Ville stoppe Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle til Askøy Videregående skole 8. september, men rektor fikk beskjed om å droppe besøket.

SKOLEKRØLL: Jonas Gahr Støre vil gjerne til Askøyvideregående. Det er ikke bare-bare.
  • Gunnar Wiederstrøm
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg ble kontaktet av opplæringsdirektøren et par dager etter at jeg hadde takket ja til forespørselen, og fikk da beskjed om at besøket ble sett på som et ledd i valgkampen, sier rektor Sigrid Hiller.

I utgangspunktet var det Arbeiderpartiet som kontaktet skolen med spørsmål om utenriksministeren kunne få komme til skolen og forelese om demokrati og internasjonal solidaritet. Etter Støres foredrag, skulle elevene få stille spørsmål

— Jeg oppfattet dette som svært positivt, og hadde allerede samme dag diskutert med mine hvordan vi skulle organisere dette, hvilke fag som var relevante og hvilke elever som skulle få være med, sier rektor.

Skuffet

Hun vurderte dette som faglig svært interessant, og siden skolevalget for lengst var over, mente hun det ikke burde være problematisk i den sammenhengen. Men utdanningsdirektøren så annerledes på det.

-Jeg fikk så klare signal om å takke nei, at jeg ringte tilbake til Arbeiderpartiet og sa vi ikke kunne ta i mot utenriksministeren. Det er klart jeg var skuffet. Her får vi en kapasitet og så må vi droppe det.

I går hadde byråkratene i fylkesbygget endret oppfatning. Da fikk rektor beskjed om at hun likevel kunne ta i mot utenriksministeren. Bakgrunnen for dette, var trolig at Arbeidepartiet engasjerte seg. De kontaktet undervisningsdepartementet og fikk vite at et ministerbesøk med påfølgende undervisning ikke ville være i strid med den oppfordringen undervisningsministeren hadde sendt ut i begynnelsen av juli rundt avviklingen av skolevalgene.

— Det er ikke noe i veien for at skolene kan få besøk av ledende politikere, sier politisk rådgiver i undervisningsdepartementet, Sylvi Bratten.

— Heller ikke at ledende politikere holder foredrag for deler av elevene eller alle elevene.

— Det må være opp til skolene selv å bestemme, men det har ikke vært vår intensjon å stoppe dette. Vårt brev gjaldt skoledebattene, sier hun.

Avviser press

Her oppfordret statsråden skolene om å respektere den avtalen som var inngått mellom ungdomspartiene om å droppe debatter og appeller, men i stedet arrangere valgtorg.

Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Tarjei Skirbekk, som i går var i kontakt med opplæringsdirektør Inger Tønder, sier hun ble utsatt for et politisk press.

Les også

[No available link text]

Leder i undervisningsutvalget i Hordaland fylkeskommune, Roald Steinseide (Frp), bekrefter overfor bt.no at han har tatt dette opp med undervisningsdirektøren, men avviser å ha presset henne.

-Jeg har ikke sagt at møtet skal avlyses. Jeg har sagt at et skolebesøk der en minister for Arbeiderpartiet får samle alle elever ikke kan oppfattes som noe annet enn en valgkamp. Skal han slippe til, må alle andre politikere også kunne slippe til.

— Dette er snakk om et foredrag om demokrati og internasjonal solidaritet?

— Det er utmerkede tema og han er hjertelig velkommen til å snakke om dette, men han burde ha kommet etter 12. september, sier Steinseide.

Forundret

Han legger til at han er forundret over Arbeiderpartiet.

— Her på Askøy stilte vi oss solidariske og utsatte vår valgkampstart i halvannen uke av hensyn til Arbeiderpartiet. Det setter dette møtet med utenriksministeren i et underlig lys.

I dag morges tok saken en nye vending. Nå var det fylkesrådmann Paul Nilsen som grep inn med beskjed til rektor om at hun måtte vente til dagen etter med å gi Arbeiderpartiet beskjed. Fylkesrådmannen sier til btno at han mener skolen må se det som en ære at utenriksministeren vil komme på besøk. Å holde foredrag for alle skolens elever, derimot, mener han vil bryte med det undervisningsministeren har skrevet i sitt brev.

— Men byråkratiet her hos oss skal ikke legge seg opp i om en rektor finner det riktig å bruke en minister i et klasserom som ledd i undervisningen, sier han.

Hva mener du? Si din mening her!

Publisert