– Usmakelig å rette seg mot studenter med trang økonomi

Et nettsted oppfordrer kvinnelige studenter til å date rike menn mot å bli tatt med på reiser og motta dyre gaver. – Problematisk, mener Forbrukerombudet.

Publisert Publisert

– SINNSSYKT PROVOSERENDE: Ifølge forbrukerombudet har det kommet inn flere klager på dette skiltet, som etter planen også skal komme til Bergen. Det reagerer Studentparlamentet sterkt på. Foto: Freethem

  • Malene Indrebø-Langlo
iconDenne artikkelen er over to år gammel

De siste dagene har det stormet rundt den kontroversielle kampanjen til nettstedet richmeetbeautiful.no.

«Hei studenter! 0,- i studielån? Date en sugardaddy», står det på store plakater som ruller gjennom Oslo og Akershus.

– Vi reagerer sterkt på at reklamen spiller på den økonomiske situasjonen til kvinnelige studenter, sier leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen.

Nettstedet oppfordrer unge kvinner til å melde seg som «sugarbabies», kvinner som «legger innsats i å se bra ut» og «må tas med på shopping og eksotiske reiser», sier nettstedet, som spleiser kvinnene med «erfarne» og «sofistikerte» menn.

– Studenter er i en sårbar økonomisk situasjon, og dette er usmakelig, og i verste fall brudd på hallikparagrafen, sier Mikalsen.

SPILLER PÅ SÅRBARE STUDENTER: Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Kommer til Bergen

Skiltene har til nå bare blitt kjørt rundt på Østlandet, men skal etter planen dukke opp i Bergen om få uker.

Mikalsen mener nettstedet spiller på forventninger om gjenytelse, som «betaling» for gavene kvinnene kan få.

– Skiltene har en latterlig holdning til kvinner, og jeg tror de fleste synes det vil være provoserende å ha slike skilt i bybildet, sier Mikalsen.

Han bekrefter at dersom bilene dukker opp i Bergen, vil Studentparlamentet klage inn skiltene inn til Forbrukerombudet.

Forbrukerrådet er kritisk

Ifølge markedsføringsloven er ulovlig å drive kjønnsdiskriminerende reklame.

Forbrukerombudet har uttalt seg sterkt kritisk til reklamen og sier til VG at de nå går nøye gjennom nettstedets reklamer, for å se om de er i strid med markedsføringsloven.

– Velger fra øverste hylle

– Dette er voksne mennesker, som kommer til nettdateingenstjenesten av egen fri vilje, sier daglig leder i richmeetbeautiful.no, Sigurd Vedal.

Han understreker at det finansielle bare er en liten del, og at andre kriterier som utseende, personlighet og intelligens også spiller inn.

– Vi spleiser de som ønsker å velge fra øverste hylle. Reklamen skal treffe de som kanskje har – eller ønsker – en over gjennomsnittlig dyr livsstil. Om dette er bra eller dårlig, kan man alltid diskutere, sier Vedal.

FRA ØVERSTE HYLLE: – I alle, etter min mening, sunne forhold ligger det en forventning til sex, sier daglig leder av richmeetbeautiful.no, Sigurd Vedal. Foto: RmB

– Ikke bare for kvinner

Vedal sier han skjønner at skiltet kan tolkes som en tjeneste rettet mot vakre kvinner og rike menn, men tjenesten gjelder begge veier.

– Selv om det er en kvinne, i BH, på bilder, har vi ikke skrevet «Hei studiner!». Vi har spisset det finansielle aspektet, og dersom man er i forhold med noen som er bedre stilt finansielt, kan dette betyr mindre studielån.

Trass kritikken, venter nettstedet på en offisiell uttalelse fra Forbrukerombudet før de vil se på saken.

– Vi er seks uker gamle. Det vil alltid være subjektive oppfatninger når man presenterer noe nytt, sier Vedal.

Forventninger om sex

– Studentparlamentet mener at reklamen stiller forventninger til kvinner i en sårbar situasjon. Hva tenker du om dette?

– I alle, etter min mening, sunne forhold ligger det en forventning til sex. Og dette er forhold. Dersom jeg ber ut en vakker kvinne og har med en gave, vil jeg ikke stemples med at jeg kjøper henne, sier Vedal.

– Om den ene parten i et forhold har en jobb med millionlønn, og den andre ikke har det, er det naturlig å bidra der man kan.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Frode Thuen: Er kameraten sexavhengig?

  2. Mann skal ha blottet seg for nabobarna og voldtatt konen

  3. Kygos formue økte med over 23 millioner på ett år

  4. – Samfunnet går glipp av talenter

  1. Forbrukerombudet
  2. Akershus
  3. Bergen
  4. Markedsføring
  5. Økonomi