Kloakk på åpen gate

Hullet i Vaskerelven har gitt rotteinvasjon i de nærliggende byggene. I dag måtte Naboen Pub & Restaurant kalle inn håndverkere for ikke å bli stengt av Mattilsynet.

  • Eystein W. Thue
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Se på bildet ovenfor. Slik ser det ut like utenfor to matbutikker og to restauranter midt i Bergen sentrum.

Nå har Mattilsynet tatt affære. Både i natt og i morgentimene har det vært hektisk aktivitet på Naboen Pub & Restaurant i Neumanns gate.

— Dette er ikke bra, men slik er det når en åpner opp kloakken midt på gaten, sier daglig leder og eier av Naboen Torsten Helsing, til bt.no.

Steng eller bli stengt

Han får ikke åpne matservering før han har tettet ytterveggene, og har gitt seg selv frist til klokken 14.00 i dag med å bli ferdig.

— Det kryr av rotter på plassen her. Vi har satt opp rottefeller, men Mattilsynet har funnet avføring i et uthus der vi lagrer ølfatene våre. Selv om det er ingen ting som tyder på at rottene har kommet seg inn i rom der det er mat, er vi blitt pålagt å tette alle hull, slik at det blir teoretisk umulig å ta seg inn for rottene. Vi tar ingen sjanser og må sikre oss. Dette er jo et gammelt bygg, forteller Helsing.

Etter et rotteres mot klokken klarte håndverkerne å tette hullene innen fristen, og Mattilsynet godkjente åpning av spisestedet. Klokken 18.00 åpner Naboen igjen dørene.

Trekker ut ledningen

— Det brukes et pumpeanlegg til kloakken mens rørene byttes. Det er noen som synes det er veldig gøy å trekke ut strømledningen til pumpene. Dermed renner kloakken ut i grøftene, sier Robert Rastad, informasjonsdirektør Bergen kommune.

Kommunen har prøvd å gjøre dette så vanskelig som mulig, og går vaktrunder sent på kvelden.

— Vi har ikke hatt vakt som går hele natten, men nå få vi se etter nye tiltak som kan gjøre det enda vanskeligere å få kloakken til å renne ut. Vi håper at folk kan se konsekvensene og la være å ødelegge, sier Rastad.

Et rottehjem

Hilmar Hilland i Bruvik Eiendom – som eier flere av byggene i Vaskerelven – er rystet.

— Vi har sett rottene danse ute på plassen her. De er overalt. Det får jo følger for veldig mange av dem som holder til her, sier Hilmar Hilland i Bruvik Eiendom.

En av dem som er rammet innehaveren av Babylon frisør – Abdul Hassan.

— Jeg har ikke hatt rotter her i salongen, men jeg bor i huset ved siden av med familie. Der har vi hatt veldig mange rotter. Og det er litt ekkelt. Særlig for barna, sier han til bt.no.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mattilsynet stenger fire spisesteder

Foto: Eystein Thue

Foto: Eystein Thue

Foto: Eystein Thue

BT anbefaler

Bestefar skal ha voldtatt barne­barn i skole­ferier: – Jeg husker jeg bare frøs

Jenten fortalte detaljert om hendelser fra feriene hos bestefaren.

LES SAKEN