Så lenge det er lyst, pågår det rydding av raset som gikk over E16 mellom Bulken og Voss torsdag kveld.

Raset stenger hovedveien øst-vest og sender bilistene ut på snegletur langs sørsiden av Vangsvatnet. Rådet fra Vegvesenet er å kjøre om fylkesveg 7 i Hardanger.

På Trengereid og Voss er det skiltet med omkjøring via Hardanger.

— Vårt inntrykk er at mange følger oppfordringen om å kjøre fylkesveg 7, sier trafikkoperatør Thore André Halland ved Vegtrafikksentralen.

Vegvesenet har utplassert folk i Granvin og Øystese som skal hindre at store kjøretøy møtes på smale strekninger. Da stanses trafikken i en av retningene.

Åpne ett felt

På rasstedet på nordsiden av Vangsvatnet jobbes det for å rydde unna jordraset som ble utløst i den massive nedbøren torsdag.

— Vi håper å kunne åpne ett felt på E16 forbi rasstedet like over helgen, sier prosjektleder Ingebjørg Midthun i Statens vegvesen.

Midthun understreker at ryddingen er vanskelig i det bratte terrenget. Over E16 er det en syv meter høy skjæring. Over det igjen er det en bratt skråning på oppunder 100 meter opp til en kommunal veg. Hele dette feltet ryddes og sikres.

I rasløpet ligger røtter etter veltede trær som skal sprenges bort, før massene spyles eller graves vekk. Planen er å sette inn en spesialgravemaskin som kan krype i bratthenget.

— Uforutsette ting kan skje, så jeg vil være forsiktig med å love noe tidspunkt, sier hun.

Mandag skal vegvesenet gjøre en ny vurdering av situasjonen på rasstedet. Først da kan det sies noe mer sikkert om åpning.

Spant i gjørmen

SMAL VEI: Jordene langs fylkesveien på sørsiden av Vangsvatnet har spor etter møtende bil som må utenfor veien for å passere hverandre.
arne hofseth

På fylkesvei 311 langs sørsiden av Vangsvatnet har det tidvås rådet kaos. Bilene har kjørt i kolonne på den smale veien, eskortert av ledebil. I nitiden lørdag ble en trailer stående fast, noe som førte til full stans, forteller trafikkoperatør Halland ved Vegtrafikksentralen.— Ventetiden for kolonne har vært rundt 45 minutter. Det er omtrent like lenge som den ekstra tiden det tar å kjøre om Hardanger, noe vi råder bilistene til å gjøre, sier Halland.

Omkjøringsveien langs Vangsvatnet skal fortrinnsvis brukes av lokalbefolkningen.

Therese Brekke på vei fra Voss til Bergen fikk problemer fredag kveld.

— Jeg vil ikke anbefale noen å kjøre der. Hadde vi ikke hatt firehjulstrekk, tror jeg vi hadde blitt stående fast, sier Brekke.

Hun sier at kolonnen var dårlig organisert og at det plutselig kom busser og biler fra motsatt side.

— Det gikk også veldig fort. Jeg måtte utpå en plen for å la biler komme forbi og ble stående ute i gjørmen og spinne. Jeg så at andre biler også sto fast og ledebilen var alt borte, sier Brekke.

— Vi hadde firehjulstrekk og kom oss videre, men det er ikke alle som har det. Jeg ville si fra til ledebilen om at den hadde mistet flere biler, men den var allerede kjørt da vi kom ned. Jeg prøvde også å ringe Veitrafikksentralen, men de hadde ikke tid, sier Brekke.

Åpent på fjellet

TÅLMODIGHET: I lang, lang rekke snegler kolonnen seg fremover. En møtende bil må tålmodig vente i busslommen. Bildet er tatt lørdag formiddag.
arne hofseth

Vegtrafikksentralen opplyser at været på fjellet er bedre. Hovedveiene østover er åpne lørdag morgen, mens Vikafjellet er stengt på grunn av ras.Her er status på fjellovergangene klokken 16.30 lørdag:

Riksvei 7 Hardangervidda: Åpen

E134 over Haukeli: Åpen

Riksvei 13 Vikafjellet: Stengt på grunn av ras.

Riksvei 52 overHemsedalfjellet: Åpen for fri ferdsel.

Fylkesvei 50 Aurland-Hol: Stengt på grunn av rasfare.

E16 over Filefjel:l Åpen.