Her blir den tyske turisten (23) tatt med narkotika i bilen
Han kom med danskebåten til Nøstet. Der ble det bråstopp.

MS «Stavangerfjord» er i ferd med å legge til kai i Bergen. I dag er det ingen spesielle tips fra Tollvesenets egen infokanal som skal sjekkes ut. Det skal kun tas stikkprøver blant de kjørende passasjerene.
Tatt inn på bakrommet
Tollbetjent Kim André Melo tar imot kortesjen av biler som ruller ut av danskebåten. Med skjerpet blikk og noen standard spørsmål møter han de reisende. Han peker på Tollvesenets garasje og gir tegn til at en ung mann skal kjøre dit.
Det er onsdag. Klokken har så vidt passert 1230. Bergens Tidende er flue på veggen under tollinspeksjon på Nøstet.
Den tyske turisten blir spurt om hvor han skal, hvor lenge han skal være i Norge og om han har noe ulovlig med seg. Han forklarer at han skal til Trolltunga med en kamerat mens han lettere nervøs åpner bakdøren for å la tollerne kikke i bagasjen.
Han mener selv at han har rundt 5 gram marihuana med seg, men etter noen minutters leting finner tollerne 2,55 gram i en pose. Den tyske 23-åringen blir geleidet inn på bakrommet, og politiet blir tilkalt.
Vurderte utvisning
– Det er ingen hemmelighet at unge menn som skal gjennom tollen har en større sjanse for å bli tatt til side enn for eksempel familier på tur. Ved funn av narkotika, blir politiet automatisk koblet inn. Utsendelse blir gjerne vurdert, selv om det er små beslag, sier avdelingsleder Bård Ynnesdal ved Tollregion Vest-Norge.
Ytterligere kontroll av bilen avdekker ikke noe mer enn de 2,55 grammene marihuana, men mannen må ut med et forelegg på 6000 kroner.
– Vi vurderte utvisning av mannen, men i dette tilfellet lot vi etter en helhetsvurdering mannen få dra videre. Det er ikke bare kvantum som avgjør om man blir utvist. Det kan også være vurderinger som går på fare for gjentakelse, relasjoner til Norge, arbeid/personer man kjenner, formål med tur osv., sier politiadvokat Arne Fjellstad ved Vest politidistrikt.
Blir du tatt i tollen? Her en oversikten over størrelsen på forelegg.
Kontrollert i tre land
Den tyske turisten er ikke alene om å bli sjekket av tollerne. Tre biler blir valgt ut til sjekk. I alle bilene er det unge menn. En sporty, svart BMW med sotede vinduer ruller inn i garasjen.
– Vi har vært på musikkfestivalen Tomorrowland i Belgia. Vi skjønner jo at vi både har alderen og i tillegg en bil som vekker interesse. Tollerne tok oss til side i Tyskland og Danmark, så det var vel ikke helt overraskende at vi ble stoppet også her på Nøstet, sier sjåfør Robert Jahren (23) fra Dalekvam.
Med seg i bilen har han sambygdingene Steffen Faugstad (22) og Henrik Tveiterås (22). Den fjerde i følget er Stig Bernes (23) fra Fotlandsvåg.
– Vi er «clean»
– Vi har hatt litt ferie i varmere strøk, ja, men vi har ikke med oss noe vi ikke har lov til. Standardspørsmålene er om vi har mer enn kvoten på tobakk og brennevin. Og om vi har noe knark med oss. Vi er «clean». Her finner ikke tollerne noe, sier Jahren.
Noen minutter senere har tollbetjenten gjennomgått bilen slik at karene kan fortsette veien hjemover.
Stor kreativitet
Det er ved utgangen av juli gjort 110 beslag av hasj og marihuana i Tollregion Vest-Norge. Dette er en økning fra 72 på samme tid i 2016.
– Vi ser at en del turister prøver å få meg seg mindre mengder hasj og marihuana til eget bruk. Kreativiteten er stor, men vi har erfarne folk i sving som vet hvor de skal lete. I stoffmengde er det ikke de store utslagene fra tidligere år, sier Ynnesdal.
Et av de større beslagene i sommer ble gjort 6. juli. Da ble en 23 år gammel tysker stoppet på Nøstet med 51,87 gram ecstasy/MDMA, 196 gram hasj og 46 gram marihuana.
– Mannen hadde gjemt deler av stoffet i en deodorant og noe i en boks med hårgelé. Vi fant også stoff pakket i sokker med kjekspapir og kondom som omslag, sier tollsjefen.
Kroppsspråk
– Vi kan ikke underslå at en del av det å være toller er å være menneskekjenner. Vi vurderer kroppsspråk. Vi stiller en del spørsmål. Om svarene er ulogiske eller usammenhengende, blir vi gjerne mistenksomme og tar folk til side, sier Ynnesdal.
Han har jobbet i Tollvesenet siden 1989, og synes folk stort sett takler fint å bli kontrollert.
– Noen synes dette er ubehagelig, men så lenge man ikke prøver å smugle noe, kan man ta det helt med ro.