Politiet mistenker at føreren av denne bilen driver pirattransport

– Denne næringen er i sterk vekst. Utviklingen klarer vi ikke å stoppe med de ressursene vi har i dag, sier Frode Kvalstad ved krimseksjonen i Vegdirektoratet.

Publisert:

MISTENKT: Både uniformert og sivilt politi sjekker bilen. Foto: Jannica Luoto

Politiet skulle egentlig kontrollere Danskebåten onsdag, men endte med å sjekke en bil etter mistanke om ulovlig persontransport.

Det var den andre bilen som ble stoppet for dette i Bergen denne dagen.

Mistenkes

– Vi holder på å snakke med en fører av en bil, som mistenkes for ulovlig persontransport, opplyste Vibeke Næss, operasjonsleder ved Vest politidistrikt i 14.20-tiden onsdag ettermiddag.

Mannen skal ha svensk statsborgerskap, og bilen skal ha svenske registreringsskilt.

Vitner på stedet sa mannen kom kjørende med flere personer som gikk av på terminalen.

FØRES BORT: Politiet førte sjåføren bort for å avhøre ham. Foto: Jannica Luoto

Flere kjører ulovlig

For å ta betalt for persontransport i Hordaland, må et firma eller en person få løyve av fylkeskommunen. Ifølge både Vegdirektoratet og Statens vegvesen er persontransport uten løyve et økende problem på Vestlandet.

– Denne næringen er i sterk vekst. Utviklingen klarer vi ikke å stoppe med de ressursene vi har i dag, sier Frode Kvalstad ved krimseksjonen i Vegdirektoratet.

Han samarbeider med blant annet politiet om å stoppe firma som driver med såkalt pirattransport.

– I sentrumskjernen er det ganske mange slike biler. For oss med trente øyne ser vi dem ganske lett, men de beveger seg på et stort geografisk område, både øst og vest, sier Kvalstad, og mener det gjør dem vanskelig å stoppe.

– Turistnæringen har makten

BT har tidligere skrevet om at Statens vegvesen advarer mot ulovlig persontransport. Ifølge Vegvesenet er det mange aktører som markedsfører seg særlig mot turister. Sjåførene plukker dem opp blant annet ved hoteller i Bergen eller på Flesland, og kjører dem over hele Vestlandet.

– Det er på tide at turistnæringen kommer på banen i større grad enn de har gjort før. Det er ofte turarrangører som kjøper transporttjenester. De har makten i sine hender, sier Kvalstad.

To tatt på samme dag

Onsdag formiddag ble en annen bil stoppet for samme type virksomhet.

Politiet fikk tips om en bil som drev med passasjertransport uten tillatelse, og var på stedet og gjorde undersøkelser. Den 30 år gamle føreren av bilen hadde utenlandsk opprinnelse og ble satt i arrest etter utlendingsloven, opplyste Vest politidistrikt.

– Det kom inn et tips fra en bussjåfør som sto utenfor Hotel Norge. Han fortalte at det sto en utenlandskregistrert bil der, uten løyve, uten at jeg kan gå i detaljer på hvordan han visste det, sier operasjonsleder ved Vest politidistrikt.

Kjøretøyet skal ha vært fullt av passasjerer. Det er ikke avklart om mannen faktisk drev ulovlig persontransport eller ikke, men på grunn av manglende arbeidstillatelse ble mannen arrestert likevel.

– Mannen som kjørte bilen har ikke anledning til å drive arbeid i Norge, er satt i arrest etter utlendingsloven, sa operasjonsleder.

Publisert: