Det er ikke godt å si hva som er rarest i denne filmen fra Torget på 50-tallet. Er det politimannen som dirigerer trafikken med hvite hansker? Er det kjerrene som dras rundt? Eller kanskje antallet torghandlere?

Zachen

Torgboder er satt opp på kaien fra langt ut ved Kløverhuset på ene siden, og forbi Zachariasbryggen på den andre. Zachariasbryggen hadde ikke rukket å bli restauranthus, og det er heller ingen dørvakter å se.

Byfolk

— Det var den gangen prisene var normale, sier Tor Blaha.

Familien handlet alltid fisk og grønnsaker på Torget.

— Vi var byfolk. Vi bodde i byen og handlet i byen, forteller han.

Igjen er det hans far som har vært ute med filmkameraet. BT har tidligere presentert et annet av hans opptak fra Bergen på 50-tallet.

Vanlig dag?

Blaha forteller om hvordan det var å være med mor og far på Torget. Alle kjente alle. Bønder hadde med sine varer fra egne gårder rundt byen. Fiskere kom selv til torgs for å selge egen fangst.

Man kan lure på om filmen viser en vanlig dag på Torget. Flaggene vaier og det er folk overalt.

— Jeg mener å huske det ble flagget oftere før. Det kan ha vært i festspilltiden, men det kan også ha vært en vanlig lørdag, forteller Blaha.

Ønsker å dele

Trafikken tyter ut fra Vågsallmenningen der fotgjengerne går trygt i dag. En trolleybuss passerer ene veien, en mann med hest og kjerre den andre.

Fotograf Antonio Stasi har tatt vare på disse filmene i flere år. Han har også digitalisert dem slik at de er lettere tilgjengelig.

Tor Blaha ønsker å dele disse filmskattene med hele byen.

— Jeg får utrolig mange kjekke tilbakemeldinger, forteller han.

Eksotisk eller nostalgisk? Fortell i feltet under.