- Terrorangrepet kunne blitt avverget

Publisert Publisert

WROCLAW: Enmannsbedriften Keten blir styrt fra denne blokken i det sørvestlige Polen. Herfra ble til sammen fem pakker sendt til Anders Behring Breivik. En av dem ble oppdaget. De fire andre, inneholdende bombeforsterkende aluminiumspulver, ble ikke. Foto: HÅVARD BJELLAND

  1. juli kunne vært unngått hvis politiet og tollvesenet hadde samarbeidet bedre, fastslår fersk rapport.
  • Rune Christophersen
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fra femte etasje i boligblokken fra sovjettiden sendte den polske kjemikeren Lukasz Mikus fem pakker til Anders Behring Breivik.

Den første av dem førte til at Breiviks navn ble rapportert inn til Politiets sikkerhetstjeneste, som et resultat av antiterrorsamarbeidet Global Shield. PST valgte ikke å foreta seg noe med opplysningen.

De fire andre pakkene inneholdt 150 kilo bombeforsterkende aluminiumspulver til en verdi av 16.000 kroner. De ble aldri oppdaget.

Nå fastslår en hemmeligstemplet rapport om Global Shield at terrorangrepet 22. juli kunne vært avverget, dersom norske toll— og politimyndigheter hadde samarbeidet bedre.

Ett eksempel: Oslo

Rapporten, som skal presenteres for prosjektets styringsgruppe i Brussel neste måned, er ført i pennen av det amerikanske tollvesenets føderale politimyndighet. Terrorangrepet kommenteres slik:

«Bombeangrepet i Norge i juli 2011 viser at en sterkere, mer enhetlig koalisjon av tjenestemenn i politi og tollvesen, utstyrt med nødvendige juridiske og kommunikasjonsmessige verktøy, kunne gitt et annet utfall.»

Global Shield hadde som mål å stoppe ulovlig handel med 14 kjemikalier som kan brukes til produksjon av bomber. De fleste beslagene er gjort i Afghanistan, der amerikanske soldater har vært hardt rammet av hjemmelagde eksplosiver. I februar beslagla for eksempel afghanske myndigheter tre tonn ammoniumnitrat, det samme stoffet som Breiviks brukte som basis for sin bombe.

Rapporten nevner bare ett eksempel på at et terrorangrep er gjennomført, til tross for at myndighetene på forhånd ble varslet gjennom Global Shield-samarbeidet: Det var terrorangrepet i Norge 22. juli.

— Det har hele tiden vært klart at politiet må ha en aktiv rolle i Global Shield-samarbeidet, men dette kan ikke påtvinges deltakerlandene av internasjonale organisasjoner. Hvert enkelt land har ansvar for at det er god kommunikasjon mellom etatene, sier programkoordinator Ulrich Meiser i Verdens Tollorganisasjon (WCO), som leder samarbeidet.

13 av 14 er lovlig

Verken WCO, Interpol, FN-organisasjonen UNODC, eller det amerikanske Immigration and Customs Enforcement, vil kommentere detaljer i prosjektet, eller sammenhengen mellom Global Shield og 22. juli-angrepet i Norge.

Les også

[No available link text]

Meiser slår likevel fast at bevisstgjøring om hvilken trussel kjemikaliene kan utgjøre i hendene på terrorister, er ett av de viktigste målene med Global Shield.

— Den største utfordringen er at 13 av de 14 kjemikaliene er lovlige varer. Hele prosjektet dreier seg i bunn og grunn om bevisstgjøring. Alle etater, både tollvesen, grensevakter og politi, må være klar over at varer som er lovlig importert kan bli brukt til ulovlige formål. Hvis prosjektet har ført til økt bevissthet om dette, har vi oppnådd noe vesentlig, sier Meiser.

Avdelingsdirektør Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet sier Global Shield-rapporten gir en dekkende beskrivelse av aksjonen.

— Fra vår side tar vi rapporten til orientering. Vi har ikke noe å tilføye, sier Høiseth.

Trodde på overvåking

I Wroclaw, en by i det sørvestlige Polen, driver kjemikeren Lukasz Mikus enmannsfirmaet Keten.

Mikus sier han husker ordren på aluminiumspulveret, siden den var såpass stor. Han og Breivik utvekslet flere e-poster. Blant annet, sier Mikus, diskuterte de hvordan Breivik kunne få pulveret billigere ved å sende pakkene til Sverige.

— Da slapp han fortolling. Jeg foreslo det for ham, og han var enig, sier Mikus. Han har status som vitne.

I manifestet sitt uttrykker Anders Behring Breivik frykt for at kjemikaliefirmaet Keten ble holdt under oppsikt.

«Jeg angrer på bestillingen, fordi jeg ser i ettertid at Keten sannsynligvis blir overvåket av de fleste europeiske etterretningstjenester», skriver Breivik om forsendelsen med aluminiumspulver.

Der tok han feil. Polsk politi visste ikke at Keten og et annet firma sendte kjemikalier på Global Shield-listen til kunder over hele Europa.

— Vi ble først varslet av norsk politi etter 22. juli, sier statsadvokat Pawel Wasik.

Global Shield-rapporten viser at bare et fåtall av de 70 deltakerlandene faktisk varslet om internasjonal kjemikaliehandel, slik det var lagt opp til.

Ifølge Høiseth mottok ikke Norge ett eneste varsel om innførsel av noen av de 14 kjemikaliene – heller ikke fra polske myndigheter.

Ikke prioritert

Derimot undersøkte tollvesenet kjemikaliehandelen på eget initiativ. En snau måned etter at Global Shield-samarbeidet trådte i kraft i november i fjor, gjorde tollvesenet et søk i valutaregisteret og fikk opp en liste over transaksjoner mellom det polske firmaet og kunder i Norge. Ett av de 41 navnene på listen var Anders Behring Breivik.

«Jeg var bekymret over at tollvesenet skulle beslaglegge pakken og/eller varsle myndighetene, men det ser ikke ut til at det skjedde», skriver Breivik om kjøpet av 300 gram natriumnitrat, som han trengte til utløserladningen i bomben.

Igjen tok han feil. 3. desember sendte tollvesenet listen med navnet hans til PST. De fant ikke grunn til å gjøre nærmere undersøkelser, fordi privat kjemikalieimport ikke var et prioritert område.

Breivik bestilte aluminiumspulveret etter at tollvesenet ga listen med navnet hans til sikkerhetstjenesten.

Til tross for at Global Shield-prosjektet fortsatt var i gang, sendte tollvesenet ikke flere lister med Breiviks navn på, ifølge PST. Tollvesenet vil ikke kommentere saken.

STOR ORDRE: Kjemikeren Lukasz Mikus husker ordren fra Breivik, fordi den var så stor. Foto: HÅVARD BJELLAND

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Smittefritt i Bergen i to veker

  2. Person falt i vannet i Biskopshavn

  3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

  4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  5. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

  6. – Eg hatar kattar