– Det burde være naturlig å bære flagg, ikke mobiltelefon

Lederen av 17. mai-komiteen i Bergen er lei foreldre som bare dilter etter barna med blikket ned i mobilen.

Publisert Publisert

RETTER KRITIKK MOT UENGASJERTE FORELDRE: Formann i 17. mai-komiteen i Bergen ønsker færre foreldre i toget. Foto: Paul S. Amundsen (ARKIVFOTO)

  1. Leserne mener

Erik Næsgaard har over 30 års fartstid i 17. mai-komiteen i Bergen, som har ansvaret for å organisere prosesjonene i sentrum på nasjonaldagen. De siste årene har han, og resten av komiteen, lagt merke til det de mener er en negativ utvikling med stadig flere og uengasjerte voksne i toget.

I deres retningslinjer kommer det tydelig frem at foreldrene bør se på og hente barna etterpå, og at de ikke ønsker foreldre eller venner og øvrig slekt som haleheng.

– Vi har registrert en økende tendens til at foreldre bare dilter med barna sine, forklarer Næsgaard.

Det gjelder både i Flaggtoget og Hovedprosesjonen. Han mener foreldre som av praktiske årsaker følger barna sine i toget, heller kan stå på sidelinjen og feire opptoget.

– Som det står i våre retningslinjer skal prosesjonene være stilige, tradisjonsrike og underholdende for publikum langs ruten, fortsetter lederen for 17. mai-komiteen.

BERGENSPATRIOT: – Enhver bergenser får tårer i øynene av buekorpstrommene. Det er ingen andre byer som har noe tilsvarende, sa formann Erik Næsgaard til Bergens Tidende i 2018. Foto: Eirik Brekke (ARKIV)

– Flagg, ikke mobiltelefon

Næsgaard understreker at han forstår at det må være noen voksne med i toget for å holde orden og passe på barna, men at det bør begrenses. For foreldre som er bekymret for sikkerheten, viser han til Røde Kors bidrar til at alle foreldre og barn blir gjenforent på Koengen.

Dersom voksne blir med i toget, bør de ta del i feiringen og skape god stemning.

– Det burde være naturlig å bære flagg, ikke mobiltelefon, sier Næsgaard.

Lederen for 17. mai-komiteen sikter til de voksne som har blikket ned i mobilen mens de går i posisjonen. Dette ser de mer og mer av, sier han.

Støtter 17. mai-komiteen

– Jeg støtter 17. mai-komiteen hundre prosent. Det skal være masse barn i toget, og ikke voksne, sier Jan Wilhelm Werner.

Han er undervisningsinspektør på St. Paul skole, og ansvarlig for 17. mai-opptoget til privatskolen. I nesten 30 år har han gått i toget sammen med skolen.

– Det skal være en festdag og litt orden på det. Vi må tenke på dem som står og ser på. Vi kan ikke bare gå på tur forbi publikum. Det er ikke en piknik eller en fjelltur, sier han.

Videre understreker Werner at skolen forholder seg til reglene til 17. mai-komiteen, hvor det oppfordres til så få voksne som mulig.

VUNNET FOR BESTE FLAGGTOG: Ifølge Jan Wilhelm Werner har St. Paul skole vunnet for beste flaggtog tre ganger de siste 10–15 årene. Han begrunner det med orden i toget, sang, hurrarop, vimpler og få voksne. Foto: BERGENS TIDENDE (ARKIV)

Foreldre-nei

– Det er tydelig at noen skoler har nesten flere voksne enn barn, begynner Werner.

Slik ønsker derimot ikke undervisningsinspektøren å ha det under St. Paul-fanen.

– Vi har vært knallharde med foreldrene. De skal ikke være med i toget, forklarer Werner.

Hvert år sender skolen ut informasjon til foreldrene: «Husk maks to voksne pr. klasse, ingen foreldre». I hovedsak er det lærere som stiller opp på nasjonaldagen, og går med elevene gjennom sentrum. Etter toget blir elevene fulgt tilbake til skolen i Christies gate.

Kjenner seg ikke igjen

Mette Hammersland har vært engasjert i Sandviken IL siden 1977, og har stort sett gått under klubbens fane hvert år. Hun kjenner seg bare igjen i deler av kritikken Næsgaard kommer med.

– Jeg synes at det er naturlig at foreldre er med i toget, de hører hjemme der de også. Man skal huske at det er en fantastisk dag for oss som jobber i idrettslagene, sier Hammersland.

TIDLIGERE STYRELEDER: Mette Hammersland var tidligere styreleder i Sandviken IL. Nå er hun markeds- og kommunikasjonsansvarlig i samme klubb. Foto: Eirik Brekke (ARKIV)

I fjor var det rekordmange fra idrettslaget som ble med i Hovedprosesjonen, ifølge henne. Hammersland anslår at de var over 100 personer.

– Vi er opptatte av å gjøre stas på idrettslaget. Vi får med hele Sandviken-gjengen på flere ganger hurra i toget, understreker Hammersland.

Men en ting er hun enig med lederen for 17. mai-komiteen i:

– Jeg er helt enig i at telefonen skal holdes vekke. Mobilen kan godt ligge langt nede i vesken på 17. mai, understreker hun.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert