Var «død», padler snart igjen

Kroppstemperaturen var 20,6 grader. Hjertet slo ikke. Per Eivind Austefjord (48) svevde mellom liv og død i tre timer. Nå skal han snart ut og padle igjen.

Publisert:
Berit Kvalheim

Per Eivind kan takke sin egen snarrådighet og ro, en bøtte med flaks og et superprofesjonelt legeteam på Haukeland for at han er i live. 22. desember i fjor ble han plukket opp fra fjorden ved Varaldsøy i Sunnhordland etter en padleulykke. Han var druknet og tilsynelatende ihjelfrosset etter å ha ligget minst en time i det iskalde vannet.


Se BTV-innslag.

Sort hull

Etter snart en måneds behandling på Intensivavdelingen ved Haukeland sykehus er det nå klart at han ikke bare kommer til å overleve, men at han blir helt frisk igjen.

Selv husker han ingen ting av det som skjedde.

— Hele 22. desember er et sort hull i hukommelsen min. Men jeg er utrolig imponert over innsatsen som er gjort her på sykehuset. Ikke bare for å redde livet mitt, men også for å få meg tilbake i normal funksjon. De har virkelig gjort en jobb som det står respekt av. Jeg er dypt takknemlig. Og nå er jeg snart klar for å padle igjen. Jeg har ikke tatt skrekken, sier Per Eivind Austefjord.

Erfaren padler

Det eneste han kan rekonstruere av selve ulykkeshendelsen, er forberedelsene. Turen skulle gå rundt Varaldsøy, og var ment å skulle bli en av årets siste padleturer. Han var godt utstyrt og er en ekstremt erfaren padler. Bare i fjor tilbakela han nesten 2600 kilometer i kajakken sin.

Det var rolig sjø da han startet, men senere på dagen blåste det opp, og kajakken hans må ha blitt kastet rundt av en kraftig vindrosse. Først etter en times tid ble han funnet og plukket opp. Da var det ingen livstegn.

Alle ledd i kjeden funket

Det finnes få eksempler på slike mirakelhistorier. Seksjonsoverlege Hans Flaatten var på vakt da Per Eivind kom til sykehuset.

— Når dette har gått så bra, er det fordi vi snakker om en kjede der alle ledd har funket. Per Eivind selv er det viktigste leddet i denne kjeden fordi han hadde åndsnærværelse nok til å slå alarm, men de andre leddene har også fungert: Han ble relativt raskt funnet, han fikk gjenopplivning på stedet, og han kom til et sykehus som har kompetanse på denne type behandling, sier Flaatten.

Gir aldri opp

— Vi visste ikke hvordan dette kom til å gå, men prosessen med livreddende behandling ble straks iverksatt. Det skjer automatisk, uansett hvor små sjansene synes å være. I dette tilfellet var pasienten «død» i minst tre timer. Han ble holdt sovende i hjerte/lungemaskin og gitt intensiv behandling døgnet rundt i over en uke. Først da kunne vi til vår store glede konstatere at han ville overleve uten hjerneskader, sier Flaatten.

— Hvordan er det mulig å overleve noe slikt uten å få hjerneskader?

— Det er fordi i hans tilfelle ble kroppen først nedkjølt, så druknet han. Hadde tingene skjedd i motsatt rekkefølge, ville han ikke hatt en sjanse, sier Flaatten.

Fortsatt har Per Eivind litt smålammelser i hendene og i tungen. I hendene fordi han mistet padlehanskene i velten, og i tungen fordi han ble liggende med ansiktet ned i det iskalde vannet. Men legene lover at dette er småproblemer som vil forsvinne etter hvert.

Livsviktig telefon

Ulykkesdagen sitter godt spikret i minnet hos Per Eivinds padlekompis hans i Rosendal, Anbjørn Høivik.

Høivik befant seg to mil fra ulykkesstedet da mobilen hans ringte. Han trodde det dreide seg om en feilringing.

— Jeg så på displayet at det var Per Eivind, men det var så mye støy og skurring på linjen at jeg oppfattet ikke hva som ble sagt. Jeg trodde kanskje han uforvarende hadde kommet borti ringetasten, og var på nippet til å legge på. Men ut av skurringen dukket det plutselig opp noen ord som fikk alarmen til å gå i hodet mitt. Det var ordene «kajakk» og «Bondesundet».

— Plutselig gikk sammenhengen opp for meg. Jeg skjønte at han var i livsfare og at han prøvde å fortelle hvor han var. Han virket samlet og klar, og veldig opptatt av å beskrive nøyaktig hvor han befant seg. Da skjønte jeg alvoret, og ringte etter hjelp. Gjett om jeg er glad for at jeg ikke la på! sier Høivik.

Lokalkjent hurtigbåt

Flere faktorer var på Per Eivind Austefjords side denne dramatiske dagen. Da Anbjørn Høivik fikk den mystiske telefonoppringningen ved 12.30 tiden var det tilfeldigvis noen i nærheten som visste at en hurtiggående var på sjøen i det aktuelle området. Båtføreren ble kontaktet der og da. Han var lokalkjent i farvannet og satte øyeblikkelig kursen mot området der Per Eivind kunne befinne seg.

Samtidig var et ambulansehelikopter på vingene i samme område. Mannskapet på helikopteret oppdaget raskt Per Eivind, som lå og fløt i redningsvesten sin et stykke fra den veltede kajakken.

Helikopteret meldte fra til den hurtiggående båten hvor han befant seg. Sjøen var ganske grov på dette tidspunktet, men mannskapet på båten fikk ham raskt om bord. De satte umiddelbart i gang med gjenoppliving mens de ventet på at medisinsk personale skulle overta.

Publisert:

VIL PADLE IGJEN: Per Eivind Austefjord er dypt imponert over innsatsen som ble gjort på sykehuset for å redde livet hans. Seksjonsoverlege Hans Flaatten (bak) var på vakt da den nedkjølte padleren ble innlagt.Austefjords søster Unni til venstre på bildet. Foto: Larsen, Bjørn Erik