— Vi fikk beskjed om at vi skulle få lønn i juni, noe som ikke skjedde. På sensommeren begynte vi å etterlyse pengene. Vi har gjentatte ganger blitt fortalt at vi skal få pengene når som helst, sier Henriette Bruarøy.

Hun er en av åtte jenter som har tatt diverse småjobber for å få råd til en russebuss sammen. Fem av dem jobbet i ca 60 timer for Luden selskapslokale i mai. Nå nærmer russetiden seg, men de ca syv tusen kronene har fortsatt ikke kommet inn på konto.

Sandsliruss3.jpg
Marie Havnen

— Vi maste helt frem til desember, men nå har vi nesten gitt opp. Etter hvert sluttet de å ta telefonen, og vi måtte ringe med forskjellige mobilnummer for å få svar, forteller medruss Frida Aksnes.

Må skaffe timelistene selv

Luden selskapslokale ligger i Sandviken og er drevet av Norges Miljøvernforbund. Daglig leder, Marius Festøy, sier det har vært mye endringer på driftssiden den siste tiden, og erkjenner at det har vært en del rot i driften.

— Vi har gjort tiltak for å rydde opp, og jeg vil ta kontakt med jentene for å prøve å ordne opp i denne saken, sier han.

Det er dårlig at noen prøver å utnytte ungdom på den måten. For oss betyr de pengene veldig mye, og denne russebussen er noe vi har jobbet for i to år

Leder for Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, sier han er klar over at jentene har jobbet på Luden.

— Vi prøver ikke å ro oss vekk fra å betale dem, men det har vært en del rot i papirene. Nå har jeg bedt regnskapsføreren vår om å få tak i timelistene deres, og vi ønsker å få rettet opp i dette med en gang, sier Oddekalv.

Russejentene sier de har vært i kontakt med flere forskjellige personer fra Luden selskapslokaler og at de har blitt fortalt at de skal få utbetalt pengene sine mange ganger før, uten at dette har skjedd.

— Det har vært veldig frustrerende, og vi har fått beskjed om at det er en person som ikke jobber der lenger som har timelistene våre, og at vi må få han til å sende dem. Dette har vi ikke klart å få vedkommende til å gjøre, men jeg synes egentlig at Luden bør ordne opp i dette selv, og ikke skyve det over på oss. Dessuten har vi oversikt over timene vi jobbet der, og har sendt denne informasjonen direkte til Luden selskapslokaler, uten at det har hjulpet, sier Frida Aksnes.

- Uprofesjonell oppførsel

Jentene sier de aldri fikk noen kontrakt for arbeidet de utførte, men at de hadde en muntlig avtale om både timelønn og når pengene skulle bli utbetalt. Til sammen er det snakk om en sum på nesten syv tusen kroner for serveringsarbeid i en konfirmasjon og i en bursdagsfeiring.

— Det er dårlig at noen prøver å utnytte ungdom på den måten. For oss betyr de pengene veldig mye, og denne russebussen er noe vi har jobbet for i to år, sier Bruarøy.

Nå står russebussen på verksted, og uten penger til forsikring og reparasjoner, har Sandslijentene utsatt arbeidet med bussen.

— Hvis vi ikke får pengene, betyr det at vi må betale med våre egne sparepenger. Dette har vi prøvd å unngå ved å ta mest mulig småjobber. Vi har bare hatt gode erfaringer fra andre steder, og jeg synes Luden selskapslokale har oppført seg veldig uprofesjonelt, sier Bruarøy.

Sandsliruss2.jpg
Marie Havnen