– Det er nå vi skjønner hvor viktig Piotr er

Bonden Annhild Oma må beskjære 9000 frukttrær alene denne våren. Melkebonden Hans Jakob Berge og naboene på Ølve må klare seg uten polske Piotr i fjøset.

Publisert Publisert

– Til høsten må jeg ha hjelp fra innleid arbeidsfolk. Da blir jobben for stor til å klare alt på egen hånd, sier fruktbonden Annhild Oma. Foto: Tor Høvik

 • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er 68 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Uten utenlandsk arbeidskraft stopper Hardanger. Nå gjør koronapandemien det usikkert om det blir nok folk til å få gjort arbeidet både på fruktgårdene og hos kjøtt- og melkeprodusentene.

Flyplasser er stengt, grensekontrollen strengere og mer byråkratisk, og kravet om karantenetid gjør det vanskeligere for utenlandsk arbeidskraft å få adgang til Norge.

– Det er i slike situasjoner man skjønner hvor viktig utenlandsk arbeidskraft er for landbruket, sier melkebonde Hans Jakob Berge (i midten). Her sammen med kollegene Are Traavik og Ove Andre Ljostveit. Foto: Tor Høvik

I åtte år har fire melkebønder i Ølve i Kvinnherad hatt polske Piotr som dreng og avløser. Nå sitter Piotr koronafast i Polen. For tre uker siden dro han hjem på ferie, og nå kommer han seg ikke tilbake til Ølve.

– Det er i slike situasjoner man skjønner hvor i viktig utenlandsk arbeidskraft er både for landbruket og for Norge. Vi lærer at vi må sette større pris på dem som kommer hit og jobber for oss, sier bonden Hans Jakob Berge.

Uunnværlig hjelpemann

Sammen med naboene Ove Andre Ljostveit, Are Traavik og Henrik Barthel har Berge hatt Piotr som uunnværlig avløser og hjelpemann. Det er han som gjør at bøndene kan ta fri en dag iblant, og det er han de kan regne med under våronn og innhøsting.

– Piotr er en altmuligmann. Men vi vil ikke syte. Vi skal nok få gjort den ekstra jobben når Piotr ikke er her, men vi trenger ham virkelig. Jeg håper det snart blir en løsning, sier Berge.

I Ølve er det næringsrik jord av leire. Markene er flate og brede. De fire bøndene har til sammen 150 storfe og produserer en halv million liter melk i året.

For at hjulene skal gå rundt, er de blitt avhengig av Piotr enten det er i fjøset, på jordene eller i verkstedet. De tviler på om de finner en tilsvarende kompetent og fleksibel arbeidstaker i Norge.

– «Ingen problemer», er standardsvaret til Piotr. Bare to oppgaver har han sagt nei til – flislegging og sveising. Men sveisingen ordnet svogeren, som også jobber i Kvinnherad, sier Berge.

 • Vil du ha de viktigste nyhetene om koronautbruddet rett i innboksen? Meld deg på her.

Usynlige arbeidsfolk

Han mener mange østeuropeere er usynlige i det norske arbeidslivet.

– Men nå ser vi hvor viktige de er, det gjelder ikke bare i landbruket. Det er de som bygger husene og hyttene våre, og er viktig i flere andre bransjer. De er med og bygger Norge, sier Berge.

Melkebøndene Ove Andre Ljostveit, Are Traavik og Hans Jacob Berge har siden 2012 hatt Pjotri som avløser og altmuligmann. Koronapandemien har gjort at han nå sitter fast i Polen. Foto: Tor Høvik

Hvert år kommer det i overkant av 20.000 sesongarbeidere fra utlandet for å hjelpe norske bøndene. I år er de flest enige om blir lagt færre på grunn av restriksjoner for å hindre smittespredning.

Landbrukstenester Folgefonna heter samvirkeorganisasjonen som organiserer den innleide arbeidskraften for bønder i de gamle fylkesområdene Hordaland og Buskerud. I dag står 800 arbeidere på deres lønningsliste.

Daglig leder Sølvi Gundersen frykter store problemer med skaffe nok folk til frukt- og bærsesongen.

