Det var på en premierefest at Bergens ordfører konfronterte Juliet Balgobin. Merkevaresjefen i BKK måtte stå til rette for at det kommunalt eide selskapet ikke ville være med å sponse kommunens store folkefest, Tall Ships Races.

I samtalen lot ordføreren det skinne tydelig gjennom hva konsekvensene ville bli. Da skulle nemlig kraftkonkurrenten Lyse få plass i bergensgatene.Den fungerende gruppelederen for Ap i bystyret, Marte Mjøs Persen, sier det er lov å være engasjert.

— Og det er vi alle. Men ingen er tjent med at Bergen kommune fremstår som en useriøs eier.

Ikke rette scenen

Persen mener nemlig dette er langt fra måten slike samtaler skal føres fra byens førstedame.

— Kommunalt eierskap skal ikke utøves i pausene på Ole Bull Scene. Det tror jeg ordføreren er enig i. Jeg tror ordføreren vil se selv i ettertid at her gikk hun over streken og at slik oppførsel ikke bare setter henne i et dårlig lys, men også Bergen kommune. Så får vi håpe at det ikke skjer igjen.

Tirsdag er det møte i forretningsutvalget i bystyret i Bergen. Her møter lederne for alle de største partiene i bystyret. Persen bekrefter at hun kommer til å ta opp saken til diskusjon.

— Ja, dersom ikke ordføreren selv ser hvordan oppførselen blir oppfattet og hun redegjør for eget initiativ, kommer jeg til å ta det opp. Vi vil forsikre oss om at det ikke er slik bystyrets fremste representant mener vi skal drive kommunalt eierskap.

- Trist med slike saker

Persen mener det er flere ting i etterkant av Tall Ships Races som viser seg å ikke ha tålt dagens lys, og peker blant annet på den omstridte øl-avtalen som kommunen inngikk med Hansa.

— Tall Ships Races var en stor folkefest for Bergen, bergenserne og alle de tilreisende. Det er trist når saker som dette, og byrådets ulovlige «ølprofittering», får overskygge det. Bergen kommune må være en profesjonell aktør.

Persen, som nylig ble foreslått som Aps ordførerkandidat av nominasjonskomiteen, kommer samtidig med et lite stikk til Høyres ordfører:

— Jeg kan i alle fall love at hvis jeg blir ordfører neste år, så skal folk få nyte premierefestene sine i fred.

- Ikke hennes jobb

Ove-Sverre Bjørdal (Sp) hadde tenkt å be Persen om å ta dette opp i forretningsutvalget, og er glad for at hun gjør det.

— Jeg forventer at Drevland beklager dette offentlig, og ikke minst til BKK. Hun bør erkjenne at dette var en overreaksjon fra hennes side, noe hun ikke burde gjort.

- Hvorfor ikke?

— Det er ikke hennes jobb å ha dialog med BKK om dette. Men ønsker hun et møte med dem om sponsing, så bør det skje hos BKK eller på ordførerens kontor, etter en innkalling med dette som tema. Det skal ikke skje ved at hun går bort og sier sånne ting i en privat setting.

Venstres gruppeleder, Julie Andersland, sier dette er en «mildt sagt ukonvensjonell måte å ta opp sponsormidler på».

— Det er definitivt ikke de kanalene man tar opp slike ting gjennom. Men ellers er det vanskelig å si så mye om dette siden vi ikke var der, sier Andersland, og legger til:

— Gitt at det som står i avisen stemmer, så er det klart at dette ikke er en god måte å opptre på. Det er jeg ganske sikker på at ordføreren selv forstår, og jeg tror ikke hun gjør det igjen.

- Håpløs oppførsel

Torstein Dahle (Rødt) støtter seg til kritikken fra de andre politikerne. Han sier han ikke er overrasket over denne saken.

— Drevland står på og kjører på med sitt. Et stykke på vei er det sjarmerende og artig, men dette går langt over grensen for hva som er sjarmerende.

Han mener sponsorkritikken er et klart overtramp fra Drevlands side.

— Dette er håpløs oppførsel.

Vil ha lunsj

Ordfører Trude Drevland svarer slik på kritikken:

— Jeg beklager at Juliet oppfattet samtalen slik hun uten tvil gjorde.Jeg hadde ingen intensjoner om utilsiktet påvirkning av en avgjørelse som er helt opp til BKK selv å ta . Jeg har invitert henne til en hyggelig lunsj, og håper på positiv respons på den.

Hun presiserer samtidig at hun «naturligvis heller ikke i fremtiden vil glemme at jeg i alle sammenhenger er ordfører».

Diskuter saken under: