysningsorganisasjon som arbeider for å stoppe den fremmedkulturelle masseinnvandring til Norge.

På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var det en rekke konfrontasjoner mellom gruppen og antirasister.

Grimsgaard-Ofstad skal ha vært i involvert i flere sammenstøt med Blitzungdommen.

Svært opptatt av Midtøsten

På midten av 90-tallet skal Grimsgaard-Ofstad ha tatt avstand fra FMI.

— Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria og på Facebook kaller han seg identitarist, sier mannen til TV 2. Han har truffet den kidnappede 48-åringen ved flere anledninger siden studietiden.

Identitarisme er et høyreorientert tankesett med fokus på bevaring av etnisk og kulturell identitet. Tilhengerne er kjent for å være kritiske til vesteuropeisk samtid.

kidnappet.JPG

Familien bekrefter

Statsminister Erna Solberg (H) har bekreftet onsdag kveld at nordmannen er tatt til fange. Hun sier at Norge nekter å betale løsepenger.

Telemarksavisa har vært i kontakt med et familiemedlem onsdag kveld.

— Ifølge bildet som er blitt offentliggjort, er det utvilsomt han, sier familiemedlemmet som er bosatt i Porsgrunn, til avisen.

Grimsgaard-Ofstads aktivitet på sosiale medier viser at 48-åringen var svært opptatt av Midtøsten- og Syria-konflikten.

Her kritiserer han blant annet karikaturtegningene i Charlie Hebdo.

I midten av januar postet Grimsgaard-Ofstad flere bilder fra områder i Tyrkia som ligger svært nær den syriske grensen.

24. januar skrev han sin foreløpig siste oppdatering på profilen på engelsk: «I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.»

Gjennom Facebook uttrykker han også en stor interesse for klassisk musikk, og er medlem av en rekke politiske grupper i forskjellige land.

- Kom ingen vei

Ekstremismeforsker Lars Gule mener IS går ut med kidnappingen av den 48-årige nordmannen fordi de ikke kommer noen vei i forhandlingene med norske myndigheter.

— Trolig ble han kidnappet kort tid etter at han ankom Syria i januar. Deretter har han vært en handelsvare mellom ulike grupperinger i Syria, før han nå har endt opp hos IS, sier Lars Gule, forsker på ytterliggående ekstremisme, tilVG.

— Det IS sier, er at den norske staten har gitt opp denne mannen. Nå legger de ham ut «for salg» for hvem som helst som ønsker å betale ham fri. Det betyr at norske myndigheter har sagt nei til å betale løsepenger, og at eventuelle politiske krav har blitt avvist.

Reiste alene

Gule mener mannens Facebook-meldinger tyder på at han ikke har hatt noen støttespillere da han kom seg inn i Syria, og derfor var et enkelt mål.

Gule sier videre, etter å ha lest Facebook-feeden til 48-åringen, at han synes å ha en viss sympati for moderate islamister. Det kommer også klart frem at nordmannen har reist ned til Syria alene, uten støttespillere.

48-åringen har delt hundrevis av bilder på Facebook. En del av dem med symbolikk som også benyttes av ytre høyre. Han fremstår også som opptatt av norrøn mytologi.