 • Hør Koronapodden i appen BT Lytt eller direkte i vinduet nedenfor:

– Noen foreslår at de som er permitterte fra andre bedrifter nå kan ta disse jobbene. Det blir feil. Disse kan forsvinne når permitteringsperioden er over. Dessuten krever landbruksjobber kunnskap. Frukttrær skal klippes riktig, de skal sprøytes riktig og det skal plukkes riktig, sier Gundersen.

Det samme gjelder dyrestell og melking.

– Vi må ha folk som kan jobbene, sier Gundersen.

Bønder i koronaberedskap

– Er norsk landbruk avhengig av utenlandsk arbeidskraft?

– Innhøsting av frukt, bær og grønnsaker er det. Når det gjelder avløsere, har vi både norske og utenlandske med landbruksutdannelse, sier Gundersen.

Landbrukstenester Folgefonna har nå ti avløsere som er i beredskap om bønder blir koronasyke.

– Vi er forsiktig med å gi de andre oppdrag i påvente av koronapandemien. Blir bønder syke, trengs det kompetente vikarer som kan ta hånd om dyrene og driften, sier Gundersen.

Tilbake på tunet i Ølve. Her på slektsgården til Hans Jacob Berge døde to personer av spanskesyken i 1918 – konen i huset og en tjenestejente.

Også det var en influensapandemi, forårsaket av H1N1-viruset. Spanskesyken regnes som en av de dødeligste pandemiene noensinne.

Det har gjort at Hans Jacob Berge alltid har vært opptatt av at familien skal vaksineres.

Mot koronasmitten duger ingen vaksine.

Bøndene i Ølve er bekymret, også for de økonomiske konsekvensene koronasmitten påfører Norge.

Melkebonden Hans Jacob Berge venter på en løsning for å få avløseren Piotr ut av Polen og tilbake til arbeidet i Ølve. Foto: Tor Høvik

– Svak krone betyr lønnsnedgang for Piotr. På disse ukene er lønnen hans redusert med 30 prosent. Da spørs det hvor attraktive vi er som arbeidsgivere. Norge kan i fremtiden få problemer med å trekke til seg arbeidskraft også fra østeuropeiske land, sier Berge.

Alene med frukttrærne

På Omastrand står fruktbonden Annhild Oma alene med stigen og beskjærer plomme- og epletrær. Hun skulle hatt hjelp både til dette og å sette opp nesten tre kilometer gjerde rundt det nye feltet der juletrær skal plantes ut. Gjerdet skal holde hjorten unna.

– Jeg må nå klare meg uten innleid arbeidsfolk. Men til høsten må jeg ha hjelp. Da blir jobben for stor til å klare alt på egen hånd, sier Oma.

Nesten 40 tonn epler og plommer skal høstes.

Gården ligger like ved riksvei 49 ved Hardangerfjorden, med teiger med frukttre flere steder. For få år siden avsluttet hun melkeproduksjonen, og startet økologisk fruktdyrking med merkenavnet Omaeple.

– Jeg er avhengig av å ha folk som kan jobben. Det er bratte bakker og slitsomt arbeid, og det må gjøres på rett måte. Polakkene og litauerne som jobbet er i fjor, kunne arbeidet. De var til å stole på, sier Oma.

– Stopper Hardanger opp uten sesongarbeidere fra utlandet?

– Jeg ser noen arbeidsfolk allerede er kommet. Får de bli, vil de være til stor hjelp. Men vi trenger flere. Skal vi få frukten hus, er vi avhengig av utenlandsk arbeidskraft, sier Oma.

– Polakkene og litauerne som jobbet er i fjor kunne arbeidet. De var til å stole på, sier Annhild Oma. Foto: Tor Høvik

Publisert
 1. DEBATT

  – Ikke la hverdagen bli som før

 2. ØKONOMI

  McDonald's har tatt 167 ansatte tilbake fra permittering. Se hvilke andre bedrifter som tar tilbake permitterte.

 3. INNENRIKS

  Hareide varsler nye flyregler: Kravet om tomme midtseter kan forsvinne

 4. NYHETER

  Appen er lasta ned 1,5 millionar gonger. Så langt har under ti personar fått varsel om smittefare.

 5. LOKALT

  Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

 6. DEBATT

  – Det er derfor sosialismen aldri har fungert, og aldri vil fungere

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Landbruk
 4. Hardanger