Her ble barnevernsjenten funnet død

Jenten (15) rømte fra en barnevernsinstitusjon fredag.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Politiet mistenker at hun døde etter en overdose narkotika, får BT opplyst.

— Om dødsfallet skyldes bruk av narkotiske stoffer er noe obduksjonen forhåpentlig vil avklare, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

Politiet bekrefter at det ble brukt narkotiske stoffer i leiligheten. De skal ha blitt varslet av helsevesenet, som etter det BT forstår ble kontaktet av noen i leiligheten.

Jenten blir trolig obdusert mandag morgen på Gades Institutt.

Minst en person siktet

Barnevernet har tidligere overtatt omsorgen for jenten. Hun bodde på en institusjon nord for Bergen. Fredag rømte hun. Ifølge politiadvokat Asbjørn Onarheim meldte institusjonen henne savnet samme dag.

— Hva som ble gjort for å finne henne, kjenner jeg ikke til, sier han.

Da politiet kom til leiligheten ved 21.30-tiden lørdag kveld, fant de også en gutt (18) og en kvinne (32) der. Begge ble pågrepet og er blitt holdt i arresten i helgen.

— Det er foreløpig usikkert om de vil bli fremstilt for varetektsfengsling, sier han.

Onarheim vil ikke å si noe om hva de to siktede har forklart. Politiadvokaten vil heller ikke gi opplysninger om innholdet i siktelsene mot dem, men etter det BT erfarer skal minst en av dem være siktet for å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Flere andre er blitt eller vil bli avhørt i saken.

Politiet gjorde ikke beslag av betydning i leiligheten jenten ble funnet i, får BT opplyst.

- Rutinene er fulgt

Etter hvert som nyheten om jentens død spredde seg søndag ettermiddag og kveld, la venner og bekjente ut sørgemeldinger på internett. Blant annet «Hvil i fred vakre ... Dette fortjente du virkelig ikke» og «Trist å høre, hvil i fred. Tenker på familie og venner. Samhold gjør sterk».

— Dette er forferdelig trist, sier Borghild Lekve, direktør i Bufetat region Vest.

Hun vil ikke si noe om jentens situasjon, men sier dette om rutinene når barn forsvinner:

— Vi definerer det som en rømning både dersom noen ikke er tilbake på institusjonen til avtalt tid, eller rømmer fra institusjonen. Da skal ansatte umiddelbart begynne å lete. Dersom det er yngre barn, slik som i dette tilfellet, så skal politiet varsles innen en time. Er de 17–18 år kan det gå litt lengre tid før de meldes savnet. Disse rutinene er fulgt i dette tilfellet, sier Lekve.

Også det kommunale barnevernet varsles, forteller hun.

Erkjenner ikke straffskyld Magne Ervik, seksjonssjef i byrådsavdeling for helse og inkludering i Bergen kommune sier at de mandag vil begynne å kartlegge hva som skjedde.

— Sammen med Bufetat vil vi se på forløpet i forhold til de rutiner vi har i slike saker. I dag har vi arbeidet med å få til en oppfølging av pårørende og miljøet rundt jenten. Det er en prest inne i bildet, og det undersøkes om det er behov for kriseoppfølging.

Ervik bekrefter at det kommunale barnevernet ble varslet av Bufetat, som hadde den daglige omsorgen for jenten.

— Det er dypt tragisk når noe slikt skjer med barn som er under barnevernets omsorg.

Les også

- Må ha flere folk

BT snakket med de to siktedes forsvarere i går kveld.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld for noe som helst i forbindelse med denne saken, sier advokat Aasmund Sandland. Han er forsvarer for 18-åringen.

Steinar B. Yndestad sier det samme om sin klient.

— Hun kan ikke forstå at hun er siktet, og sier hun ikke har gjort noe straffbart.

Publisert:

Les mer om dette temaet