- Vi er klare

Kathrine Sæverud Hauge, redningshunden Crusader og 38 andre personer er klare til å reise til Japan for å hjelpe katastrofeofrene.

Publisert:

KLARE: Kathrine Sæverud Hauge og Alf Lund sammen med Sæverud Hauges hund, Crusader. FOTO: Silje Gomnæs

Norsar (Norwegian Search and Rescue Team) har en egen gruppe med redningspersonell— og hunder. Nå er de klare til å reise til Japan på kort varsel.

Gruppen består av folk fra Oslo brann- og redningsetat, Norsk Luftambulanse og Norske redningshunder.

Med 39 personer og 9 hunder vil de gjøre alt de kan for å bidra om japanske myndigheter signaliserer at de er ønsket.

To av dem er Kathrine Sæverud Hauge (25) fra Bergen og Alf Lund (56) fra Odda.

Vi håper vi skal få muligheten til å redde et menneske. Gjør vi det, er det verdt alle kostnadene og alt slitet Alf Lund
Les også

Gigantisk hjelpeoperasjon i Japan

— Feil å ikke bidra

— Det er så lett å distansere seg. Men når en har kompetansen til å hjelpe, så blir det veldig feil ikke å bidra. Japan er langt vekke, men de er som oss, sier Sæverud Hauge til bt.no.

Siden fredag har de vært klare til å gå på flyet til Japan. Hva som venter dem der, er nok til å frata den mest garvede sjel nattesøvnen.

— Det man aldri får trent seg til å ignorere, er liklukten, sier Lund.

Han har vært ute på redningsoppdrag før, og har sett mye.

**Les også:

Les også

- Tenker på det dag og natt

— Tenker på det dag og natt**

- Gjør noe med deg

— Det gjør noe med deg som menneske når du for eksempel ser en gammel mann sitte ved primusen sin i et katastrofeområde og vil gi deg en agurk fordi det er alt han har, forteller han.

Han og Sæverud mener de er forberedt på hva de kan komme til å se hvis de må reise til Japan. Lund forteller om gode rutiner med å ta vare på redningsmannskapene som reiser.

— Vi blir briefet både på forhånd og underveis. Vi har også egne folk som jobber med blant annet de kulturelle utfordringene, slik at vi ikke tråkker i salaten når vi møter en annen kultur med andre skikker enn oss, sier Lund.

Etter hvert oppdrag på stedet, blir mannskapet også debrifet slik at de unngår at noen går og bærer på mer enn de takler. Sæverud forteller at de, i den grad det er mulig, gleder seg til å reise om de må dra.

**Les også:

Les også

- Kan bli målbart, men ikke farlig

— Kan bli målbart, men ikke farlig**

— Vi legger mye arbeid i å bli god på redning, så hvis vi kan få bruke det til å hjelpe noen, så er det det beste som kan skje, sier hun.

— Vi håper vi skal få muligheten til å redde et menneske. Gjør vi det, er det verdt alle kostnadene og alt slitet, sier Lund.

Crusader leker i snøen på Landås, uvitende om den viktige jobben han kanskje snart må gjøre. FOTO: Silje Gomnæs

Prøvelse for hundene

Også for de ni redningshundene som eventuelt blir med på flyet til Japan, kan redningene bli en prøvelse.

Crusader (8) og de andre hundene må nemlig snuse seg frem til mennesker i ukjente omgivelser med fremmede lukter og lyder. Sæverud forteller at også hundene blir utslitte av å bedrive redningsarbeid, selv om de i praksis er drevet av lysten på belønning.

— Det blir en konsentrasjonsøvelse for hundene også. Spesielt nå, hvor mange av de som må letes frem er begravet i gjørme. Det gjør at luktene er svakere, og hundene må fokusere ekstra for å finne noen, sier hun.

**Les også:

Les også

Her er 10.000 mennesker savnet

Her er 10.000 mennesker savnet**

Det er ikke noe diskusjon hjemme. De vet at jeg kommer til å dra uansett

Alf Lund

Åtte tonn utstyr

Teamleder i Norsar, Ove Syslak, forteller at gruppen som reiser skal ha med seg til sammen åtte tonn med utstyr.

Dette er blant annet mat, drikke og telt slik at gruppen skal klare seg på egen hånd i ti dager. I tillegg kommer både sager og løfte— og jekkeutstyr slik at de kan grave frem folk i nød. Og alt skal de 39 bære med seg hele veien.

— Vi skal være mobile, og klare oss selv. Det eneste vi trenger fra lokalsamfunnet er drivstoff og transpost, forteller Sæverud.

Teamet er FN-sertifisert, noe som innebærer at de bruker samme kommunikasjonsmetoder som andre FN-sertifiserte redningsteam. De markerer for eksempel stedene likt, slik at de raskt ser om andre team har vært på stedet før dem og lette.

Mens Sæverud er singel, har Lund kone og to barn. Han forteller at familien er vant til at far reiser ut på redningsoppdrag.

— Det er ikke noe diskusjon hjemme. De vet at jeg kommer til å dra uansett.

Publisert: