Lysbakken-saken varer helt til påske

Det blir ingen avklaring av Stortingets sak mot Audun Lysbakken før påske. Dermed kan SV-landsmøtet neste helg gå relativt upåvirket av den dramatikken.

DÅRLIG TIMING: - Jeg ser jo at dette er svært dårlig timing i forhold til vårt landsmøte. Men når saken ført er kommet på bordet må vi ta fatt på den. Og jeg er sikker på at Audun vil komme styrket ut av en slik prosess, sier Hallgeir Langeland. HÅVARD BJELLAND

Terje Valestrand

Dette ble klart tirsdag ettermiddag. Da bestemte kontroll— og konstitusjonskomiteen opplegget for det videre arbeidet med spørsmålet om statsråd Lysbakkens bevilgning av penger til selvforsvarskurs, i regi av SVs ungdomsorganisasjon. Både hans departement og Stortinget trenger tid for å komme til bunns i saken.

— Vårt mål er å bli ferdig til påske, men det har vi ingen garanti for. Det sa Høyres mann i komiteen, Per Kristian Foss til bt.no etter møtet. Da hadde en samlet komité, fra SV til Frp, blitt enige om at forholdene omkring tildelingen av 154 000 kroner til SU's underbruk er så alvorlig at det åpnes sak. Og det utløser en åpen høring av Audun Lysbakken, og eventuelt flere han vil ta med seg. Når en slik høring kan skje er det i dag helt umulig å si.

— Vi vil få saken unna så fort som mulig, men det er også mange praktiske hensyn å ta, sa komiteens leder Anders Anundsen(Frp). Han er også valgt til saksordfører, som betyr at det er han som har ansvar for fremdriften av saken i kontrollkomiteen.

- Dårlig timing

Også Audun Lysbakkens partifelle Hallgeir Langelands stemte for å åpne sak, og innkalle Lysbakken til åpen høring.

— Jeg ser jo at dette er svært dårlig timing i forhold til vårt landsmøte. Men når saken ført er kommet på bordet må vi ta fatt på den. Og jeg er sikker på at Audun vil komme styrket ut av en slik prosess.

Også Aps Martin Kolberg går inn for høring av Lysbakken. Han var tirsdag svært vag i formuleringen om hvilken utgang saken kan få.

— Nå får vi vente å se hvilke opplysninger som kommer, og om det eventuelt er mer som ikke er kjent.

- Tror du det?

— Jeg har ingen informasjon som tyder på noe slikt. Men siden det dukket opp en e-post etter at statsråd Lysbakken sa at alt var lagt frem, så må vi i hvert fall ikke være bastant før vi har vært gjennom høring og fått de svar komiteen etterlyser, sier Kolberg.