- Jeg er litt spent og nervøs

Masteaksjonistene i Hardanger kunne sluppet bøter, men ville heller ta kampen i rettsvesenet. I dag starter saken i Hardanger tingrett.

POLITIET AKSJONERTE: - Det er ikke vi som er skurken, sier Synnøve Kvamme. Her bæres hun bort da Hardangeraksjonen demonstrerte mot Statnett sommeren 2011.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg er forberedt på at det kan gå dårlig i dag, men jeg har størst tro på at det kommer til å gå vår vei, sier masteaksjonist Synnøve Kvamme til BT, idet hun er på vei inn til møte med advokaten og de andre tiltalte.

— Jeg er litt spent og nervøs, men først og fremst gleder jeg meg til å få kommet i gang med rettsaken og få en avgjørelse, forteller hun.

- En rettsak mot politiet

Politiet ville ikke straffe masteaksjonistene i Hardanger, og lot dem slippe å betale nær 200.000 kroner i bøter.

Det var ikke godt nok for masteaksjonisten Kvamme.

Hun vil heller kjempe for å bli helt renvasket i retten og mener det blir like mye en rettsak mot politiet som mot dem.

— Vi ønsker å få prøvd om de metodene som politiet har brukt mot oss er etter boken. Jeg skal holde en innledning på starten av dagen hvor jeg forklarer hvorfor vi gjorde dette, sier hun.

Politiadvokat i Hordaland politidistrikt, Duc Van Nguyen, har tidligere fortalt BT at de gikk for en påtaleunnlatelse mot de åtte aktivistene som demonstrerte mot Statnett og masteutbyggingen i 2011.

- Vi er ikke skurkene

Politiet mener imidlertid bevisene er gode nok.

— Når vi likevel går for påtaleunnlatelse skyldes det at vi ikke ser grunn til å bruke mer ressurser på dette. Det er nå halvannet år siden demonstrasjonene skjedde, og de er nå avsluttet. Vi har også lagt vekt på at demonstrasjonene ikke innebar fare for voldelige sammenstøt, sa Duc Van Nguyen da BT omtalte saken forrige uke.

Aksjonistene mente det ikke er godt nok. De vil renvaskes helt, og har brakt saken inn for retten. Rettssaken starter i Odda i dag.

— Det er ikke vi som er skurkene. Vi er ikke villig til å skrive under på at det er vi som er de skyldige. Vi har hatt gode grunner for å demonstrere, sier Kvamme.

Endrer argumentene

Hun viser til at argumenta­sjonen for mastebyggingen endret seg hele tiden.

— Derfor var vedtaket om kraftlinjene ugyldig. Det ble hevdet at Bergen ville oppleve strømkrise og gå i svart om ikke mastene ble bygget. Alt var bare propaganda. Det var nødvendig for oss å bruke sivil ulydighet.

Aksjonistene har engasjert advokat Randi Hagen Spydevold.

— Påtaleunnlatelse er ikke godt nok nå. Politiet hadde kanskje håpet at de med det hadde sluppet en rettssak. Det gjør de ikke, sier Spydevold.

BT følger rettsaken i Odda i dag.

Publisert