Sparte 20.000 på meglerpruting

  • Vi sa bare vi hadde fått et bedre tilbud et annet sted. Så gikk megleren rett ned i pris.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Det forteller Kirsti Nordstrand.Sammen med Nils og datteren Helena er hun i ferd med å selge parets leilighet i Ibsens gate. For å finne den riktige megleren, inviterte de like gjerne fire på besøk. Det ble lønnsomt.

Kjemper om boligselgerne

På kort tid har konkurransesituasjonen blant eiendomsmeglerne i Bergen gått fra å være «behagelig», slik en megler sa i fjor, til å bli en kamp om kundene.

Bergen har vært i pristoppen på meglertjenester, langt over andre store norske byer som Oslo, Trondheim og Stavanger. Grunnen har vært lav konkurranse.

Men nå har fem større meglerhus, Re/Max, Privatmegleren, Eiendomsmegler 1, Nylander og Krogsveen, enten nettopp etablert seg eller er i ferd med å gjøre det. I tillegg har flere kontorer utvidet.

– Så langt har vi vært skånet for priskonkurranse på Vestlandet. Men det er klart at fokuset på pris kan bli større nå, sier Gerhard Lygre, daglig leder i Fana Sparebank Eiendom og leder av Norges Eiendomsmeglerforbund på Vestlandet.

De første månedene i året er gjerne tunge for eiendomsmeglerne. I denne perioden er det ofte få boliger til salgs, noe som også er med på å øke prispresset.

– Etter nyttår er det alltid relativt få oppdrag pr. megler, sier Lygre.

Megler i null

Ifølge kommunikasjonssjef Ole Irgens i Bergen og omegn boligbyggelag er det nærmest blitt en folkesport å prute.

– Dette har vi ikke sett før. Folk kaller inn fire-fem meglere og har nærmest budrunder før de bestemmer seg.

Irgens sier boligselgerne er blitt langt mer bevisste på kostnaden ved å selge. Samtidig tvinger økt konkurranse mellom meglerne dem til å sette ned prisene for i det hele tatt å få kunder.

Prisen du betaler megleren er delt opp i to. En del går til ting som annonsering og visning. Den andre, og gjerne større delen, er en provisjon i prosent av salgssummen. Det er denne delen meglerne nå kutter kraftig i, dersom du pruter.

– Jeg kjenner til at det er blitt solgt boliger uten provisjon. Annonser og slikt må folk uansett betale for, men om du for eksempel selger en bolig til 1,2 millioner kroner og provisjonen er 2,5 prosent, bør det være mulig å prute den ned ett eller halvannet prosentpoeng, sier Irgens.

Sparte over 20.000 kroner

I Ibsensgate prutet familien Nordstrand ned megleren de valgte fra 3,5 prosent av salgssummen til 2,4 prosent.

– Vi har sikkert vært litt lettlurte. Jeg kjenner andre som har brukt det samme meglerkontoret og fått prutet det ned mye lavere, sier Nils.

Likevel var prutingen lønnsom. Dersom han og Kirsti får det de håper for leiligheten, sparer de over 20.000 kroner.

Da de solgte sin forrige leilighet, prutet de ikke i det hele tatt, men nå, sier de, virker det som det er mye lettere å diskutere pris med megleren.

– Hvor vanskelig er det egentlig å selge en leilighet i Bergen sentrum akkurat nå. Det er jo strengt tatt ikke verdt 2,4 prosent av salgssummen. Når prisene på leiligheter stiger så mye, er det ingen grunn til at megleren skal få en like stor andel, sier Nils, og fortsetter:

– Det er bare å se på meglerne i midten av 20-årene som kjører rundt i knalldyre biler. En skjønner jo at de tjener godt.

Publisert:

Les mer om dette temaet